• Вт 16.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.57
  • EUR 42.16

П’ять років без вождя пролетаріату на майдані Свободи (відео)

Общество   
П’ять років без вождя пролетаріату на майдані Свободи (відео)

Пам’ятник Леніну на майдані Свободи хотіли знести ще в лютому 2014. Але чиновники запевняли, що при падінні монумент може пошкодити підземні конструкції.

Мер Харкова Геннадій Кернес заявляв таку позицію:

Геннадій Кернес, міський голова Харкова
И если вы только попробуете его сломать, я вам как харьковский городской голова говорю: я вам сломаю две руки и две ноги. Чтобы больше вы никогда этим не занимались.

Однак 28 вересня після мітингу за єдність України на майдані Свободи активісти почали закликати до повалення вождя пролетаріату. Люди почали стягати техніку та викликали кран. Валентин Бистриченко був одним з тих, хто брав участь у знесенні пам’ятника. Чоловік розповідає, що крана вони так і не дочекались, адже його не пропустили.

Валентин Бистриченко, активіст
Людина, в якої був кран, він сказав, що треба 10 тисяч доларів. Через 5 хвилин троє людей подзвонили, що вони дають гроші, але потім люди повалили його самі. Дуже багато було молоді. Усі були тверезі, всі були свідомі та розуміли нащо це робиться. 

З першого разу Леніна скинути не вдалося: обірвався трос. Але з другої спроби пам’ятник таки звалився. Фігура Ілліча виявилася полою — на постаменті лишилися тільки черевики.

Борис Редін, активіст харківського Євромайдану
Атмосфера була двояка. Тут і радість, і страх. І що воно буде? А хтось роками на це очікував. У мене знайомий біг додому за мотузкою, хтось хворим прийшов. Тобто це подія, яку хотіли дуже давно. 

Скульптор Олександр Рідний оглянув пам’ятник Леніну після повалення. За його словами, фігура була серйозно пошкоджена.

Олександр Рідний, скульптор
Я съездил и посмотрел. Он был тогда на окружной, в областном автодоре. Он там лежал на танковой платформе. То, что я видел, он был без передней части, куска туловища не было. Без руки и без головы.

Уламки вождя деякий час продавались в інтернеті. Щоправда, за 5 років подібні оголошення зникли.

Юлія Бойко, кореспондентка
Місцезнаходження 20-тонного бронзового вождя світового пролетаріату достовірно невідоме. Неодноразово журналісти в пошуках залишків пам’ятника зверталися до міської та обласної влад, однак в обох інформації не було. На заводі імені Малишева, куди нібито повезли Леніна після повалення, кажуть, що і в них його немає. 

Зараз у сквері на майдані Свободи продовжується реконструкція. На місці пам’ятника нічого ставити наразі не планують.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: «П’ять років без вождя пролетаріату на майдані Свободи (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 27 сентября 2019 в 19:37;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Пам’ятник Леніну на майдані Свободи хотіли знести ще в лютому 2014. Але чиновники запевняли, що при падінні монумент може пошкодити підземні конструкції.".