• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

До орієнтовного початку опалювального сезону залишається два тижні: у Харкові — котлован на котловані (відео)

Общество   
До орієнтовного початку опалювального сезону залишається два тижні: у Харкові — котлован на котловані (відео)

У комунальників залишається два тижні, аби завершити підготовку тепломереж. Адже традиційно урядовці дозволяють розпочинати опалювальний сезон з 15 жовтня. Наразі ж у місті — розриття на розритті.

Олена Нагорна, кореспондентка
Це — вулиця Бориса Чичибабіна, але такі котловани можна зустріти по всьому місту скрізь. Ділянки огороджені, але робітників — немає. У тепломережах пояснили, що сьогодні роботи в центрі — не проводяться. Лише у спальних районах.

Сьогодні по місту усувають майже сім десятків аварій, через що в людей відсутня гаряча вода. Реконструкція мереж — окремо. Нові пінополіуретанові труби купують за кошти Світового банку.

Ігор Терехов, перший заступник Харківського міського голови
Ми закуповуємо труби діаметром 400-800 міліметрів, які будуть покладені в усіх районах Харкова. Особливу увагу буде приділено, звичайно, проблемним ділянкам у Шевченківському та Київському районах. Згідно з контрактом, ми отримаємо близько 10 кілометрів труб… Упевнений, що до нового опалювального сезону ми завершимо запланований обсяг робіт.

Набуває резонансу тема невиплати на підприємстві зарплат — зараз з робітниками розраховуються лише за середину липня. З боргом у 100 мільйонів гривень тепломережі вирвалися в лідери по регіону. А збитки у першому півріччі сягають мільярда гривень. Одна з проблем, пояснює керівництво, — різниця у вартості блакитного палива, яку їм не компенсували.

Сергій Андрєєв, директор КП «Харківські теплові мережі»
Сумма, которую в этом году изъял НАК «Нефтегаз» Украины у предприятия, составляет почти 300 миллионов. Это 100 миллионов невыплаченной зарплаты. Это 100 миллионов, которые мы должны были потратить на подготовку к зиме. И еще 100 миллионов — это задолженность перед облэнерго. Никто ее из бюджета не собирается компенсировать. Компенсировать будут потребители, которые в определенный период получили стоимость тепла ниже себестоимости.

Скільки бригад працюють в місті і які обсяги реконструкції — у пресслужбі тепломереж не знають. Лише повідомляють: у Слобідському районі мережі міняють на вулиці Киргизській, а у Шевченківському — на проспекті Перемоги, а також на вулицях Космонавтів та Олексіївській. Попри фінансові труднощі підприємства на останньому об’єкті роботи виконує підрядник. Вивозить старі труби теплопостачання і вже завтра обіцяє розпочати вкладання нових. ДОговір на понад півмільйона гривень уклали лише вчора.

Василь Гордієнко, представник підрядної організації
Довжина ділянки — 130 метрів. Коли ви почали тут роботи? — Дней 7 назад. — За цей час що ви зробили? — Ну вот раскопали, вырезали трубы. Сейчас едем сдавать на теплосети. — А нові вже отримали? — Да, новые уже покрашены. Просто еще не завезли их.

Заміна тепломереж не вирішить проблему з гарячою водою, впевнений місцевий мешканець Валерій Бурлаков. Адже, за його словами, пориви відбуваються ледь не щотримісяці.

Вот, посмотрите, что промывает вода. Детская площадка активно используется и вот, посмотрите, что с ней происходит.

Валерій Бурлаков, мешканець будинку №14А по вулиці Олексіївській
Отопление у нас будет, а горячую воду не поменяют. Как следствие, порвется нитка горячей воды. Никто ее раскапывать по новому не будет. Потому что это огромные земляные работы. В итоге заглушат, и останемся мы без горячей воды в целом.

Місцеві без гарячої води — з липня. Терміни включення декілька разів переносили. Останній — 11 одинадцяте жовтня. Тож люди не впевнені, що з настанням холодів будуть з гарячою водою і опаленням.

Людмила, мешканка будинку №14А по вулиці Олексіївській
— Да в прошлом году 7 ноября включили. А в этом году неизвестно. Может в этом году и не будет его. Октябрь месяц, а они только разрыли. Все лето простояло. Оденемся потеплее и будем сидеть. Ждать. А бесполезно, уже и жаловались, и звонили…

Чи встигнуть комунальники підготувати мережі до зими — дізнаємося вже зовсім скоро. Деякі розриття, стверджують у КП, не впливають на подачу теплоносія. Тож за сприятливої погоди готуються працювати хоч весь опалювальний сезон.

Автор: Олена Нагорна
Популярно

Вы читали новость: «До орієнтовного початку опалювального сезону залишається два тижні: у Харкові — котлован на котловані (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 1 октября 2019 в 19:21;
  • Корреспондент Олена Нагорна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У комунальників залишається два тижні, аби завершити підготовку тепломереж. Адже традиційно урядовці дозволяють розпочинати опалювальний сезон з 15 жовтня. Наразі ж у місті — розриття на розритті.".