• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

Космічні історії харків’янам розповіла астронавтка зі США Стефанишин-Пайпер (відео)

Общество   
Космічні історії харків’янам розповіла астронавтка зі США Стефанишин-Пайпер (відео)

До Харкова вперше завітала американська астронавтка. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер двічі побувала на борту МКС та п’ять разів виходила у відкритий космос.

Американка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер має українське походження. Її батько зі Львівської області, мати — німкеня. Майбутню астронавтку у США виховували в українських традиціях.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, астронавтка

Багато знаю, тому що я ходила до української школи, коли була маленька, ми вчили географію, історію і так далі.

 

 

Гайдемарі стала другою після Леоніда Каденюка людиною, яка розгорнула національний прапор України на орбіті Землі. Вона також восьма за рахунком жінка, що долала міжпланетні простори. Стефанишин-Пайпер здійснила два космічні польоти тривалістю ((27)) двадцять сім діб та виконала п’ять виходів у відкритий космос. Своїм досвідом життя на борту МКС астронавтка поділилася зі студентами НТУ «ХПІ». Розповіла, як у невагомості можна їсти, спати та користуватися вбиральнею.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, астронавтка

(переклад) Там є спеціальний резервуар, що розрахований лише на тверді частини. Поруч з резервуаром є спеціальний патрубок. Ви ходите по-маленькому через цей адаптер та цей патрубок. 

 

 

Астронавтку запам’ятали через один інцидент. Під часу виходу у відкритий космос з метою ремонту сонячних панелей жінка загубила сумку з інструментами вартістю 100 тисяч доларів. За даними NASA, це був найбільший предмет, який люди випадково залишили у космосі.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, астронавтка

(переклад) На щастя, ми мали дві такі сумки з однаковим інструментом. Нам знадобилося з моїм колегою ділитися інструментами з його сумки, таким чином, ми винайшли новий, більш ефективний спосіб, тому що в нас були й інші інструменти і матеріали, якими робили ті самі маніпуляції в конкретній ситуації. 

Візит Стефанишин-Пайпер до Харкова організувало Посольство США з нагоди Всесвітнього тижня космосу. Також у «ХПІ» презентували програмно-апаратний комплекс Moon Walk VR. Його розробили конструктори харківського КБ «Південне». 3D-модель на базі ігрового движка відтворює прогулянку поверхнею Місяця. Події відбуваються у майбутньому, коли супутник Землі має власну розвинену промислово-дослідну базу.

Олеся Анциферова, викладачка НТУ «ХПІ»

Так получилось, что я именно оторвалась от реальности, очень здорово!

 

 

 

Вадим Сидорина, інженер КБ «Південне»

Исследовательско-промышленная база — она и добывает ресурсы и параллельно исследует поверхность Луны, держит связь с Землей, отправлять данные, доставлять полезные грузы тоже. 

 

 

За словами конструкторів, програмно-апаратний комплекс «Прогулянка Місяцем» розробили рік тому, але його постійно вдосконалюють та покращують.

Автор: Вікторія Івашкевич
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Космічні історії харків’янам розповіла астронавтка зі США Стефанишин-Пайпер (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 9 октября 2019 в 19:10;
  • Корреспондент Вікторія Івашкевич в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "До Харкова вперше завітала американська астронавтка. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер двічі побувала на борту МКС та п’ять разів виходила у відкритий космос.".