• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Методист музично-театральної бібліотеки ім. К. С. Станіславського розповіла про заходи у 2020 році

Интервью   
Методист музично-театральної бібліотеки ім. К. С. Станіславського розповіла про заходи у 2020 році

У наступному році відвідувачі Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К. С. Станіславського зможуть тут не тільки почитати цікаві книги та послухати музику, але й відвідати низку майстер-класів та лекцій з самих різних відгалужень художньої практики. І усі ці заходи безкоштовні.

— Розкажіть, будь ласка, про культурно-просвітницьку діяльність фахівців музично-театральної бібліотеки ім. К. С. Станіславського, що було вже зроблено, а що планується у наступному році.
— У 2019 році ми були ініціаторами та активними учасниками багатьох цікавих проектів як в стінах нашої бібліотеки, так і поза нею. Лекції, майстер та шоу-класи, квести, творчі зустрічі, обговорення нагальних питань в сфері культури та мистецького життя нашого міста в різних форматах, всього не перелічити… Звичайно, що аналогічну роботу ми плануємо проводити і в 2020 році. Ми відкриті для цікавих проектів та шукаємо нові форми для ще кращої роботи, де просвітницька діяльність є одною з першооснов.
— Скільки заходів буде проведено та чому вони будуть присвячені?
— Як показує досвід, то у підсумку проведених заходів завжди більше, аніж планується. Програма на місяць в нас завжди заповнена вщент, майже кожного дня в нас якийсь захід, а то й не один. Як профільна бібліотека ми орієнтуємося на теми мистецького спрямування та висвітлюємо те, що є зараз як то кажуть «в тренді».
— Розкажіть про заходи, куратором яких є Ви.
— У 2019 році я мала змогу створити серію різнопланових заходів, яких об’єднала під однією назвою «Мистецькі вечорниці з Нікою Хворостенко».  Це з одного боку є продовженням лінії лекційної діяльності, що веде головний бібліотекар ХСМТБ ім. К. С. Станіславського Тетяна Борисівна Бахмет.

Коли я приєдналася до роботи в бібліотеці, в нас вже існували потужні проекти (такі, як наприклад, краєзнавчий клуб «Слобожанське колесо», кіно-клуб) і хотілося привнести собою щось нове, стати додатковим джерелом натхнення. І тому, з іншого боку, мої заходи є відмінними від того, що було саме підходом до розгляду обраної теми заходу. Я намагаюся кожного разу відкрити те, про що я веду розмову з неочікуваного ракурсу і невідривно і від сучасного мистецтва і від контексту, в якому існував мій герой чи явище. Бо просто біографію чи фактаж можуть розказати зараз на багатьох площадках в нашому місті, а от віднайти щось нове, доповнити це якимсь шоу-класом чи аналітикою – ось в цьому є потреба у глядача.
— Що цікавого буде у січні?
У січні в нас планується і продовження популярного проекту віртуального вояжу «Париж без таємниць», і наші щорічні свята «Станіславський Nоn-stop» (присвята до дня народження К.С. Станіславського 17 січня, а цього року я готую до свята ще лекцію про ще одного митця,пов’язаного зі Станіславським – письменника А.П. Чехова – називатиметься захід мій «Чим саме зацікавив Чехов Станіславського та інших») та свято дитячої музики Марка Кармінського «Кришталевий янгол». Серед інших заходів – можна згадати фільм «Репетиція оркестру» на засіданні кіно-клубу «Alter-kino» чи послухати про режисера цього фільму, великого Федеріко Фелліні на моєму заході до його 100річчя; згадати історію провідного театру нашої держави на лекції «Сторіччя театру ім.І.Франка», поринути у світ моди на лекції «Володар жіночої краси» ло 115 річчя від дня народження французького модельєра Крістіана Діора. Для поціновувачів українського мистецтва є мій огляд «Особливості святкових заходів в Україні з залученням елементів декоративно-ужиткового мистецтва», присвята до дня народження Марії Приймаченко «Звірі та квіти Марії», перегляд лекції «Різдвяний вертеп» та шоу-класу після неї «Створення вертепної ляльки» чи зустріч з музеєзнавцем Ольгою Денисенко.
Для тих, хто цікавиться світом книги моїх книжкових заходів в січні ще не буде, але є лекція від відомого в місті мистецтвознавця Олега Коваля «Художник і книга».
Для тих, хто цінує музичну складову, запрошую окрім дитячого свята ще й відсвяткувати 85 річчя від дня народження Елвіса Преслі на моєму заході «Елвіс, вічне свято», та згадати композитора Ісаака Дунаєвського на останній лекції цього місяця.
Та не лише веселі приводи в нас будуть для обговорення, та важливо згадати і такі сторінки нашої історії. 23 січня в нас заплановані мистецькі рефлексії до міжнародного дня пам’яті Голокосту (веде захід головний бібліотекар Т.Б.Бахмет).
Гадаю кожен знайде для себе близьку тему.


— А у лютому?
— В лютому запрошую на майстер-класи з орігамі та паперопластики . Усі присутні на заході можуть ознайомитись з базовими формами орігамі, здобути навички читання схем з цієї техніки та практично засвоїти отриманні знання виготовив листівку «Сердечне вітання». Також надодачу присутні можуть прослухали загальну інформацію з основ паперопластики, і деякі з цих основ закріпити практично при виготовленні листівки «Квітковий горшик». До Жіночого дня заплановано створення святкових подарунків у вигляді квітів в техніці орігамі, з елементами витинанки. Більш детальніше про витинанку можна послухати на окремій лекції з елементами-шоу-класу. Це буде лекція про особливості створення витинанки в різних країнах та з шоу-класом на тему різниці в технології створення витинанки
Для фанатів книжкового світу заплановано шоу-клас з описом технології створення арт-бука та лекцією про те, які саме бувають види таких книжок.
Також згадаємо про особистість, творчу біографію та внесок в світ мистецв і сучасні звернення до велетня українського театру Леся Степановича Кубаса. Поговоримо й про українського графіка, ілюстратора Георгія Якутовича, його творчий доробок. Зокрема, лекція буде присвячена його роботі як художника-остановника над фільмом С.Параджанова «Тіні забутих предків» та іллюструванню книги Ліни Костенко » Берестечко» (яка я в читальній залі театрального відділу нашої бібліотеки). Також запланована лекція-розповідь про хореографа, що став легендою для української хореографії, педагога та реформатора українського танцю Павла Вірського.
І, маю надію, вже в лютому відбудеться концерт віолончельної музики від Дениса Карачевцева, це коштовний для мене проект «Аkustikos library».


— Які акції будуть у березні?
— У березні програма не менш насичена. На початку місяця запланована лекція про творчий доробок та біографію драматурга, сценариста та письменника Григорія Ізраїлевича Горіна. Після неї варто поговорити про нашого сучасника Юрія Андуховича. Творчість Андруховича має значний вплив на перебіг сьогоднішнього літературного процесу в Україні, з його іменем пов’язані перші факти неупередженого зацікавлення сучасною українською літературою на Заході. Ось про все це, а також про його працю над українським перекладом шекспірівського «Гамлета» та «Ромео та Джульєтти» ми й поговоримо.
До Шевченківських днів готую матеріал про встановлення пам’ятника Т. Шевченку у Харкові, збираю згадки та історії з цим пов’язаниі та розглядаю трактування постаті Шевченка загалом в мистецтві.
В березні в нас не менш важливий за шевченківські дні привід поговорити про літературу та поезію – 90річчя святкуватиме Ліна Василівна Костенко! Готую огляд, присвячений її творчості та життєвому шляху та шукаю приклади того, як надихаються її творчісттю інші митці.
Та вже час готуватися і до Великодня. Як член харківського клубу писанкарів ім.А.П. Овчаренко завжди готую і шоу-класи і лекції і виставки з писанкарства. Тому і в березні чекайте на захід, в якому розповідатиметься з наочними прикладами про різновиди роспису яєць, технологію виготовлення писанки, травлянки та крапанки. Також в заході плануються відеонариси про традициї, повязані з мистецтвом писанкарства та з прикладами нестандартних технік декорування яєць (різблення по шкарлупі, бісерка-восковка (монастирське яйце), декор нитками та стрічками, тощо).
В березні святкуємо міжнародний день театру та Всесвітній день лялькарів. Я не могла оминути ці дати, тому готую огляд з історії маріонеток у Європі з давніх часів по сьогодення та готую цікаві приклади від лялькарів України і світу і буде презентація на тему, яке місце займає театральне мистецтво в пантеоні інших видів мистецтва. І в контексті сучасного мистецтва ще є лекція-огляд творчості письменника Патріка Зюскінда та історія екранізацій та театральних постановок, ілюстрацій та перформансів на основі творчого доробку Зюскінда.
Ще є в нас щорічний «Фестиваль любви, радости, света». Гадаю, що там неодмінно щось цікаве в рамках фестивалю буде.


— Що планується на другий квартал?
— Продовжуємо підготовку до Великодня і писанкову тему. Тепер на заході присутні зможуть прослухати матеріал чим саме різняться види декорування яєць (писанка, крапанка, мальованка, травлянка, дряпанка,крашанка, бісерка-восковка) та побачити наочно всю етапність створення розподілу яйця мотивом «Сорококлин» класичним способом створення писанки.
Готується лекція про класичні види декоративного роспису та особливо важливо те, що будуть згадані забуті види роспису в Україні, зокрема Самчаківський роспис. Бо не Петріківкою єдиною славилась Україна.
З театральної тематики хотіла б виокремити огляд, присвячений творчості Валентини Миколаївни Чистякової та її історії кохання з Лесем Курбасом, лекцію, присвячену творчості головної художниці львівського тюгу Дарії Зав’яловій (з якою я маю честь бути особисто знайомою).
Також знаковою для мене є лекція, присвячена письменниці та поетесі Ользі Бергольц , бо цю презентацію я створюю на основі однойменної книги, яка у свій час стала для мене відкриттям. Це буде щира розповідь з показом світлин унікальних речей з її життя.
Для тих, хто полюбляє більш глобальні явища є презентація з мистецтвознавчою аналітикою робіт Сальвадора Далі, може вмовимо і когось з мистецтвознавців нашого міста доповнити цей захід своїми надбаннями з цієї теми, перемовини такі ведуться.
Це за театральною тематикою є лекція про Марка Лукича Кропивницького (1840–1910), драматурга, актора, режисера, фундатора українського професійного театру та розгляд внеску Кропивницького в розвиток українського театру.
До дня вишиванки готується лекція про український одяг та вишиванку як частину цього, огляд правил побудови цього виду одягу в сучасності і в минувшині.
Для книгоманів є лекція з історії виникнення та розвитку технології виготовлення паперу та шоу-клас по виготовленню художнього паперу за технологією «Черпаний папір». І лекція про види сучасні книжкових форм.
Готується огляд, присвячений ювілею Іосифа Бродського та презентація мого концепту анімації за твором Бродського «Хода» («Шествие»). Цікаво завжди шукати в особистості незвичні грані творчості. Так виникла ідея огляду роботи, відмінної від звичайної сфери діяльності актора Олега Даля ( це поезія, художні спроби та режисерська концепція циклу, присвячного творчості Лермонтова та багато інших цікавинок).
Для харків’ян цікавим буде огляд про харківського митця, відомого мораліста художника Олександра Бритцева.
Є це один сюрприз – це лекція, яка з одного боку згадує особистість океанографа Жака Іва Кусто, а з іншого – згадка про всіх інших авторів, що були захоплені в море і океан, і мова не лише про науковців а й художників, літераторів, театральних діячів, композиторів.
В продовження музичної теми – є огляд, присвячений співачці Марії Бурмаці, що свій шлях починала в Харкові.
Ну і для наших майстринь, що полюбляють хенд-мейд є лекція про виникнення бісеру, його застосування в різних країнах та усілякі цікавинки про цей матеріал.

— А на третій квартал?
— Чим я побалую своїх прихильників влітку? Почну з творчої, але серйозної теми – буде лекція, в якій розповідатиметься що таке бренд-бук, з чого він складається та наводитимуться приклади реальних бренд-буків відомих компаній.
Потім буде джаз! А вірніше лекція, в якій йтиметься про творчість та життєвий шлях музиканта Луї Амстронга.
Літо –то є смакота! І до всесвітнього дню шоколаду є огляд, присвячений темі шокоаду – в літературі, живописі, декоративному мистецтві тощо.
Усіх охочих – і дітей, і дорослих кличу на мастер-клас з орігамі. Готую матеріал для виготовлення квітової композиції та вазону.
З особистостей поговоримо про творчість Данте і трактування його мистецького доробку в контексті театру, літератури, образотворчого мистецтва, про художника Альфонса Муху та трактування його творчості в наш час.
Продовжуючи музичну тему буде лекція про духові інструменти народів світу з показом записів цих інструментів (можливо, навіть з живим виконанням музикантами).
Для своїх книгоманів готую розповідь про те, що таке арт-терапія, які бувають її види і розгляд окремого напрямку -антистресс-блокнотів, також тут планується шоу-клас з наочними прикладами виготовлення антистрес-блокнотів.
Літо – час для гарних книжок та письменників. Тому згадаємо творчість письменника і цьогорічного ювіляра Рея Бредбері, заплановано огляд найбільш вдаліших інсценувань та екранізацій за його творчістю та розповідь про його біографію. Літо – й час для рукоділля, тому доречною буде лекція-огляд технології створення схем для різних форм вишивки та художнього декору та шоу-клас, на якому покроково показується створення вишивки від задуму розробки схеми до виготовленої роботи за схемою. Після відпустки готую аналіз кіноробіт Сергія Параджанова з огляду на те, як він вибудовує кадр, працює не лише як режисер а й як художник-постановник в своїх фільмах і як взаємодіє з іншими при цьому в роботі над стрічками. Скучившим за рукотворними речами цікавим буде огляд технології виготовлення багатоколірної витинанки та створення сучасної витинанки з різними методами роботи. Тут буде показ прикладів відомих робіт в цій техниці та розповідь про особливості створення цієї техніки в різних країнах й шоу-клас з виготовлення сучасної витинанки з показом на практиці всіх етапів роботи над витинанкою. Починаючи новий театральний сезон й ми починаємо театральні оглядини з лекції, що буде присвячена творчому доробку режисера та керманича київського академічного українського театру ім.Івана Франка Сергія Володимировича Данченко. Ну а де театр, там і кіно. А на те в нас є творчий огляд, присвячений акторському доробку італійської акторки Анни Маньяні, та розповідь про те, який вплив вона мала на колег по цеху та режисерів, з якими працювала. Ще планується ігровий огляд, присвячений Агаті Крісті.
— А на четвертий?
— О, тут на вибагливий театральний смак є лекція, присвячена Антонену Арто. Мова йтиметься про його теоретичне надбання, «театр жорстокості» та біографію. Дізнаємось, хто і в чому є його послідовником.
Для майстринь та тих, хто цікавиться декоративно-ужитковим мистецтвом приготувала я лекцію, в якій розповідатиметься про техніку «Талаш», особливості роботи в цій техніці та обов’язково будуть приклади, виконані в цій техніці. На шоу-класі після лекції глядач може побачити як саме це створюється.
Для тих, кому до вподоби нові форми книжок – є захід «Комікс – що воно таке?», в якому розповідається про історію виникнення цього виду літературної та художньої творчості, особливості створення та класифікацію, подаються приклади найвідоміших робіт з цього виду.
Лекція «Прикраси власноруч. Які бувають техніки?» та шоу-клас «Виготовлення кулону своєї мрії» буде також до вподоби нашим майстриням. Це розповідь про технологію виготовлення прикрас в різних техніках (бісер, з ювелірної епоксидної смоли, пап’є-маше, тощо) та поради, як зробити це самій.
Довго мріяла я про загально-мистецькі заходи. І на те в мене заплановано лекцію під назвою «Художник, митець, філософ», в якій розповідається про суть професії, особливості світосприйняття, притаманні художнику та навички, які бажано мати художнику. Це з митців поговоримо про письменника Івана Буніна. Навіть в рамках лекції буде презентація концепту анімації за твором І. Буніна «Муза». Запланована лекція, присвячена режисеру Акірі Куросаві. Розповідатиметься також і про особливості японського кіно. Готується захід до 180-річчя від дня народження французького скульптора Огюста Родена (1840–1917), огляд робіт акторки Вуппі Голдберг. Поговоримо про творчість письменниці Маргарет Мітчелл та історії створення найбільш відомого її твору – «Віднесені віторм» та трактування персонажу Скарлетт в сучасному мистецтві. Є лекція, присвячена творчому доробку балерини Майї Плисецької, аналізується її вклад в балетне мистецтво та наводяться спомини тих, хто її знав. Поговоримо про творчість Олександра Блока і трактування його мистецтва іншими (художниками, режисерами, музикантами). З художнього напрямку закінчує рік лекція-огляд про творчість Катерини Білокур.  Для тих, хто шукає митця в собі – буде лекція, в якій розповідається про напрямок арт-терапії та явище антистрес-альбомів, розповідається чим саме антистрес-альбоми корисні та йде мова про їх особливості та в шоу-класі наочно показується , як виготовити подібний альбом власноруч.
Під Різдво є майстер-клас з орігамі, на якому зробимо вертепну композицію (фігурки Марії з немовлям, Йосипа, віфліємської зірки, ялинки та тварин в яслах). Ну і для музичних поціновувачів буде лекція про співака Джона Леннона та сприйняття його особистості іншими митцями й огляд творчого шляху співачки Едіт Піаф.
— Як бачимо, рік планується насичений. А з якими складнощами стикаєтесь при роботі?
— Нажаль, наші заходи проходять не завжди в зручний час (16.00-17.00) для тих, хто працює. І не завжди ті, хто цікавляться такою тематикою знають про те, що подібні заходи існують. Тому напрацювання своєї постійної аудиторії для мене зараз є важливим напрямком роботи. Хотілось би створити і клуб за інтересами на основі своїх надбань на шоу та майстер класах. Ще окремим моментом зараз є те, що працівник бібліотеки окрім своєї роботи повинен мати навички і психолога, бо все частіше виникають ситуації коли маємо справу з тими, хто має певні особливості навіть і психічного стану. Але це проблема загальносуспільна. Що ж до теми інклюзії – то тут ми відкриті і завжди раді співпраці. В мене є і лекції на цю тему (як то розповідь про Луї Брайля, винахідника шрифту для поганобачащих людей й тих, хто знаходив свій шлях в мистецтві подолавши свої хвороби) і майстер-класи (ті ж створення анти-стрес альбомів та основи арт-терапії). Головне, що всі складнощі можна подолати, аби було бажання! В нас воно є!

Більше інформації запрошуємо знайти тут:

http://mtlib.org.ua/novini/zakhodi.html

Автор: Игорь Нещерет
Популярно

Вы читали новость: «Методист музично-театральної бібліотеки ім. К. С. Станіславського розповіла про заходи у 2020 році»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 31 декабря 2019 в 22:22;
  • Корреспондент Игорь Нещерет в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Ніка Хворостенко розповіла по культурно-просвітницькі заходи, що заплановано провести у 2020 році".