• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

«Харківський гулаг»: правозахисники звинуватили Олексіївську колонію №25 в тортурах ув’язнених

Общество   
«Харківський гулаг»: правозахисники звинуватили Олексіївську колонію №25 в тортурах ув’язнених

В Олексіївській виправній колонії №25 під час бунту постраждали 22 людини. У пенітеціарній службі повідомили, що протест готувався заздалегідь.

Анна Шевченко, кореспондентка

В стінах Олексіївської колонії №25 під час придушення бунту постраждали 22 людини. За інформацією пенітенціарної служби, ув’язнені планували акцію непокори заздалегідь. Допомогти так званим «змовникам» повинні були представники кримінального світу, що перебувають на волі, а також пов’язані з ними громадські організації.

 

З публікації адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України
З метою виявлення та вилучення заборонених для використання засудженими предметів, виробів і речей, а також виявлення ознак вчинення інших протиправних дій та злочинів, в установі було організовано та проведено загальний обшук із залученням додаткових сил і засобів з інших установ міжрегіонального управління, у тому числі груп швидкого реагування та територіального воєнізованого формування.

 

Під час бунту до засуджених працівниками тюрми була застосована фізична сила. Про це повідомляє офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини після перевірки колонії, де наразі діє особливий режим.

 

Відео з сайту офісу Омбудсмана України

Каталізатором подій зі слів засуджених, які сталися 8 січня, стали саме катування одного із засуджених, якому були завдані опіки в області сідниць та анального отвору.

 

 

Представники Харківської правозахисної групи звинуватили адміністрацію колонії в тортурах ув’язнених. За інформацією активістів, 3 січня їм вдалося зібрати близько 20 заяв. Засуджені розповідали про зґвалтування і понаднормову виснажливу роботу.

 

Таміла Беспала, адвокатеса Харківської правозахисної групи

Коли на сідницях оголеної особи підпалюються газети по декілька разів. Коли так звана, розтяжка. Коли їх підвішують і тримають по кілька годин у витягнутому стані й руки, й ноги. Після цього нестерпний біль.

 

 

Геннадій Токарєв, адвокат Харківської правозахисної групи

Скотчем зв’язали на 7 діб. Лише давали пити і зв’язали так, щоб він і дихати нормально не міг. Ясно, що всі ці фізіологічні потреби він справляв під себе і, коли його размотали, то він побачив черв’яків, які їли його відмерлу тканину.

 

Про Олексіївську колонію існують навіть книги під назвами «Харківський гулаг» та «Залиш надію кожен, хто сюди входить». Другу написав засуджений, який відбував там покарання.

 

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

Це почалося десь на початку 90-х. Засудженні страшенно бояться потрапити в цю колонію, оскільки там дуже великий прес на них. За будь-яку висловлену незгоду з тим чи іншим рішенням, чи якимись діями адміністрації — за це фізично карають, насамперед фізично.

 

Сергій Ларін — засуджений, який напередодні відбув покарання в Олексіївській виправній колонії. Чоловік розповідає: за найменший непослух працівники в’язниці починали жорстоко катувати.

 

Сергій Ларін колишній засуджений Олексіївської виправної колонії №25

Нас, когда били..Мы, когда лежали в штабе. Мы лежали на 4 этажах. То есть, с первого по четвертый этаж лежали заключенные все в трусах с наручниками. Наручников на всех не хватало, поэтому надевали эту пластмассовую штуку.

 

У прокуратурі повідомляють: стосовно працівників колонії розпочато кримінальне провадження за статтею «Зловживання владою або службовим становищем». Винуватцям загрожує до 8 років позбавлення волі.

Сергій Шевцов заступник прокурора прокуратури Харківської області

Встановлені засуджені особи, яким спричинені тілесні ушкодження. На даний час триває огляд медичними експертами. Тобто, проводяться призначені судово-медичні експертизи та встановлюються обставини, при яких були спричинені тілесні ушкодження.

 

За словами Сергія Шевцова, колонія привернула до себе увагу ще у грудні 2019. Тоді начальнику та завідуючій складом виправної установи повідомили про підозру у справі з перепродажу харчів. Посадовці реалізовували м’ясо та рибу за підробленими документами та списували продукти, які начебто вже витрачені для приготування їжі. Підозрювані під домашнім арештом.

Автор: Анна Шевченко
Популярно

Вы читали новость: ««Харківський гулаг»: правозахисники звинуватили Олексіївську колонію №25 в тортурах ув’язнених»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 13 января 2020 в 16:43;
  • Корреспондент Анна Шевченко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В Олексіївській виправній колонії №25 під час бунту постраждали 22 людини. У пенітеціарній службі повідомили, що протест готувався заздалегідь".