• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Грудневе зниження тарифів на гарячу воду та опалення: чи є різниця після постанов Кабміну (відео)

Общество   
Грудневе зниження тарифів на гарячу воду та опалення: чи є різниця після постанов Кабміну (відео)

Ціни на гарячу воду та опалення у грудневих платіжках здивували деяких харків’ян. Адже, згідно з постановою Кабміну, цифри мали зменшитися на 30%. 

Олена, пенсіонерка

У меня в этом месяце все деньги, что собрались, все на отопление пошло.

 

 

 

На засіданні Кабміну минулого липня ухвалили рішення про обмеження вартості опалення та гарячої води. Відтоді тариф на тепло мав бути 1400 гривень за гігакалорію.

А ось це платіжка за грудень пенсіонерки Любові Василівни. Тут вартість однієї гігакалорії — 1539 гривень. Такі ж самі цифри «Харківські теплові мережі» вказують на своєму сайті. Чому так — не коментують. Наприкінці листопада очільник держави Володимир Зеленський дав вказівку: зменшити ціни у платіжках за гарячу воду та тепло — через здешевшання природного газу.

Олексій Гончарук, прем’єр-міністр України

Всім зрозуміло: ми дали інструмент, який дозволяє зменшити платіжку досить істотно і очікуємо, що місцеве самоврядування відреагує адекватно на це і прийме відповідні рішення.

 

 

Наприкінці грудня Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє тепловикам перераховувати тарифи для споживачів у випадку зниження ціни на газ.

 

З повідомлення на сайті КП «Харківські теплові мережі»
Комунальним підприємством «Харківські теплові мережі» здійснено перерахунок як з урахування температурного коефіцієнту, так і з урахування зменшення ціни на природний газ.

У Харківській міськраді повідомили, що в середньому зменшення тарифу на тепло для однокімнатної квартири складе 300 гривень і 115 — на гарячу воду, відповідно для двокімнатних квартир — 428 гривень і 172 та для трикімнатних помешкань — мінус 592 гривні за опалення і 230 за гарячу воду. У платіжці пенсіонерки, що мешкає у трикімнатній квартирі, ціни за опалення різняться усього на 67 гривень.

Гендиректор «Харківських тепломереж» пояснює: люди порівнюють цифри з листопадом, а треба з груднем минулого року.

 

Сергій Андрєєв, гендиректор КП «Харківські теплові мережі» 

Вони вважають, що в грудні повинні були отримати платежі менше на 30%, ніж у листопаді. І це неправильно, тому що в грудні температура повітря нижче і споживання тепла завжди більше. І у постанові Кабміну сказано, що ми повинні зробити перерахунок послуг по відношенню до нормативу грудня.

За законом України про теплопостачання, регулювання температури опалення у квартирах має відбуватися щодня. Серед опитаних харків’ян більшість стверджують, що у плюсову температуру до батарей неможливо було доторкнутися.

Любов Костіна, мешканка будинку №197В на вулиці Клочківській

Просили теплосети, чтоб по температуре подавали тепло. Когда на улице +1, зачем нужно отопление? Было даже +15 и мы просили. У меня, например, батареи горячие.

 

 

Спеціаліст з питань житлово-комунальних послуг Михайло Гаєвський стверджує: пекельні батареї в квартирах у плюсову температуру — це результат невиконання тепловиками своїх обов’язків.

Михайло Гаєвський, експерт з питань ЖКГ

Руководители харьковского горисполкома и директор «ХТС» отказываются выполнять постановление Кабинета министров. Первое — летнее, в котором устанавливалась предельная цена на одну гигакалорию в размере 1400 гривен и предельная цена за 1 кубический метр горячей воды — это 75,74 гривны. Второе постановление, которое они не выполняют, — декабрьское. В нем изложена методика расчета тарифа на производство тепловой энергии с учетом изменения цены на газ.

 

За результатами нашого опитування, зменшення тарифів на опалення та гарячу воду відчули 10% харків’ян.

 

Тетяна, харків’янка

Обещали теплую воду снизить. Какая была теплая вода — 86 гривен, такая и осталась. Я не вижу, чтоб такое резкое понижение было.

Харків’янка

Конечно, понизилась. — На сколько? — Гривень на 300.

Кілька днів тому зневірений у зниженні тарифів екснардеп Олег Ляшко виклав відеозвернення до українців.

Олег Ляшко, колишній народний депутат України

Я звертаюсь зараз до цих людей, яким знизили вартість комунальних платежів. Пришліть платіжку. Я виставлю пляшку коньяка хорошого тому, кому знизили на 30% вартість комуналки порівняно з минулим роком.

 

У січні ніяких знижень тарифів на опалення та гарячу воду — не передбачено.

Автор: Вікторія Бондаренко 
Популярно

Вы читали новость: «Грудневе зниження тарифів на гарячу воду та опалення: чи є різниця після постанов Кабміну (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 января 2020 в 18:39;
  • Корреспондент Вікторія Бондаренко  в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Ціни на гарячу воду та опалення у грудневих платіжках здивували деяких харків’ян. Адже, згідно з постановою Кабміну, цифри мали зменшитися на 30%".