• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Інклюзія чи хаос? Які наслідки матиме новий закон, що регулюватиме містобудування?

Общество   
Інклюзія чи хаос? Які наслідки матиме новий закон, що регулюватиме містобудування?

Від сьогодні в Україні можна споруджувати пандуси без надання паперів, які підтверджують права на власність або на користування земельною ділянкою, де їх розташовують.

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності» № 473-ІХ який Верховна Рада України схвалила 16 січня 2020 року. Учора, 10 лютого, цей законодавчий акт було підписано чинним Президентом України. Того ж дня його опубліковано виданням «Голос України», відповідно, він набув чинності 11 лютого 2020 року.

Зокрема, в законі подано визначення «маломобільні групи населення». Згідно до тексту, маломобільні групи населення — особи, які відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні у просторі, зокрема особи з інвалідністю, особи з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, громадяни похилого віку, особи з дитячими візками.

Безперешкодне будівництво пандусів дозволяється пунктом 2:
«Влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури може здійснюватися без документів, що дають право на виконання будівельних робіт, та за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм та правил.

Порядок влаштування засобів безперешкодного доступу до об’єктів або їх розумного пристосування встановлюється Кабінетом Міністрів України».

Як відомо, диявол криється в деталях. Ці деталі — в останньому реченні: «Порядок влаштування засобів безперешкодного доступу до об’єктів або їх розумного пристосування встановлюється Кабінетом Міністрів України».

Закономірно постають питання: що таке «розумне» пристосування і чому в законі немає конкретного визначення цього терміну? Очевидно, це залежатиме від ступеню соціальної адаптованості членів Кабміну, від адекватності їхнього уявлення про потреби інвалідів. Чи здатні наші міністри реалістично проаналізувати відмінності в особливостях пересування людей на візках та людей з білими тростинами? Напевне, щоб регламентувати такі рішення, слід залучити експертів зі спільноти самих інвалідів. Чи буде це зроблено? Час покаже.

Інша «пастка» криється в пункті 2 Прикінцевого положення нового закону. В ньому йдеться: » Кабінету Міністрів України у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:
привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.»

Тобто, виходячи з логіки, пів року будівництво ніяк не буде регламентоване. І знову виникає запитання: чому, перш, ніж вводити закон в дію, попередньо не були підготовлені та прописані всі відповідні підзаконні акти, якими має бути врегульована на практиці, безумовно, позитивна ідея, закладена в закон?

Що ж до Харкова, деяку надію на раціональне і впорядковане будівництво пандусів дає наявність статусу інваліда у очільника нашого міста. Серед харків’ян є чимало інвалідів, котрі мають доволі серйозні досягнення в спорті, мистецтві, громадській діяльності. Можливо, вони могли б самоорганізуватися і спільними зусиллями розробити адекватний проєкт втілення ідеї нового закону.

Оскільки, згідно Конституції України, народ є єдиним джерелом влади, суспільству слід консолідуватися навколо вирішення соціально значеної проблеми. Зокрема — захистити осіб з інвалідністю та інших маломобільних містян шляхом здійснення раціональної містобудівної діяльності.

Автор: Вікторія Березка
Популярно

Вы читали новость: «Інклюзія чи хаос? Які наслідки матиме новий закон, що регулюватиме містобудування?»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 февраля 2020 в 12:29;
  • Корреспондент Вікторія Березка в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Від сьогодні в Україні можна споруджувати пандуси без надання паперів, які підтверджують права на власність або на користування земельною ділянкою, де їх розташовують.".