• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Що сказали в Радбезі ООН впливові дипломати про бої на Донбасі

Мир   
Що сказали в Радбезі ООН впливові дипломати про бої на Донбасі

Реакція країн-учасниць Ради Безпеки ООН була висловлена під час засідання з приводу обговорення посилення військових дій на Донбасі. Наводимо цитати з промов представників найвпливовіших країн.

Крістоф Хойсген, Німеччина: «Я слухав Росію і виникало враження, що не Росія вторглася до України, а Україна до Росії… 1994-го року Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії її територіальної цілісності та суверенітету з боку Росії. Ми бачимо, що відбулося з її цілісністю та суверенітетом і розуміємо, що це означає для роззброєння у всьому світі та правил світового порядку… Наші російські партнери надалі  порушують Угоди, зокрема — у Азовському морі щодо свободи навігації. Ця угода була порушена, наразі українські матроси у в’язниці. Наші, так би мовити, російські друзі, говорили про ситуацію в Україні як про внутрішній конфлікт, бажання скинути Уряд. Ми безпосередньо бачимо, що російські солдати були залучені до окупації Донеччини. »

Карен Пірс, Велика Британія: «Щодо формули Штанмайєра, російський посланець багато розповідав про те, як Україні не вдається підтримувати Мінські домовленості, але ми бачимо, що це швидше фікція, а не список того, що Україна не могла виконати. Дуже підтримую сказане представником Німеччини про всі сфери Мінських домовленостей, яких Росія не дотрималася… Ми бачимо, що ці дії спрямовані на підрив суверенітету України. Ми вважаємо, що це Україна має обирати своє державне майбутнє. Ми бачимо, що особливий статус Донбасу та місцеві вибори мають відповідати всім законам та бути підтримувані спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. Це дуже далеке від сьогоднішньої реальності — порушення припинення вогню по всій лінії розмежування. Ми бачимо, як українські помирають від рук сепаратистів, за яких відповідає Росія та шокуюче зростання порушення прав людини на лінії розмежування. Розмінуванню та роботі ОБСЄ заважають сепаратистські війська, яким допомагає Росія.  Кульмінацією цих російських дій є жахливий результат для українських громадян.» (Говорить про гуманітарні втрати України.) «Росія є відповідальною стороною в цьому конфлікті, тому ми хочемо попросити та з мусити Росію пересилати гуманітарну допомогу на ту сторону та припинити підтримувати сторону конфлікту, бо це механізм, який заважає впровадженню Мінських домовленостей… Росія заперечує свою причетність, але ми бачимо, що Росія розпочала цей конфлікт… Ми радіємо ентузіазму Росії зустрітися, щоб дізнатися, що вона робить на цих територіях і я висловлюю підтримку Україні та її суверенітету. Ми хочемо, щоб в Україні був мир і ми будемо тримати Росію відповідальною за цей конфлікт.»

Лю Цзеї, Китайська народна республіка: «Я так розумію, що мінські домовленості були дуже ефективним способом мирного вирішення конфлікту в Україні. Ми бачимо, що втілення цих домовленостей було доволі успішне. Нормандська зустріч була перезавантаженням і це дуже чітко демонструє, що сторони хочуть примиритися. Це є ключовим політичним рішенням проти політичної кризи. Ми бачимо, як сторони шукають вирішення цієї кризи і підтримуємо їхнє намагання. Сторони хочуть створити гармонію між усіма етносами в Україні і між країнами. Ми також підтримуємо Україну в захисті свого суверенітету і засуджуємо будь-яке втручання зовнішніх сил в справи в країні. Ми бачимо, що тільки перемовини є єдиним виходом з цієї ситуації. В Україні зараз дуже критична ситуація».

Свен Юргенсон, Естонія: «Ми бачили, як формування, котрі підтримує Росія, знову атакували Україну сьогодні. Це — дуже сильне порушення Мінських домовленостей і дуже чітко показує, що Росія не збирається припиняти вогонь після Паризької зустрічі. Це всього лише один день, один із прикладів російської агресії, яка відбувалася остання шість років. За шість років Росія ніяк не припиняє свої дії, а Україна бореться за свій суверенітет у своїх, міжнародно визнаних, територіях та кордонах.  Ми засуджуємо окупацію Криму, міста Севастополь та ОРДЛО. Використання війська на території України суперечить міжнародному праву. Мінські домовленості досі є базою для політичного вирішення конфлікту на Донбасі. РФ постійно їх порушує, як ми це сьогодні бачили.» (Згадує про втрати на Донбасі, акцентуючи на збитому російськими ПВО малазійському Боїнгу.) «Росія закликає збройні сили ОРДЛО боротися проти України… Є 400 тис. км кордону між Україною та Росією, який не контролюється, що дозволяє вільному переміщенню будь-якої зброї. Це є нападом на міжнародну безпеку. Ми просимо Росію дотримуватися всіх Мінських домовленостей, включно з досягнутими в грудні на зустрічі Нормандської четвірки, вивести війська та припинити підтримку так званих ЛНР та ДНР, які забезпечуються Росією. Ми підтримуємо ініціативи пана зеленського щодо деескалації, обміну полоненими, реконструкції мосту в Станиці Луганській. Дякуємо спеціальній моніторинговій групі ОБСЄ за їхню роботу в Україні. Вона досі є найвідповідальнішим джерелом інформації з Донбасу». дуже шкода, що деякі сили заважають їхній роботі. Закликаємо надати їм повний доступ по всій території Донбасу… Нещодавно голова ОБСЄ Еді Рама говорив, що місія в Україні є неуспішною через те, що Росія блокує можливість допуску сил ООН. (Говорить про гуманітарну катастрофу в Україні.) Я закликаю міжнародну громаду посилити фінансову допомогу Україні. Міжнародні права людини зараз порушуються на всіх рівнях в усіх сферах в на окупованих землях. Ці порушення спрямовані на кожну «меншину» (якими вважають їх росіяни) на цих територіях, включно із кримськими татарами, представниками ЛГБТ. На території Криму є незаконні судові рішення, сексуальні та іншого роду напади зараз відбуваються на цих територіях і не припиняються. Всі незаконно ув’язнені мають бути звільнені. Всі незалежні організації, включно з «Червоним Хрестом» мають отримати доступ до окупованих територій.

Франсуа Делатр, Французька республіка: «Шість років минуло від початку конфлікту в Україні, і це нині найсмертоносніший конфлікт в Європі, який забрав понад 13 тис. людей. (Говорить про гуманітарну катастрофу в Україні та згадує Нормандський формат як дуже позитивну спробу припинення конфлікту.) Продовжуються переговори з обміну полоненими і ми це дуже підтримуємо. Ми хочемо, щоб усі міжнародні організації могли зустрітися з усіма полоненими щоб ліквідувати всі проблеми. Прогрес має бути посилений, адже цей конфлікт залишається активним щодня. А також щодо розведення військ в Україні, ми бачимо, як порушення цієї домовленості вилилося в смерть одного солдата сьогодні. Сторони мають припинити військові дії на території ОРДЛО і старатися щодня надавати право моніторинговим місіям слідкувати за ситуацією, адже ми бачимо, як від цього страждають громадяни. Ми засуджуємо всі дії, які погіршують ситуацію на території. Спеціальна моніторингова місія має отримати всі права на пересування по території ОРДЛО. Ми вітаємо відкриття нових точок для пересування осіб до безпечних зон, також — впровадження політичних домовленостей в Мінську. На сьогоднішній день ми бачимо прогрес, на самій території він також має посилюватися. Слід включити формулу Штанмайєра в українське законодавство. (Говорить про гуманітарну кризу на Донбасі.) Ми хочемо, щоб сторони дотримувалися своїх домовленостей та просимо Росію припинити агресію щодо громадян України, виключити важку зброю та рухатися до мирного вирішення конфлікту через політичні рішення в Нормандському форматі. Наша країна надає повну підтримку Україні.»

Такими були заяви ключових гравців світової дипломатії щодо збройного конфлікту на Донбасі. Нагадуємо, що міністр закордонних справ Естонії, обіцяв у своєму Twitter звернутися  до Раді Безпеки ООН із заявою про порушення РФ мінських угод.

 

Автор: Вікторія Березка
Популярно

Вы читали новость: «Що сказали в Радбезі ООН впливові дипломати про бої на Донбасі»; из категории Мир на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 19 февраля 2020 в 15:10;
  • Корреспондент Вікторія Березка в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Реакція країн-учасниць Ради Безпеки ООН була висловлена під час засідання з приводу обговорення посилення військових дій на Донбасі. Наводимо цитати з промов представників найвпливовіших країн.".