• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Харківські парафіяни розповіли, чи припинили відвідувати храми під час карантину (відео)

Общество   
Харківські парафіяни розповіли, чи припинили відвідувати храми під час карантину (відео)

Церковні літургії в режимі онлайн. Президент України Володимир Зеленський закликав парафіян утриматися від відвідування храмів під час карантину.

Ніколь Костенко, кореспондентка

У зв’язку зі введенням в Україні карантину, президент Володимир Зеленський закликав настоятелів храмів проводити служби в онлайн режимі, аби попередити велике скупчення людей. Чи дотримуються церковнослужителі цієї настанови в Харкові — зараз перевіримо.

У Свято-Покровському монастирі зранку проводять церковну службу. Парафіяни кажуть: єдине, що зможе змусити їх не відвідувати храми під час карантину — проблеми з транспортом, адже добиратися вчасно стало складніше.

Наталія, харків’янка

Вы в масках, Вы со страхом сейчас. Вы чего-то боитесь. А мы с Господом. Мы ходили и будем ходить, несмотря ни на болезни, ни на что, потому что с нами Господь.

Тривають служби й Свято-Пантелеймонівському храмі на Клочківській. Люди впевнені: проведення таких заходів онлайн — це безглуздя. Вдома отримати необхідну енергетику та спокій неможливо, зізнається харків’янин Олександр. Тож зранку, як і зазвичай, відвідав храм.

Олександр, харків’янин

Бог — он всегда Бог. Он защитит от всего: от болезней, от недугов и поможет. Поможет выжить всем. Ничего я не боюсь, Господь с нами. В любую церковь захожу, в эту, в другую, если есть по пути. 

У Благовіщенському соборі парафіяни теж розповідають, що кількість служб не зменшилася. Люди вважають: втручатися до роботи церков влада не повинна навіть під час карантину. І додають, що існує куди більший шанс захворіти коронавірусом на зупинках чи в магазинах.

Сергій, харків’янин

— Заболеть коронавирусом не боитесь? — Девушка, я такое уже прошел. Я прошел и Крым, и Рим, и медные трубы. Что мне уже бояться? Я в аду горел. — Службу в онлайн-режиме поддерживаете? — В онлайне? Нет!

Староста Благовіщенського собору Володимир Воробйов каже: під час богослужінь дотримуються мір безпеки, обробляють дезінфікувальним засобом ікони. Чоловік пояснює, що обмежувати кількість присутніх у храмі, змушувати їх надягати маски або не спілкуватися один з одним просто не мають права.

Володимир Воробйов, староста Благовіщенського собору

Работает выдвижная вентиляция. То есть раз в два-три часа ее включают, она мощная, то есть вентиляция обеспечивается. Обрабатываются полы, дверные ручки, поверхности, столы, где пишутся записки. Обрабатываются антисептиком на основе третичных иомидов.

Про необхідність дотримання карантину в храмах наголосив очільник Харківської області Олексій Кучер на зустрічі з духовенством.

Олексій Кучер, голова ХОДА

Нам необхідно зрозуміти одне дуже важливе, й ви знаєте цей вислів: «Береженого Бог береже». Тому нам треба максимально створити умови, для того щоб наші мешканці, громадяни й ваші віряни, щоб вони були здоровими.

У поліції відзначають, що у храмах фіксують порушення правил карантину. Зокрема, в церкві на території Московського району Харкова перебувала велика кількість людей.

Валерій Сокуренко, голова ГУ Нацполіції у Харківській області

Такого точно не повинно бути. І за таке ми будемо складати адмінпротоколи. Ми змушені це робити і ми будемо це робити.

А ось так через епідемію коронавирусу в Ізюмі вперше відбулась автомобільна хресна хода. Перед її початком у місцевому Вознесенському кафедральному соборі відслужили молебень. Потім представники храму сіли у кузов вантажівки та об’їхали місто, читали молитви та окропляли вулиці святою водою.

Митрополит Київський та всієї України Єпіфаній карантину дотримується. Проводить літургії онлайн та транслює їх у соцмережах. Люди таку ініціативу підтримують.

Також Всеукраїнська Рада Церков цьогоріч оголосила 25 березня Днем загальної молитви і посту за Україну. Вірян закликають спільно помолитися за швидше одужання хворих на коронавірус. Однак зробити це не у храмах, а залишатися на місцях свого перебування.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «Харківські парафіяни розповіли, чи припинили відвідувати храми під час карантину (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 марта 2020 в 19:54;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Церковні літургії в режимі онлайн. Президент України Володимир Зеленський закликав парафіян утриматися від відвідування храмів під час карантину".