• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

У Харкові побачили світ дебютні збірки молодих поетів (відео)

Культура   
У Харкові побачили світ дебютні збірки молодих поетів (відео)

Молоді харківські поети опублікували дебютні поетичні збірки.

Радять чистити кулемет, бо ні в кого немає зброї.

В цих кварталах квадратний метр натирає кутами скроні.

Біля вікон блука COVID, продавчині спускають маски.

Це весна, нутряний підвид безпонтово нудної казки…

Це рядки В’ячеслава Чеш Омельченка з вірша «Ковідова колискова», що входить до його дебютної збірки «Синопсис». Саме із цією книгою молодий поет посів друге місце в обласному конкурсі «Літературна премія імені Тетяни Шамрай». Про мотиви своєї збірки із 46 віршів В’ячеслав розповідає так.

В’ячеслав Чеш Омельченко, поет

Вона просякнута таким собі історичним наративом. Розповіддю про… Ну от мене заворожував завжди плин часу, як він відбивається на людях, на подіях. У мене достатньо магістрально проходить тематика так званого «Розстріляного відродження», наших двадцятих, українського Ваймару.

А це — Наталія Мар’єнко. Вона також посіла друге місце у конкурсі. До дебютної збірки молодої поетеси «Біла тінь» увійшло 67 віршів.

А біла ворона насправді червона.

Як скажеш, що біла — обізвуть дебілом.

Обізвуть, затопчуть, ще й перефарбують,

Інакших — не хочуть, інакших — лікують.

Наталія — кандидат медичних наук. Саме фаховий досвід, каже жінка, частково вплинув на тематику віршів. Зокрема, коли поетеса тимчасово працювала патологоанатом.

Наталія Мар’єнко, поетеса

Коли щодня стикаєшся зі смертю — це дуже змінює світогляд. І, насамперед, змінює ставлення про життя. Ця збірка багато в чому є автобіографічною. Мої вірші про те, що мені довелося прожити, побачити, відчути. Про те, що мені болить.

Золото у конкурсі здобула Людмила Іванець із збіркою «Солоне сонце».

Сни про майбутнє такі липкі,

п’янкі, солодкі або терпкі.

А над минулим — хрести,

вінки і поруч плачуть якісь жінки.

Ми всі почати могли з нуля,

та покотилась у ніч земля…

У книзі 58 віршів. І хоча збірка дебютна, Людмила розповідає, що пише вірші ще з дитинства. Впевнена, що саме поезія обрала її, а не навпаки.

Людмила Іванець, поетеса

Тема взагалі всієї збірки — я і те, що я відчуваю. Взагалі я люблю історичні мотиви, філософські, міфологічні. Люблю, коли образи насичені, коли їх багато.

Літературна премія імені Тетяни Шамрай — це щорічний конкурс, який проводить харківський осередок Спілки письменників України. Там же, у видавництві «Майдан», і виготовляють книжки.

Артем Листопад, кореспондент

Книги переможців друкують ось на цьому пристрої. Він розрахований на невеликий тираж, тому механізм досить простий. Як і звичайний принтер, цей друкарський верстат приймає завдання з комп’ютера і переносить зображення на папір.

Переможців обирало журі. Аби бути об’єктивними, імена авторів вони не знали. Редагувала матеріали представниця Національної спілки письменників України Антоніна Тимченко.

Антоніна Тимченко, поетеса

Людмила вражає своєю глибиною, своєю широтою охоплення світу. Наталія Мар’єнко, хоча її світ більш традиційний, не таких епатажний, можливо, але це дуже глибока лірика. В’ячеслав як історик він показує цілу пастораль різних образів.

За умовами проєкту, автори не можуть продавати свої збірники. Левову частину книжок розвезуть по бібліотекам Харківщини. Решту — молоді митці можуть залишити собі або подарувати. Усього надрукували по 60 примірників кожної збірки.

Антоніна Тимченко, поетеса

Харківська молодіжна література завжди відзначалася потужністю. І взагалі Харків — це місто в Україні, як, мабуть, жодне з інших, яке з літературної точки зору надзвичайно цікаве.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові побачили світ дебютні збірки молодих поетів (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 июня 2020 в 19:42;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Молоді харківські поети опублікували дебютні поетичні збірки".