• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +18°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Двоє мешканців Харківщини захворіли на ботулізм (відео)

Происшествия   
Двоє мешканців Харківщини захворіли на ботулізм (відео)

На Харківщині у поточному році зафіксували два факти отруєння ботулотоксинами.

Продавчиня Ірина торгує морепродуктами на одному з ринків Харкова. Жінка переконує: наразі копчену та в’ялену рибу не продають, бо така продукція у спеку швидко псується.

Ірина, продавчиня

Про нее спрашивают, конечно. Но все наши постоянные покупатели знают, что пока на улице выше 25 — 30 градусов у нас они копченую рыбу однозначно купить не могут.

Лікарі зазначають: страшнішим за звичайне отруєння є ботулізм. Це гостре токсико-інфекційне захворювання. Воно зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. За інформацією обласного лабцентру, цьогоріч у регіоні на ботулізм захворіли 2 людей. Останній випадок стався у селищі міського типу Борова 17 червня. Там 68-річний чоловік вживав копчену рибу домашнього виробництва. У тяжкому стані пенсіонера доправили до райлікарні.

Інформація із сайту Харківського обласного лабцентру

У 2019 році в області не реєструвались захворювання на ботулізм. Але за 5 років — з 2014 по 2018 — в області від отруєння ботулотоксином постраждали 24 особи, життя чотирьох врятувати не вдалося. Майже всі отруєння були пов’язані із вживанням риби — як домашнього виготовлення, так і купленої в роздрібній мережі.

Захворіти на ботулізм можна не лише через неякісну копчену чи в’ялену рибу. Збудник хвороби може знаходитися у консервах, ковбасі, м’ясі та навіть овочах. Лікарка-терапевчиня Валентина Нагорна зазначає: токсин повністю гине при термічній обробці продуктів. М’ясо, наприклад, необхідно варити при температурі 100 градусів за Цельсієм не менше години.

Валентина Нагорна, лікарка-терапевчиня

Если это что-то свежее по типу домашних мясных стейков, колбасы. Рыба конечно же. Их толщина должна быть где-то сантиметр и термическое воздействие 100 градусов и выше, минут 20 должно быть.

Симптоми ботулізму проявляються у період від 2 годин до доби після вживання неякісного продукту. Вони схожі на прояви харчового отруєння, але відрізняються запамороченням та порушенням дихання. У такому разі необхідно терміново звертатися до лікарів.

Валентина Нагорна, лікарка-терапевчиня

У специализированной медицинской помощь есть сыворотка противоботулиническая. Вовремя и правильно поставленный диагноз — это гарантия того, что человек выживет с минимальными последствиями, а то и без них.

Аби уберегтися від зараження ботулотоксинами, слід утриматися від споживання продуктів, що не проходили санітарної перевірки. Рибу, м’ясо та консерви фахівці радять купувати лише у супермаркетах.

Автор: Олександр Шемаєв
Популярно

Вы читали новость: «Двоє мешканців Харківщини захворіли на ботулізм (відео)»; из категории Происшествия на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 24 июня 2020 в 16:04;
  • Корреспондент Олександр Шемаєв в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На Харківщині у поточному році зафіксували два факти отруєння ботулотоксинами".