• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +21°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Харків’яни можуть спостерігати найяскравішу комету останніх років (відео)

Общество   
Харків’яни можуть спостерігати найяскравішу комету останніх років (відео)

Щоночі найближчі кілька тижнів містяни можуть споглядати на небі найяскравішу за останні сім років комету.

Астроном-аматор Павло Пахоменко з дитинства захоплюється космічним простором. Розповідає: цьогоріч претендентів на звання найбільшої комети року було доволі багато. Та всі вони руйнувалися на стадії перигелію — тобто на найближчій точці від Сонця.

Павло Пахоменко, астроном-аматор

27 березня була помічена комета Neowise, і від неї вже ніхто нічого не очікував. Попередні дві розпалися і ця теж розпадеться.

Проте наприкінці червня комета змусила повірити в себе як наукову, так і любительську спільноту. Коли почала набирати яскравості. Павло каже: почав спостерігати «хвостату» тиждень тому з власного балкона.

Павло Пахоменко, астроном-аматор

І я шукав-шукав — не міг знайти. Прибираю бінокль, щоб подивитися, чи там я взагалі шукаю. Раптом бачу неозброєним оком! І я такий: «Ого!».

У планетарії кажуть: до 20 липня комету варто починати шукати на небі з другої години ночі у північно-східному напрямку. Тобто трошки лівіше від місця світанку.

Володимир Кажанов, лектор-астроном Харківського планетарію 

А вот после 20-х чисел комета, двигаясь в космосе, будет видна и после 10 вечера уже на северо-западе.

У цих пошуках може допомогти сузір’я Великий Віз, його інша назва — Велика ведмедиця.

Володимир Кажанов, лектор-астроном Харківського планетарію 

Мы все знаем Большую Медведицу как ковш, а это ее туловище и хвост. Если присмотреться — можно увидеть голову и лапы. И вот между лап медведицы будет эта яркая комета.

Аліка Піхтерева, кореспондентка

Комету Neowise можна побачити не тільки через такий потужний телескоп, як у планетарії. А й через звичайний, навіть театральний бінокль. Проте, запевняють астрономи, і неозброєним оком в окремі дні можна побачити хвостате небесне тіло.

Аби не проґавити комету, астроном радить завантажити безкоштовний мобільний додаток Sky safari. Завдяки ньому можна спостерігати рух «хвостатої» в реальному і майбутньому часах.

Проте, каже Павло, комету можна встигнути і гарно роздивитися, і сфотографувати.

Павло Пахоменко, астроном-аматор

Виглядати вона буде як дуже маленька, яскрава зірочка з хвостом, який ви точно побачите. У всіх зірок не буде хвоста, а в неї буде. Це і робить її великою кометою 2020 року.

Свою назву Neowise отримала від однойменного телескопа, за допомогою якого її й відкрили. Астрономи попереджають: не варто дивуватися, якщо на знімках у комети буде кілька хвостів. Один газовий, а другий — з пилу. Дивитися на «космату», на відміну від сонячного затемнення, безпечно для зору, а її поява на небосхилі нічим не загрожує нашій планеті.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Харків’яни можуть спостерігати найяскравішу комету останніх років (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 13 июля 2020 в 19:56;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Щоночі найближчі кілька тижнів містяни можуть споглядати на небі найяскравішу за останні сім років комету".