• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Що заважає селянам Харківщини розвивати власне виробництво молока (відео)

  
Що заважає селянам Харківщини розвивати власне виробництво молока (відео)

Із кожним роком у селах Харківщини зменшується поголів’я корів. 

Понад тридцять років Валентина Беспалова тримає вдома корів.

 

Ну зараз дві, а ще в цьому році — на початку, було чотири. В минулому році — п’ять, а було колись і вісім. Ну зараз важко.

Жінка розповідає: вихідних у неї немає, бо щодня потрібно доглядати за худобою. Робочий день розпочинається о пів на шосту ранку.

Валентина Беспалова, мешканка с.Черкаська Лозова

Зранку встав, почистив, помив, подоїв, вигнав, а потім знову все по-новому. Прив’язаний повністю, з дому можеш на пару годин вирватися десь і все. І то, переймаєшся чи все гаразд. Крім корів ще молодняк стоїть вдома.

Іноді під час випасу корів до Валентини приходить творчість. Так, на природі і почали з’являтися перші вірші.

Валентина Беспалова, мешканка с.Черкаська Лозова

Над гаєм зіронька зійшла. Ніч хустку з голови зняла.
І землю хусткою тихесенько накрила, щоб потемніло все.
А вітру наче хтось підрізав крила — ні шалахне.
Гай потемнів, берези сплять, а уві сні щось шепотять.

І хоча Валентина продає молоко у роздріб по 20 гривень за літр, що в кілька разів дорожче ніж оптом для підприємств, прибутку стає все менше. Ціна за продукцію, розповідає жінка, не перекриває всіх затрат на утримання корів.

Артем Листопад, кореспондент

З кожним роком кількість корів у селах зменшується. Старшим стає все важче цим займатися, а молодь виїжджає у пошуках роботи, пояснюють люди. Не оминула ця тенденція і село Черкаська Лозова, що у Дергачівському районі. Колись заповнене пасовище зараз стало майже порожнім.

Якщо на сировині у селян не вдається заробити, то на вторинній продукції — шансів це зробити значно більше, пояснює фермер із села Алісівка Євген Твердохлібов. Він займається домашнім сироварінням. Каже: і ризиків, і труднощів у цій справі вистачає.

Євген Твердохлібов, фермер-сировар

Мы начали 4 года назад, и только в этом году вышли, в принципе, в ноль. У моих коллег-сыроваров огромная проблема, что в том регионе, где они живут и работают, люди вроде коров держат, но хорошее молоко для сыра, который пойдет на созревание, найти тяжело.

Фермер запевняє: якщо домашнє молоко дійсно продають без домішок, то це ще не гарантує його високу якість. Саме тому доводиться купувати дорогий продукт у підприємств, аніж більш дешевий у селян.

Євген Твердохлібов, фермер-сировар

Практически все люди, которые держат коров, они, если это сдается молоко в бочку, то цена очень низкая и люди, соответственно, не хотят стараться и не хотят вкладывать в качество молока. А что значит качество — это здоровое животное. Сюда огромный комплекс мероприятий по профилактике заболеваний, по обследованию.

Попри це, молочна галузь на Харківщині знаходиться у задовільному стані, запевняють в обласному агродепартаменті. Мовляв, про зменшення кількості поголів’я корів у селах знають. Але тим часом розвиваються ферми та приватні підприємства.

Олександр Масюк, начальник відділу тваринництва та селекційно-племінної роботи агродепартаменту ХОДА

Останніми роками у нас масово запроваджуються сучасні технології виробництва молока і обладнуються доїльні зали, і обладнуються молокопроводи. Ми маємо третє місце в Україні за надоєм молока на корову.

На питання «Що заважає селянам розвивати власне виробництво молока?» в агродепартаменті відповідають: європейські вимоги до кінцевої продукції та сировини передбачають якість, яку не можна забезпечити у звичайному господарстві.

Олександр Масюк, начальник відділу тваринництва та селекційно-племінної роботи агродепартаменту ХОДА

Необхідно як-то об’єднуватись, може створювати якісь кооперативи або ще якісь форми об’єднання громадян для того, щоб можна було впровадити хоч якісь мінімальні технології виробництва молока. Тоді, в принципі, можна буде якось конкурувати. На сьогодні просто окрема фізична особа не може конкурувати з фізичною особою, тому і от такі проблеми.

Наразі на Харківщині майже 100 сільськогосподарських підприємств утримують корів. За рік вони виробляють приблизно 240 тисяч тонн молока.

Автор: Артем Листопад
Популярно

  • Категории: Без рубрики; Теги: , , ;

  • Чтобы узнавать о самом важном, актуальном, интересном в Харькове, Украине и мире:
  • подписывайтесь на нас в Telegram и обсуждайте новости в нашем чате,
  • присоединяйтесь к нам в соцсетях: Facebook , Instagram , Viber , а также Google Новости,
  • смотрите в Youtube, TikTok, пишите или присылайте новости Харькова в нашего бота.

Вы читали новость: «Що заважає селянам Харківщини розвивати власне виробництво молока (відео)»; из категории на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 4 августа 2020 в 18:31;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Із кожним роком у селах Харківщини зменшується поголів’я корів".