• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +7°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

200 мільйонів на ремонти харківських доріг: прокуратура просить скасувати результати тендеру (відео)

Общество   
200 мільйонів на ремонти харківських доріг: прокуратура просить скасувати результати тендеру (відео)

200 мільйонів гривень. Саме стільки передбачили цьогоріч у бюджеті Харкова на поточні ремонти вулично-дорожньої мережі.

Виконавця робіт обрали через портал ProZorro, як того вимагає закон. Але зв’язок між замовником та переможцем викликав питання в обласної прокуратури. Установа подала позов до суду, аби результати тендеру скасували.

Дмитро Чубенко, речник прокурора Харківської області

Тендер був укладений з порушенням вимог законодавства, а саме закону України «Про публічні закупівлі». Департамент та виконавець цих робіт, вони є пов’язаними між собою особами. Оскільки виконавцем є комунальне підприємство, яке підпорядковується цьому департаменту.

Йдеться про департамент будівництва та шляхового господарства і КП «Шляхрембуд». Тендер стосується виключно поточних ремонтів, а не капітальних. Тобто протягом цього року «Шляхрембуд» має латати ями на дорогах міста і наносити розмітку. Усього йдеться про понад 50 тисяч квадратних метрів покриття. В антикорупційному центрі коментують: підконтрольний підрядник не мотивований заощаджувати на матеріалах. У торгах брала участь ще одна фірма, але, на думку активістів, тільки для легалізації перемоги «Шляхрембуду».

Євген Лісічкін, член ГО «Харківський антикорупційний центр»

Якщо й були спроби на подібні тендери заходити, то зазвичай просто відхиляється пропозиція по якимось там критеріям. Можна завжди вигадати.

Директор департаменту Володимир Чумаков майже не спілкується з журналістами, тож звертаємось по коментар до заступника мера.

Євгеній Водовозов, заступник мера Харкова з питань інфраструктури

Это притянутая за уши, непонятно зачем кому нужная вещь. Давайте тогда закроем КП «Сигнал» и не будем чинить светофоры. Давайте заберем у «Дорремстроя», который владеет. Он же выходит на такой же тендер абсолютно открытый и выигрывает у частных компаний по цене и по качеству оборудованием, которое куплено за городские средства. У нас нет сомнений, что суд установит истину и мы выиграем это дело.

Натомість антикорупціонери стверджують: це не перший такий тендер шляхового департаменту. За останні 2,5 роки він уклав зі «Шляхрембудом» угод на 1,2 мільярд гривень. А фірма «Паркінг +», яку антикорупціонери також пов’язують з Чумаковим, отримала на підрядах таку ж суму за 7 років.

Євген Лісічкін, член ГО «Харківський антикорупційний центр»

У 2019 році сім’я Володимира Чумакова, дружина та донька, придбали в Іспанії будинок площею 303 квадратні метри за 16 мільйонів гривень. Згідно з останньою декларацією Володимира Чумакова за 2019 рік, він декларує лише 300 тисяч гривень доходу від зарплати. Весь інший дохід, декілька мільйонів гривень, декларує його дружина від заняття підприємницькою діяльністю.

У листопаді минулого року до департаменту навідувалась СБУ — в справі щодо привласнення 5 мільйонів гривень.

Владислав Абдула, речник СБУ у Харківській області

Протягом 2016-2018 років керівництво департаменту незаконно продавало асфальтову крихту (гранулят), що залишалася після ремонту автодоріг. Чиновники реалізовували тонни матеріалів підконтрольній фірмі за цінами вп’ятеро нижче від ринкових. Комерсанти перепродавали продукцію вже за реальною вартістю.

Тоді Чумаков підозри не отримав, а фігурантами справи стали його підлеглі.

Автор: Олена Нагорна
Популярно

Вы читали новость: «200 мільйонів на ремонти харківських доріг: прокуратура просить скасувати результати тендеру (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 августа 2020 в 19:42;
  • Корреспондент Олена Нагорна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "200 мільйонів гривень. Саме стільки передбачили цьогоріч у бюджеті Харкова на поточні ремонти вулично-дорожньої мережі".