• Пт 17.05.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.43
  • EUR 42.85

Обов’язкова паспортизація домашніх тварин: думки власника хом’яка та співавтора законопроєкту (відео)

Украина   
Обов’язкова паспортизація домашніх тварин: думки власника хом’яка та співавтора законопроєкту (відео)

Домашні улюбленці з паспортами. Незабаром документ, що посвідчує особу, може знадобитися всім пухнастим, пернатим, вусатим та хвостатим.

Цей епізод з легендарного мультфільму став актуальним через чотири десятиліття. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про обов’язкову реєстрацію та ідентифікацію диких, безпритульних, лабораторних і домашніх тварин. Це означає, що нашим улюбленцям незабаром можуть знадобитися паспорти. Наразі обов’язково реєструвати треба лише велику рогату худобу. А для домашніх тварин достатньо ветеринарного паспорта.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
Наразі якщо в домашніх умовах ви утримуєте тварин і ви не зареєстрували їх, то за це передбачена адміністративна відповідальність. Штраф невеликий, від 54 до 80 гривень. Це означає, що люди не бояться бути притягнутими до відповідальності. 

Автори законопроєкту пропонують посилити санкції за незареєстрованих улюбленців — від тисячі до двох з половиною тисяч гривень. Точного переліку тварин поки що немає, його має затвердити Кабмін. Але передбачається, що документи треба буде робити не тільки для котів і собак, а навіть для папуг та хом’яків. Тобто паспорт може отримати і цей маленький мешканець Олексіївки. Планується, що до посвідчення особи вноситимуть дані про породу, кличку, власника, місце проживання та щеплення.

Пухнастий невибагливий до їжі та не грабує гаманець, каже господар. Саме через це прихистив хом’яка, а не кота чи собаку.

Владислав, власник хом’яка
Если делать документы таким животным, маленьким и домашним, которые не выходят за пределы дома, я считаю, что это не нужно. Они же не ездят никуда, алкоголь в магазине не покупают. 

Натомість законопроєкт передбачає безкоштовну реєстрацію лише для пільговиків, іншим доведеться платити. Точна сума поки що невідома. У Раді пропонують створити нові реєстри та надати доступ до них спеціальним агентам доступ. Це будуть ветеринари, які пройдуть платні курси. Власникам вже зареєстрованих улюбленців необхідно буде принести агентам документи, аби ті внесли їх до бази — це також небезкоштовно. У Лізі антитрасту застерігають, що законопроєкт може перетворитися на «корупційну касу», адже реєструвати тварин зможуть лише визначені посередники. Тож вже написали скарги до НАЗК і Антимонопольного комітету. Ми зв’язалися з одним з авторів законопроєкту.

Сергій Харьков, співавтор законопроєкту
Сначала ми обсуждали, чтобы граждане сами вносили данные, но быстро отказались от этой идеи. Например, кто-то подвыпил и внес в базу крылатого единорога. 

Після ідентифікації на власників покладеться кілька обов’язків — чіпувати або кліпсувати тварину, виховувати її, піклуватися, а після смерті — поховати чи утилізувати тіло.

Сергій Харьков, співавтор законопроєкту
Вдруг ваша собачка потерялась… Например, киевская собачка потерялась в Вышгороде, то все. База киевская туда уже не распространяется и понять чья собачка, нельзя. Я уже не говорю о том, что собачку или кошечку украли. 

 

Бажаєш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм-канал: t.me/objectivetv або на вайбер-канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: Вікторія Бондаренко
Популярно

Вы читали новость: «Обов’язкова паспортизація домашніх тварин: думки власника хом’яка та співавтора законопроєкту (відео)»; из категории Украина на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 10 сентября 2020 в 16:59;
  • Корреспондент Вікторія Бондаренко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Домашні улюбленці з паспортами. Незабаром документ, що посвідчує особу, може знадобитися всім пухнастим, пернатим, вусатим та хвостатим".