• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Харків’янам презентували антикорупційну карту закупівель під час пандемії (відео)

Харьков   
Харків’янам презентували антикорупційну карту закупівель під час пандемії (відео)

На екрані ноутбука юриста «Харківського антикорупційного центру» — інтерактивна карта України. На ній відзначено придбання медичного обладнання, препаратів та захисних засобів від початку пандемії COVID-19. Також можна дізнатись, чи не були завищені ціни під час закупівель у тому чи іншому медичному закладі.

Володимир Рисенко, юрист ГО «Харківський антикорупційний центр»
Любой гражданин Украины может зайти и посмотреть, что конкретно в его поликлинике, в его больнице покупалось по этой программе и может сравнить цены, скажем так, со средними по другим больницам. 

За три місяці з моменту створення на мапу нанесли більше шістдесяти однієї тисячі закупівель на загальну суму шість мільярдів шістсот мільйонів гривень. Триста сорок три мільйони із них припадають на Харківську область. Антикорупційники вже надіслали до правоохоронних органів близько півсотні скарг за фактами закупівель по завищеним цінам чи зловживанню урядовою програмою, яка дозволяє придбати деякі товари без тендерів. Таким чином вдалося повернути до бюджету близько одного мільйона чотирьохсот тисяч гривень.

Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»
Під причиною COVID-19 Святошиньска РДА купує сушарки на 320 тисяч гривень, які мали бути відбуватися відкритим тендером. І після нашого звернення, звісно, закупівля була відмінена. 

У Харкові схожі ситуації відбувалися і на початку пандемії. Наприклад, як з’ясували юристи, у березні та квітні захисний костюм можна було придбати у роздріб за сто шістдесят дев’ять гривень. Однак, у міських лікарнях іноді за них переплачували вдвічі.

Володимир Рисенко, юрист ГО «Харківський антикорупційний центр»
Тут же береш лікарню №13, це в нас міська, яка визначалася однією з опорних для боротьби з коронавірусом, і вони закупають по 390 гривень. Порівняйте — 169 і 390 в один і той самий день, при чому, вони закупають оптом. 

Юристи пояснюють: якщо користувач сам побачить на карті факт чи натяк на корупційне діяння у тій чи іншій лікарні — він може звернутися до «Антикорупційного штабу» і повідомити цю інформацію.

Бажаєш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм-канал: t.me/objectivetv або на вайбер-канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: Антон Малиновський
Популярно

Вы читали новость: «Харків’янам презентували антикорупційну карту закупівель під час пандемії (відео)»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 сентября 2020 в 17:02;
  • Корреспондент Антон Малиновський в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові презентували інтерактивну мапу коронавірусних закупівель. За її допомогою можна знайти факти корупції у процесах придбання ліків чи обладнання під час пандемії COVID-19".