• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

«Двійники» кандидатів: на Харківщині відкрили кримінальне провадження (відео)

Общество   
«Двійники» кандидатів: на Харківщині відкрили кримінальне провадження (відео)

У Харкові офіційно зареєстрували на участь у виборах партії та кандидатів на посаду міського голови. Правоохоронці вже фіксують порушення.

Вікторія Яковенко, кореспондентка

Харківський міськвиборчком зареєстрував 15 кандидатів на посаду міського голови. Серед них 11 — від партій і 4 самовисуванця. Також, міська виборча комісія затвердила списки 16 політичних сил, які йдуть на вибори 25 жовтня.

Подати документи на реєстрацію партії та кандидати мали до 24 вересня включно. Секретарка міськвиборчкому Ніна Салтикова каже: більшість політичних сил прийшли до них саме в останній день прийому.

Ніна Салтикова, секретарка міської ТВК

Вони подали документи на 841 кандидата у міськраду, але одна людина до початку реєстрації написала заяву про відкликання своєї заяви на згоду балотуватися. Наразі в нас є 840 кандидатів у міську раду.

У Чугуєві намагалася зареєструватися кандидатом на посаду Чугуївського міського голови Людмила Мінаєва, яка має однакове прізвище з чиним мером Галиною Мінаєвою. Міська виборча комісія двічі відмовила жінці у реєстрації.

Микола Зінченко, координатор ГО «Громадянська мережа «ОПОРА» в Харківській області

Вона заплатила заставу не 5000 тисяч гривень, як того вимагає законодавство, а 5100. Другий раз їй відмовили в її заяві, через те що її перелік документів був неповний. Там, якщо не помиляюсь, не вистачало автобіографії.

27 вересня в Харківській області відкрили кримінальне провадження стосовно цієї справи. За статтею «перешкоджання здійсненню виборчого права». Микола Зінченко каже: створення так званих «двійників» кандидатів — дуже популярна тенденція на виборах. Адже, діюча очільниця Чугуєва Галина Мінаєва теж балотуватиметься на цих місцевих виборах.

Микола Зінченко, координатор ГО «Громадянська мережа «ОПОРА» в Харківській області

Її потенційна мета була в тому, щоб забрати голоси у чинної міської голови. Під час минулих парламентських виборів технології «двійників» спрацювали «добре». Декілька кандидатів могли отримати перемогу, якби «двійники «у них не забрали голоси.

Депутат Харківської міськради Олександр Давтян розповів на телеканалі «Simon» у програмі «Насправді», що теж стикався з «двійниками» та запевнив: ці методи не працюють.

Олександр Давтян, депутат Харківської міської ради 

Я шел на выборы, против меня зарегистрирован был Карен Давтян, который взял 0,005 одного процента. И то это люди просто ошиблись, перепутали имя Александр и Карен. Выбрали меня, я выиграл выборы 57%. То есть двойники не работают.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко в ефірі програми «Свобода слова» повідомив: на цих місцевих виборах «двійники» стали популярними. Наприклад, в Одесі на посаду міського голови виявили бажання балотуватися 4 Філімонових та двоє Зеленських.

Ігор Клименко, голова Національної поліції України

Не проблема, знайти таке саме прізвище. Тим паче, якщо це українське прізвище: Шевченко, чи Клименко чи ще хтось. В той же час, слід визнати: законом на сьогодні не заборонена зміна громадянами прізвища або ініціал.

Станом на 29 вересня, поліцейські Харківщини зареєстрували 24 повідомлення про порушення виборчого законодавства.

Автор: Вікторія Яковенко
Популярно

Вы читали новость: ««Двійники» кандидатів: на Харківщині відкрили кримінальне провадження (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 30 сентября 2020 в 17:17;
  • Корреспондент Вікторія Яковенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові офіційно зареєстрували на участь у виборах партії та кандидатів на посаду міського голови. Правоохоронці вже фіксують порушення".