• Ср 17.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.57
  • EUR 42.16

Палац спорту, ККЗ «Україна», будинок Харківської міськради можуть продати через борги парку Горького (відео)

Общество   
Палац спорту, ККЗ «Україна», будинок Харківської міськради можуть продати через борги парку Горького (відео)

На парк Горького подали до суду. Банк вимагає погасити багатомільйонні кредити, які бралися на реконструкцію зони відпочинку у 2011.

Артем Листопад, кореспондент 

Це – парк імені Горького. Оновлену зону відпочинку відкрили у 2012 році, а грандіозна реконструкція була проведена за кредитні гроші — 20 мільйонів евро. Однак парк не став прибутковим і весь цей час віддавав переважно відсотки кредиту, а не його тіло. І тепер банк звернувся до суду із вимогою погасити борги, а це понад 270 мільйонів гривень.

Ці гроші Промінвестбанк прагне стягнути або з парку Горького, або з Харківського метрополітену. Адже останнє підприємство є майновим поручителем за кредитом.

Сергій Денисенко, представник Промінвестбанку в суді 

Парк Горького не виконав зобов’язання свої щодо повернення кредитних коштів і ми намагаємось таким чином захистити свої права як кредитора та стягнути цю суму. Тому що наступив строк несплати. Раніше всі зобов’язання виконувалися в строк.

Взяли 20 мільйонів євро на реконструкцію парку у 2011. Тоді ж задокументували і заставне майно.

Артем Листопад, кореспондент 

В якості застави міська влада внесла 9 будівель. Загалом це адміністративні споруди. Однак є серед них навіть будівля міськради, кіноконцертний зал «Україна» та Харківський палац спорту.

Усі 9 будівель можуть бути проданими в разі несплати кредиту, пояснює юрист Роман Чумак.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес» 

Якщо суд прийме рішення про стягнення коштів, безумовно, потім буде наступний етап — примусова реалізація майна, щоб задовольнити вимоги такого кредитора. Власне, буде виконавче провадження і об’єкти, які є предметом застави, будуть виставлені на торги і, відповідно, будь-яка особа зможе придбати міське майно.

Аби не продавати міське майно, треба заплатити борг чи домовитися із банком — підписати відповідну угоду, провести реструктуризацію та визначити нові умови повернення грошей, каже юрист.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес» 

Місто не може піти, наприклад, на процедуру банкрутства. Тому місто зобов’язане буде виконувати свої зобов’язання, власне, повертати кошти.

В ефірі програми «Онлайн-розмова» на телеканалі «Сімон» депутат міськради Олександр Давтян припустив, що борги не віддавали не через велику суму, а щоб виплачували наступники. Загалом завинили 272 мільйонів гривень. Тобто 53 мільйони гривень та понад 6 мільйонів євро.

Олександр Давтян, бізнесмен, депутат Харківської міськради 

6 миллионов евро для города, если честно, не очень большие деньги. — И еще 53 миллиона гривен. — Это вообще никакие деньги, у нас за 53 миллиона гривен какой-нибудь очередной фонтан с обезьянами стоит. — Ну так почему их не выплатить? — Мы же все живем в долг. Вся страна живет в долг.

У 2019 парк Горького сплатив майже 25 мільйонів гривень за кредитом і ще стільки ж — відсотків. Водночас, повідомляють активісти-антикорупціонери, минулоріч КП отримало близько 170 мільйонів гривень допомоги з міського бюджету і лише понад 4 мільйони прибутку. Загалом із 2015 по 2019 рік парк виплатив банку понад 240 мільйонів. Підготовче засідання у справі про стягнення решти коштів перенесли на 24 листопада — через відповідне клопотання однієї зі сторін.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Палац спорту, ККЗ «Україна», будинок Харківської міськради можуть продати через борги парку Горького (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 октября 2020 в 19:00;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На парк Горького подали до суду. Банк вимагає погасити кредити, які бралися на реконструкцію зони відпочинку у 2011".