• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

COVID на Харківщині: волонтери та чиновники надають різну інформацію щодо ситуації у лікарнях

Общество   
COVID на Харківщині: волонтери та чиновники надають різну інформацію щодо ситуації у лікарнях

Чи є у харківських медзакладах вільні ліжка та чому досі не відкрили відділення обласної лікарні.

Ніколь Костенко, кореспондентка

За даними РНБО, за минулу добу в регіоні діагноз COVID підтвердили у 534 людей. Подолали недугу більше тисячі, померли — 14 пацієнтів. У Харківській облдержадміністрації вважають, що динаміка захворюваності зменшується, але в той же час готують додаткові місця в лікарнях.

Наразі в регіоні є 4 тисячі ліжок для COVID-хворих. Із них зайняті лише 1632. Досі чекає на відкриття обласний шпиталь ветеранів війни та офтальмологічне відділення обласної клінічної лікарні. І якщо перший медзаклад має тільки укласти необхідні договори, аби примати пацієнтів із коронавірусом, то директор другого підкреслює: ще не завершили ремонт у приймальному відділенні.

Володимир Ярош, директор Харківської обласної клінічної лікарні

Мы сейчас находимся в помещении, в которым будет развернуто приемное отделение, в котором будет происходить сортировка пациентов, потому что мы планируем принимать пневмонии, COVID-ассоциированные, но бывают ситуации, когда нужно дифференцировать, и может пациенты нужно будет лечиться в каком-то другом лечебном учреждении. 

Відкрити офтальмологічне відділення для прийому COVID-пацієнтів мали 1 грудня. Але вже 2 числа в ХОДА повідомили, що спочатку потрібно встановити пандус для переміщення тяжких хворих зі «швидкої» до лікарні. Тоді це обіцяли зробити протягом кількох днів. Наразі ж обласні чиновники кажуть, що вирішили з цим не квапитися, бо нестачі койко-місць у регіоні немає. Завершити роботи планують до наступного понеділка.

Тарас Пастух, заступник голови ХОДА

Зараз завершується робота з підготовки пандусу, оскільки потрапити в відділення — перепад висоти між землею й першим поверхом є доволі високим — тому це єдине технологічне рішення, яке може дозволити медпрацівникам доставляти пацієнтів, які не можуть самостійно переміщатися.

Тарас Пастух додає, що відкриватимуть нові опорні лікарні, аби були резервні ліжка. Але на думку волонтерки Наталії Попової, постійне збільшення кількості койко-місць — нелогічне, адже підлаштовуватися під роботу з хворими на коронавірус необхідно було раніше та комплексно. Тепер внаслідок неправильних дій склалася критична ситуація в реанімаціях, констатує жінка.

Наталія Попова, волонтерка

Места в реанимациях, они закончились в принципе, достаточно давно. По всем больницам города областного, городского подчинения, региона… то есть центральные больницы, — напротив реанимации стоят прочерки.

Інформацію про нестачу ліжок у реанімаціях телефоном підтверджують і в обласному диспансері радіаційного захисту. Але запевняють, що наразі вистачає фахівців, засобів індивідуального захисту, ліків і обладнання.

Ірина Пирогова, в.о. директора Харківського облдиспансеру радіаційного захисту

Вообще у нас 125 мест, сейчас есть свободные места, 10 точно, но реанимация заполнена. До 10 кислородных точек есть свободных. Мы работаем в обычном режиме: нормально, спокойно, планово поступают больные, которых привозят «скорые». У нас абсолютно нормальное количество медработников, у нас все есть. Во всяком случае, на данном этапе все стабильно, я боюсь думать, что будет через полчаса, но у нас сейчас все спокойно.

В обласній інфекційній лікарні також заявляють про заповнені місця в реанімаціях. Однак директор Павло Нартов запевняє: останнім часом ситуація покращилася та стабілізувалася.

Павло Нартов, директор Харківської обласної інфекційної лікарні

На утро у нас 215 больных, а больница рассчитана на 290. В реанимации, как всегда: 12, 12 заполнены. Но у нас же есть еще точки доступа кислорода — магистральные и концентраторы. То есть мы обеспечиваем больных с дыхательной недостаточностью. Так, на эти магистральные точки мы можем подключать аппараты ИВЛ, то есть мы можем расширяться. У нас еще 12 больных на аппаратах ИВЛ как раз в отделении.

Проте в обладміністрації це спростовують: мовляв, за документами із 235 місць у реанімаціях вільних більше сотні. Але в той же час не заперечують, що вони зайняті на 100%.

Тарас Пастух, заступник голови ХОДА

Чому — тому що є пацієнти, яким не потрібна інкубація, яким не потрібен ШВЛ, але у зв’язку зі супутніми захворюваннями, супутніми патологіями: зайва вага, інсульти, інші хвороби. Краще, аби він знаходився під щохвилинним наглядом лікарів. Тому як тільки буде з’являтися якесь ліжко в палаті інтенсивної терапії — таких пацієнтів будуть переміщати туди, аби запобігти ускладненню.

Також Пастух наголошує, що лабцентри не перенавантажені, а результати тестувань отримують вчасно. Тобто загалом медзаклади повністю готові до роботи в новорічні свята. Проте волонтерка Наталія Попова впевнена: ситуація навпаки зовсім невтішна. Мовляв, лікарням не вистачає фінансування, фахівців і обладнання.

Наталія Попова, волонтерка

Весь регион вся Украина увидела, как победить COVID — просто прекратить тестирование. И в Харькове станет резко все хорошо. Поэтому, как оценивать ситуацию? Катастрофически. Можно говорить, что мы что-то перешагнули, куда-то продвинулись? Нет. Мы просто порезали цифры, сделали, как удобно, чтобы локдаун не вводить, а когда мы введем локдаун — в принципе будет уже поздно.

За час пандемії в Україні виявили майже 845000 випадків коронавірусу. Від наслідків хвороби померли більше 14 тисяч людей .

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «COVID на Харківщині: волонтери та чиновники надають різну інформацію щодо ситуації у лікарнях»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 9 декабря 2020 в 19:10;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Чи є у харківських медзакладах вільні ліжка та чому досі не відкрили відділення обласної лікарні".