• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +19°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

Купити найдешевшу ялинку: у лісгоспах Харківщини спиляли 14,5 тисяч новорічних дерев (відео)

Харьков   
Купити найдешевшу ялинку: у лісгоспах Харківщини спиляли 14,5 тисяч новорічних дерев (відео)

Цьогоріч на Харківщині зрубають понад 14,5 тисячі вічнозелених красунь, аби вони прикрашали оселі на Новий рік. Проте лісничі запевняють: робити це вкрай необхідно, аби вони не заважали розвиватися іншим деревам.

Ніколь Костенко, кореспондентка

Зараз ми знаходимося у Зміївській ОТГ. Незабаром частину цих ялинок зрубають, аби вони прикрашали оселі людей протягом новорічних свят. Але перед тим як потрапити до нових домівок, на них чекає доволі довгий шлях. Про заготівлю гіллястих красунь розповім далі.

Цілий рік спеціалісти визначають, які ялинки спиляють для продажу перед зимовими святами. Їх обирають за певними критеріями, аби не знищити здорове дерево, пояснюють лісничі.

Андрій Кудін, майстер лісу ДП «Зміївський лісгосп»

Проходимося з вальщиком лісу по кожному ряду. З нього обираємо дерева, які відстають у рості, які затіняють кращі дерева. Це для подальшого проізростання та кращого дерева стану.

Зрубати гіллясту теж треба правильно, акцентують у лісгоспі. Та додають: спочатку дивляться, які дерева майстер лісу обрав для продажу. Потім cпилюють тільки верховіття.

Володимир Головін, вальник лісу ДП «Зміївський лісгосп»

Я отрезаю, сколько нужно: 2, ну 2 вряд ли… 3-4 яруса, а девочка рабочая оттаскивает в сторону, потом грузим и везем в лесхоз. – А інша частина ялинки? – Здесь остается, она со временем перегнивает.

Лісничі показують, як це відбувається на практиці.

На Харківщині планують зрубати та розвести на продаж по 9 лісгоспах регіону понад чотирнадцять із половиною тисяч дерев. Проте доволі часто їх намагаються вкрасти «чорні лісоруби», нарікають вальники. Аби викривати їх, у регіоні щодня працює 61 рейдова бригада.

Сергій Жовтонов, начальник відділу ДП «Зміївський лісгосп»

Цими бригадами на сьогоднішній день проведено вже 371 рейд. У ході рейдової роботи зафіксовано 16 випадків незаконної вирубки. Оформлено адміністративні матеріали. Для громадян штраф передбачено від 510 гривень до 1530. На посадових осіб від 2550 до 15300 гривень.

Лісничий уточнює: за повторне порушення злодію загрожує вже більший штраф або навіть позбавлення волі до 7 років. Покарання залежатиме від кількості зрубаних дерев. Якщо збитки державі становитимуть понад 60 тисяч гривень, ялинкового браконьєра можуть посадити за ґрати.

Ніколь Костенко, кореспондентка

Вже зрубані дерева привозять ось сюди, до лісгоспів. Тутешні продавці запевняють: в них можна придбати гіллясту за більш вигідними цінами, ніж на ринках. Наприклад ось така сосна коштуватиме 130 гривень.

І на неї майже одразу знаходяться покупці. Лариса та Світлана кажуть: щороку купують новорічне дерево саме в цьому лісгоспі. Пояснює: тут і ціна приваблива, і ялинки тільки-но зрубані.

Лариса та Світлана, покупчині

– А как выбирали елочку?

– Мы стовбур смотрим. А еще чтобы была ровненькая, зелененькая. Хотя бы, по крайней мере, знаем, что пока мы довезем домой – никто нас не остановит. А то скажут: «Здравия желаем!»

Коли покупець обирає ялинку, на стовбур чіпляють наліпку з індивідуальним кодом. Людина може перевірити, де саме зрубали гіллясту та чи законно це зробили, якщо відсканувати його в мобільному додатку «Ялинка.info».

Який може завантажити будь-який громадянин і перевірити будь-який штрихкод на бирці. Сканувати. Тобто вона легальна.

Цьогоріч середня вартість ялини чи сосни до трьох метрів складатиме 156 гривень. Вище дерево коштуватиме від 360-ти. Лісничі планують виручити з продажу новорічних красунь близько чверті мільйона гривень. Знайти адреси та телефони лісгоспів можна на сайті облуправління лісового та мисливського господарства.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «Купити найдешевшу ялинку: у лісгоспах Харківщини спиляли 14,5 тисяч новорічних дерев (відео)»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 декабря 2020 в 18:35;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Цьогоріч на Харківщині зрубають понад 14,5 тисячі вічнозелених красунь, аби вони прикрашали оселі на Новий рік. Проте лісничі запевняють: робити це вкрай необхідно, аби вони не заважали розвиватися іншим деревам.".