• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Недитячі теми в театрі юного глядача: дорослих запрошують на прем’єру

Культура   
Недитячі теми в театрі юного глядача: дорослих запрошують на прем’єру

Поема «Мойсей» за твором Івана Франка вперше в Україні виконується трупою драматичного театру. Філософські теми, декорації, в яких «зчитуються» сенси та проблеми сьогодення попри те, що твору вже понад 100 сто років.

У Харківському театрі для дітей та юнацтва прем’єрна вистава за філософською поемою «Мойсей» Івана Франка.

Твір, в якому висвітлюються теми зневіри в собі, відсутність єдності та взаєморозуміння між представниками одного народу, пошук обітованої землі, представлять глядачеві старшого шкільного віку, адже поему проходять у 9-му класі. Але актори вважають, що вона буде цікава й дорослим.

Сергій Городецький, виконавець ролі Мойсея

Для дітей все важко грати, але коли стикаєшся з такою роллю в житті — не думаєш, хто буде дивитись.

Тривають останні приготування. Сценографістка Вікторія Хворостенко працює над одним з багатьох елементів декорації. За словами художниці, на сцені можна побачити багато символів та знаків, які, якщо їх правильно зчитувати, допоможуть осягнути сенс поеми.

Вікторія Хворостенко, сценографістка

Хоч він і є у шкільній програмі, але ми його не вміємо трактувати. Можливо, ми допоможемо цьому твору зажити серед більш широкого загалу.

Поки ще маємо кілька хвилин до початку, блукаємо за лаштунками та вивчаємо сценічний простір.

Аліка Піхтерева, кореспондентка

Під час вистави опановується не тільки сценічний простір,а ще й задіяна оркестрова яма. Тут теж розгортаються якісь події. Які — не знаю, тому йду до глядацької зали чекати на початок вистави.

За кілька хвилин вистави оркестрова яма починає сприйматися як портал, із якого безкінечним потоком з’являються дійові особи.

Героїв у виставі дійсно багато. Як розповіли в театрі, залучена вся трупа, а це — близько 40 людей. Діти та студенти також отримали ролі. До програмки додається ось такий словничок, аби глядачам були зрозумілі слова, що вже вийшли з вжитку. Хоча, як пояснили у театрі, ідеєю режисера було створити виставу дії, де розмови зведені до найнеобхіднішого мінімуму.

Вперше на українській сцені поема «Мойсей» зіграна драматичними акторами. Як розповіли у театрі, до цього її можна було почути та побачити лише в оперній постановці у Львові.

Акторка

Вистава, яку ви сьогодні побачите, — намагання відчути у 21 столітті хто ми є, навіщо ми живемо, що хочемо залишити нашим нащадкам.

Прем’єрну виставу можна буде побачити ще в лютому, також її подаватимуть на мистецькі фестивалі. До того ж, у холі театру встановили новорічну фотозону.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Недитячі теми в театрі юного глядача: дорослих запрошують на прем’єру»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 января 2021 в 15:32;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Поема «Мойсей» за твором Івана Франка вперше в Україні виконується трупою драматичного театру".