• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Харків претендує на звання книжкової столиці України (фото)

Общество   
Харків претендує на звання книжкової столиці України (фото)

В першій столиці пройшли громадські обговорення концептуального наповнення проєкту «Харків – книжкова столиця України».

Вчора, 4 лютого, у конференц-залі ОЛЦ по вул. Котляревського зібралися представники громади, культурної спільноти та міської влади, щоб презентувати та проаналізувати стратегії розвитку нового культурного проєкту.

Нагадаємо, Департамент з питань культури міста Харкова вирішив узяти участь у конкурсі проєктів Українського культурного фонду «Харків – книжкова столиця України».

Протягом кількох місяців експерти й культурологи працювали над програмою проєкту. Була створена програма з 12 складниками. Кожен з них звертається до потреб громади щодо поширення традиції читання, заохочування молоді до книжок та популяризації амбасадорів сучасної української літератури в суспільстві.

Під час обговорення презентували напрацювання експертів, побудували стратегію реалізації проєкту та визначили 5 з 12 запропонованих основних подій, які й складуть програму проєкту.

Ініціатором проєкту виступає Харківська міська державна адміністрація та Департамент з питань культури. Проєкт вже підтримали видавництво «Ранок», мережа книгарень «Книголенд», арт-група Kailas-V та інші.

Передбачається, що проєкт триватиме 11 місяців та матиме 3 етапи:

1 етап — підготовчий — січень — березень 2022 року — 3 місяці.

2 етап  — реалізація проєкту та його складників — 7 окремих, незалежних програм, що вкладаються в загальну концепцію — квітень — вересень 2022 року — 6 місяців.

3 етап — звітування — жовтень — листопад — 2 місяці.

В рамках проєкту будуть реалізовані наступні ініціативи:

вуличний книжковий буккроссинг,

спецпрограма для дитячих та молодіжних бібліотек,

стрит арт «Вікна в світ книги»,

пересувний книжковий ярмарок по районах міста,

благодійний аукціон,

фестиваль книги та кави,

відкриття літературної кав’ярні на базі нової книгарні «Книголенд» тощо.

За словами члена правління Української Асоціації Видавців та Книгорозповсюджувачів України та гендиректора видавництва «Ранок» Віктора Круглова, Харків гідний носити звання «Книжкової столиці».

«Тут жили, творили відомі українські письменники: Григорій Квітка-Основ’яненко, Іван Багряний, Микола Бажан, Остап Вишня, Наталя Забіла, Григорій Костюк, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Павло Тичина, Микола Хвильовий. Літературну історію сьогодення створюють яскраві письменники Юрій Яновський, Борис Чичибабін, Сергій Жадан, Генрі Лайон Олді, Геннадій Меламед, Ірина Сонечко та інші», — відмітив Круглов.

Організатори обговорень зазначають, що саме в Харкові працюють найбільші видавництва України. Тут знаходиться едина в країні паперова фабрика, що робить папір із тетрапаків. Саме у Харкові відкрили єдиний в країні Музей паперу. У місті функціонує літературний музей, близько 100 публічних бібліотек, серед яких близько 45 мають дитячі відділення, декілька літературних хабів та близько 70 книгарень.

Якщо харківський проєкт оберуть, то місто отримає грант в 10 млн грн для його реалізації. Буде проведене дослідження читацької поведінки, запрацюють програми збільшення кількості книгарень та «Читаємо з народження», буде оголошено літературний конкурс та багато іншого.

Автор: Вікторія Мороз
Популярно

Вы читали новость: «Харків претендує на звання книжкової столиці України (фото)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 5 февраля 2021 в 14:41;
  • Корреспондент Вікторія Мороз в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В першій столиці пройшли громадські обговорення концептуального наповнення проєкту «Харків – книжкова столиця України»".