• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

У Лісопарку заквітли проліски: за збір яких первоцвітів можна отримати штраф

Харьков   
У Лісопарку заквітли проліски: за збір яких первоцвітів можна отримати штраф

Сезон першоцвітів — стартував. У Лісопарку вже можна зустріти проліски, які щороку харків’яни масово збирають у букети. Попри те, що ці квіти не занесені до Червоної книги, ботаніки б’ють на сполох: рослини під загрозою зникнення. 

Василиса Степаненко, кореспондентка

На вулиці справжня весна, тож харків’яни охоче проводять час на природі. Однак прогулюючись лісом деякі містяни збирають та забирають додому букети із первоцвітів. Чому так краще не робити — розповім далі.

У Лісопарку поблизу П’ятихаток проліски тільки почали пробиватися крізь минулорічне листя. Щороку сюди приїжджають багато харків’ян та масово збирають первоцвіти, розповідає місцевий мешканець Олександр.

Олександр, харків’янин

Народ косит их косой. Подснежники вот такими охапками таскают непонятно куда. Я ни одного не рву.

Ботанік Георгій Бондаренко зазначає: хоча проліски, що ростуть на Харківщині, не занесені до Червоної книги, ці первоцвіти знаходяться під загрозою зникнення.

Георгій Бондаренко, старший лаборант кафедри ботаніки та екології рослин ХНУ ім. В.Н. Каразіна

Якщо ми будемо зривати первоцвіти поки вони ростуть, ми таким чином не дозволяємо рослині накопичити поживні речовини. У такому випадку підземні органи виснажуються. З кожним роком все менше і менше вірогідність, що вони з’являться знову.

На Харківщині можна зустріти й первоцвіти, які занесені до Червоної книги. Серед них: тюльпан дібровний, сон-трава, горицвіт весняний, шафран сітчастий та пізньоцвіт різнобарвний. Експерти закликають не знищувати їх та не купувати у торговців, адже незаконне збирання та продаж рідкісних ранньоквітучих рослин заборонені законом.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Якщо вас зловлять, по відношенню до вас буде складено адміністративний протокол. Суд притягне до відповідальності та ви будете вимушені сплатити штраф. Розмір штрафу досить великий — від 500 до 1,5 тисячі гривень за кожен такий випадок.

Окремо від адміністративної відповідальності передбачена компенсація, зазначає юрист. Тобто порушник має сплатити за кожен зірваний червонокнижний первоцвіт. За підсніжник білосніжний, наприклад, 62 гривні. Своїм цвітінням проліски радуватимуть ще декілька тижнів, поки на деревах не з’явиться листя. Тож експерти радять зробити фотографію з первоцвітами на згадку та не зривати їх.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «У Лісопарку заквітли проліски: за збір яких первоцвітів можна отримати штраф»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 31 марта 2021 в 16:35;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Сезон першоцвітів — стартував. У Лісопарку вже можна зустріти проліски, які щороку харків’яни масово збирають у букети. Попри те, що ці квіти не занесені до Червоної книги, ботаніки б’ють на сполох: рослини під загрозою зникнення".