• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Відомі письменники приїдуть до Харкова, а Жадан створить альбом із берлінським музикантом (відео)

Культура   
Відомі письменники приїдуть до Харкова, а Жадан створить альбом із берлінським музикантом (відео)

Квартиру українського мовознавця та літератора у Харкові перетворили на майданчик для творчості сучасних митців.

Артем Листопад кореспондент

Квартира №46 в одному з будинків на Римарській. Колись тут жив відомий літератор та філолог Юрій Шевельов. А зараз, через сотню років, тут же будуть творити сучасні майстри слова України.

Цю квартиру Харківському літературному музею передали в управління меценати, які її купили. Сюди вирішили запрошувати митців, аби ті творили. Такою ж квартирою музей володіє і у будинку «Слово». Цей же дім, що на Римарській, здавна називають «Саламандрою».

Тетяна Пилипчук, керівниця проєкту «Харківська резиденція «Слово»

Там, де можна зберегти автентику, ми максимально її зберігаємо. Буквальні оці от шпалери, шар за шаром знімались для того, щоб дочиститись до 1915 року фактично. До того, що тут було і далі ми дивилися. Те, що можна реставрувати — було реставровано.

І першим резидентом, який працюватиме у квартирі Шевельова, став Юрій Андрухович — український письменник родом з Івано-Франківська, який був особисто знайомий із митцем.

Юрій Андрухович, письменник

Він дуже похвалив мій роман, назвавши цю прозу «шампанською». Після чого ми перетнулися особисто в 93-му році у Львові. Це було теж у помешканні.

Артем Листопад, кореспондент

Ось це — фасад будинку, який виходить на Римарську. А зовсім поруч, буквально за декілька десятків метрів, розташована Харківська обласна філармонія. І саме цей зв’язок виявився дуже важливим для Юрія Андруховича. І ось чому.

Юрій Андрухович, письменник

Тут у 1924 році зазвучала перша радіостанція. Тут якраз відкривається резиденція, і якраз це місце, звідки звучали перші слова «Альо-альо, всім-всім-всім, говорить Харків». Це місце, тут можна сказати навпроти, тому що це філармонія.

Саме над роботою, пов’язаною з радіо, працюватиме Андрухович. Каже, що писатиме радіоскрипт. Та коли митець з’їде — квартира не залишиться пустою, переконують організатори проєкту. Літмузей запрошуватиме авторів із різних куточків України.

Сергій Жадан, письменник

Це ж не просто квартира, це ж не просто стіни. А це резиденція. І це для нас можливість вести діалог і запрошувати людей, яких ми любимо, людей, які для нас дуже важливі. І людей, для яких, я дуже сподіваюся, важливий Харків.

Цьогоріч резиденція прийматиме британського режисера Джонатана Бен-Шауля та берлінського музиканта Юрія Гуржи. Останній спільно з Жаданом створить музичний альбом на тексти футуристів 20 століття.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Відомі письменники приїдуть до Харкова, а Жадан створить альбом із берлінським музикантом (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 21 мая 2021 в 18:42;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Квартиру українського мовознавця та літератора у Харкові перетворили на майданчик для творчості сучасних митців".