• Сб 27.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

За п’єсою сучасної української драматургині готують виставу у Харківському театрі Шевченка (відео)

Культура   
За п’єсою сучасної української драматургині готують виставу у Харківському театрі Шевченка (відео)

«Дитяча п’єса без матів», або «недитяча драма з фарсом» — так характеризують нову постановку в театрі Шевченка актори й авторка п’єси

Аліка Піхтерева, кореспондентка

Театр імені Шевченка. Поки що тут тихо, але дуже скоро велика сцена наповниться гучними голосами молоді. Студенти другого та четвертого курсів гратимуть у прем’єрній виставі «Василісо, GO!» за п’єсою сучасної драматургині Лєни Лягушонкової. Ми пробираємося за лаштунки.

А за лаштунками — метушня. Молоді актори засвоюють сценічний простір, за декораціями причаїлися технічні працівники — всі напружено працюють над новою виставою.

Вистава оповідає про школярку на ім’я Василіса. Вона, як звичайний підліток, шукає шлях до самовираження. Періодично їй вдається поладити з однолітками, отримати краплинку уваги від того самого хлопця, чи утнути щось ексцентричне. Всіма радощами та переживаннями дівчина ділиться на своєму YouTube-каналі.

Все в житті дівчини йде за планом, аж раптом хтось викладає в мережу відео, де вона танцює на могилі в парку Слави. В мами — стрес, у суспільства — обурення. З цього моменту Василіса стає на шлях болісних пошуків себе справжньої. Як відмітила режисерка вистави Оксана Стеценко: дівчина припиняє рости вгору і починає — всередину.

Оксана Стеценко, режисерка вистави «Василісо, GO!»

В інтернеті ми бачимо безкінечні війни між якимись угрупованнями, булінг, судові розслідування. Це наводить на думку, що це питання треба виносити на розголос.

 

Драматургиня Лєна Лягушонкова закінчила цю п’єсу 2019. За цей час, каже, молодь вже змінилася. Наприклад, на зміну культу YouTube — прийшов Тік-ток.

Лєна Лягушонкова, авторка п’єси «Чапаєв і Василіса»

Дуже чутлива тема і це про підлітків п’єса. І її грають ті, хто відійшов не дуже далеко від підлітків. І я дуже переймаюся тим, що як їм самим п’єса. Раптом вони читають і думають:»блін, ми так не говоримо». 

Проте, як нам розповів студент другого курсу університету імені Котляревського, побоювання драматургині даремні. І вважає, що постановка стане на часі як для підлітків, так і для дорослих.

Антон Височанський, студент ХНУ мистецтв ім. Котляревського

Воно взагалі зараз дуже близько. Воно про дітей, про школу. У мене ситуації такої не було. Але я для себе розумію, бачу якійсь новини зараз. Мені здається, це речі про які потрібно говорити.

Серед акторів — як визнані майстри, так і студенти другого та четвертого курсів. А ще — плюшевий котик на ім’я Котик.

Прем’єрні покази заплановані на 29 та 30 травня.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «За п’єсою сучасної української драматургині готують виставу у Харківському театрі Шевченка (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 мая 2021 в 19:18;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "«Дитяча п’єса без матів», або «недитяча драма з фарсом» — так характеризують нову постановку в театрі Шевченка актори й авторка п’єси".