• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Цьогоріч на Харківщині отруєнь грибами не було — обласний лабцентр (відео)

Общество   
Цьогоріч на Харківщині отруєнь грибами не було — обласний лабцентр (відео)

На Харківщині розпочався сезон «тихого полювання». Грибники розміщують у соцмережах фото із підосиновиками, маслюками та білими грибами.

Степан Крайнюк, грибник

И рыжики, и там всякие польские грибы. Ассортимент очень большой. Так что, я думаю, что нас сегодня ждет большая удача! Время тратить не будем на разговоры, пойдем!

Це — змішаний ліс на Зміївщині. Тут вже розпочався сезон «тихого полювання», розповідає Степан Крайнюк.

У змішаному лісі на Зміївщині почалися гриби

Чоловік 30 років збирає гриби у різних куточках області, тому іронізує: знає кожний, як то кажуть, «в обличчя». Але, не дивлячись на великий досвід грибника, перший підосиновик знаходить наша знімальна група.

Степан Крайнюк, грибник

Не я нахожу, а как говорится, журналисты. Вот, пожалуйста, молодые, для тех, кто не знает, что их можно выкручивать, это вот первый подосиновик.

Під час прогулянки лісом Степан розповідає: у червні вже встиг зібрати два великих відра маслюків. Жартує: приїжджав рано вранці після дощу, поки місцеві мешканці, які живуть поруч із грибними місцями, не встигли прокинутися.

Степан Крайнюк, грибник

Главное попасть вовремя и оказаться в нужное время, в нужном месте. И с утра пораньше. Если, кто хочет собирать побольше и много, то в 4 утра надо. В последние годы засуха была и, к сожалению, сентябрь-октябрь, аж в конце ноября их маловато. А раньше, когда дождливая осень: сентябрь был, их в октябре можно было хоть косой косить. Все что можно. И сосновый, и лиственный, смешанные леса. Так что все зависит от погоды.

У Харківському обласному лабцентрі зазначають: у їстівних грибів із класу пластинчастих є отруйні двійники. Тільки у нашому регіоні їх близько 20 видів.

Неля Новіцька, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Харківського обласного лабцентру

Навіть любителі грибів взагалі їх не можуть відрізнити, отруйні від їстівних. Тобто, такі гриби як зонтики, сироїжки, рядовки, свинушки, говорушки. Вони мають або отруйних двійників, або серед них зустрічаються види, які є теж отруйними.

Переплутав їстівний гриб із отруйним й наш грибник Степан.

Степан Крайнюк, грибник

Такие собирать нельзя. Это свинухи, ядовитые грибы. Но, мы нашли нечто. Вот, снимай. Вот просто надо снимать такую красоту. Поближе. А, тьфу, елки. Это та же самая свинуха. Я думал, что это рыжик издалека.

 

Харьковчанам нельзя собирать свинухи

Анна Шевченко, кореспондентка

А ось тут під березою я знайшла ось такий підосиновик. За словами Степана, він є неотруйним.

Натомість, у лабцентрі зазначають: підосиновики також можуть бути отруйними.

Неля Новіцька, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Харківського обласного лабцентру

Якщо такий гриб росте поблизу автомагістралей, великих промислових підприємств з потужними викидами в атмосферне повітря, поблизу полігонів промислових або побутових відходів, або, взагалі поблизу сміттєзвалищ, або території, на яких застосовуються пестициди та отрутохімікати, тобто всі ці сільськогосподарські угіддя, то вони можуть накопичувати в собі отруйні речовини.

У соцмережах існує безліч віртуальних спілок грибників. Серед них — група у Facebook «Грибники Харкова». Люди викладають тут свої знахідки із «тихого полювання» та радяться один із одним, чи можна їх вживати.

Є й на сторінці ті, хто ділиться грибними місцями.

Та фахівці, по-перше, не радять вживати гриби у сирому вигляді. За словами Новіцької, спочатку їх потрібно добре промити, а потім кілька разів відварити. Під час кожної термічної обробки змінювати воду, додає спеціалістка. А ось зберігати свіжі гриби можна не довше однієї доби та у прохолодному місці.

Неля Новіцька, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Харківського обласного лабцентру

На жаль, у Харкові і області немає таких лабораторій, які б могли провести діагностику отруйний це гриб чи ні. Чи взагалі, щоб провести таку діагностику, це треба досліджувати кожен гриб і немає в цьому сенсу. Людина, яка збирає гриби повинна дуже добре на них розумітися і відрізняти чи це отруйний гриб, чи їстівний гриб. 

Харьковские журналисты нашли подберёзовики

За даними лабцентру, із 2015 року 65 мешканців області отруїлися грибами. Серед них — 7 дітей. Від початку поточного року жодного випадку не фіксували.

Автор: Анна Шевченко
Популярно

Вы читали новость: «Цьогоріч на Харківщині отруєнь грибами не було — обласний лабцентр (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 8 июня 2021 в 18:43;
  • Корреспондент Анна Шевченко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На Харківщині розпочався сезон «тихого полювання». Грибники розміщують у соцмережах фото із підосиновиками, маслюками та білими грибами".