• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Ляльки-мотанки, глиняні свищики та інші дрібнички: у Харкові проходить виставка сувенірів (відео)

Культура   
Ляльки-мотанки, глиняні свищики та інші дрібнички: у Харкові проходить виставка сувенірів (відео)

До кінця липня харків’яни та гості міста зможуть подивитися на етнічні сувеніри, які представили на виставці майстри декоративного мистецтва.

Ольга Тимошенко, майстриня народної творчості

Це не звичайний виріб-іграшка свищик, а перший елемент, занесений до нематеріальної культурної спадщини від Харківської області.

Мешканці Валок почали славитися такими виробами з кераміки ще в 14 столітті, розповідає майстриня. І додає: найчастіше свищик роблять у вигляді півня, кози, коня чи барана.

 

Ольга Тимошенко, майстриня народної творчості

Валківський свищик виготовлений у традиційній техніці. Але і є зовнішня особливість у валківського свищика і, так би мовити, портретна особливість.

Свищики створювалися слов’янами здавна та є виріб, який з’явився набагато раніше. Ляльки-мотанки.

 

Маргарита Петренко майстриня народної творчості

Це лялька Розалія. Вона символізує розу в нас. Це лялька пасхальна, у неї в голові пасхальне яйце розмальоване. Вона робиться перед Вербною неділею.

Майстриня розповідає: такі ляльки з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Вони несуть добро та благополуччя. Мотанки притаманні різнім культурам світу. Наприклад, древні греки використовували їх як жертвоприношення богам. У харківської версії є свої особливості — прикрашається основа з кукурудзи, обмотана тканиною. Головне правило – лялька має бути хрестоподібна.

Маргарита Петренко майстриня народної творчості

Мотанку не можна колоти, коли її робиш. І дух, він ламається

Усі ці вироби можна побачити на виставці конкурсу сувенірів «Про Харківщину», присвяченому тридцятиріччю незалежності України. Пів сотні майстрів представили близько 130 робіт в чотирьох номінаціях — функціональні дрібнички, посуд, креативна сувенірна форма та іграшка.

Олена Сюрко, організаторка конкурсу сувенірів «Про Харківщину»

Знаєте, коли я була в Норвегії — там тролі. Там є такий персонаж і там є такі крамниці тролів. Я вважаю, що скоро в нас будуть крамниці ляльок-мотанок.

Організаторка розповідає, що мета заходу — показати туристичну Харківщину, бо в мешканців інших регіонів чи країн часто постає питання — що можна купити і на що подивитись.

Олена Сюрко, організаторка конкурсу сувенірів «Про Харківщину»

Ми зробимо каталог. Щоб, люди які в інтернеті собі шукають маршрут, щоб вони могли побачити в інтернеті, що є сувеніром.

Побачити експонати кожен охочий може в Центрі культури та мистецтва до кінця липня. Вхід на виставку — вільний.

Автор: Кирило Шавурський
Популярно

Вы читали новость: «Ляльки-мотанки, глиняні свищики та інші дрібнички: у Харкові проходить виставка сувенірів (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 19 июля 2021 в 15:22;
  • Корреспондент Кирило Шавурський в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "До кінця липня харків’яни та гості міста зможуть подивитися на етнічні сувеніри, які представили на виставці участь майстри декоративного мистецтва".