• Ср 01.05.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.5

Озброєння вистачає: як ЗСУ воюють із окупантами на Ізюмщині – репортаж із передової (відео)

Общество   
Озброєння вистачає: як ЗСУ воюють із окупантами на Ізюмщині – репортаж із передової (відео)

Українська, американська, німецька зброя – на захист України стає все більше видів озброєнь. У тому числі – трофейні російські. Кореспонденти МГ «Об’єктив” побували в кількох кілометрах від позицій ворога та на власні очі побачили, як усе це працює на вигнання окупантів з української землі.

Артем Листопад, кореспондент

Ми знаходимось на позиціях українських воїнів в Ізюмському напрямку. Звідси до позицій ворога всього кілька кілометрів. Ось це, власне, вогнева точка, звідки б’ють важку ворожу техніку. Там навіть можна побачити підбитий російський танк.

Так, щоденно, українські військові боронять рубежі нинішньої лінії фронту. В арсеналі, кажуть, достатньо потрібної зброї, серед якої, до слова, є трофейна.

Ігор, військовослужбовець ЗСУ

Ось це захоплене в росіян озброєння, так сказати, трофей РШГ. Протитанкова зброя, захоплена в росіян з їхніми бронемашинами. Так само їхні «Мухи», їхні РПГ. Все захоплене. Так само використовуємо й американську зброю, німецьку. Оце доволі ефективна штука, нею був підбитий танчик нашим підрозділом. Тому озброєння вистачає, в принципі.

Тут активно використовується озброєння, надане закордонними партнерами. Ось це — американський станковий гранатомет МК-19. Його, каже військовослужбовець Станіслав, зручно використовувати у ході контрнаступу задля звільнення українських територій — поставити 80-кілограмовий агрегат на автомобіль, аби оперативно відпрацьовувати ворожі позиції. Але й у ході оборони він зарекомендував себе дуже добре.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Донька на Північній Салтівці, батьки в Циркунах: історія родини, яка лишилась без усього житла (відео)

Станіслав, військовослужбовець ЗСУ

Набої для нього, скажімо так, вже не треба економити. На нього вже привозять і дуже добре. 40 калібр. Працює як для легкої броні, в нього 3 дюйми пробитель, так і по піхоті, бо він акумулятивно-осколочний. Він, скажімо так, дуже добрий жах.

Окупанти наносять удари не тільки по позиціям українських захисників. Вогонь ведуть хаотично, кажуть військові. Часто б’ють по полям, від чого загорається врожай.

Ігор, військовослужбовець ЗСУ  

Боєприпас з РСЗВ «Ураган» або «Смерч». Ну це ураган, бо калібр для смерча не дуже підходить. От такими касетними боєприпасами вони намагаються запалювати наші поля. Нам від того нічого не буде, а ось для загальної картини воно, звісно, плачевно, коли ти їдеш і дивишся, як твоя земля горить.

Окупанти регулярно вдаються до дистанційного мінування, додає Ігор. Для цього зазвичай використовують реактивні системи залпового вогню. Якщо йдеться про протитанкові міни, як це було крайнього разу на цих територіях, то такі боєприпаси спрацьовують від зміни магнітного поля — коли повз проїжджає техніка, вони вибухають.

Ігор, військовослужбовець ЗСУ 

Відбувається виход, ви чуєте виход, летить снаряд і він не розривається. Тобто ви не чуєте приходів — це перші характерні ознаки, що вас дистанційно намагаються мінувати. Переважно, коли снаряд падає — він детонує. А то просто, без нічого він падає, через деякий час там якийсь хлопок. І це означає, що міна стала на бойовий звіт. Тобто привелася в бойовий порядок. Так вони намагалися мінувати наші шляхи під’їздів.

Ситуація на цій ділянці фронту ще у квітні була значно важчою. Тоді ця територія була під контролем окупантів, які мали вигідніші позиції. Українські захисники ціною власних життів витісняли ворога з нашої землі. Тут йшли запеклі бої і коли  підрозділ вчергове просувався вперед, їх засік російський безпілоник. Почався масовий артилерійський обстріл.

Ігор, військовослужбовець ЗСУ 

Від детонування БК, як ви бачите, розірвало праву частину корпусу. БК було дуже багато, ми завжди як виїжджаємо, то у нас і машина заряджена, і з собою у нас завжди протитанкові засоби, стрілецькі якісь боєприпаси. Влучання було згори, з напрямку півночі. Противник на той час контролював панівні висоти. І тому у них була перевага.

Самі бачите, від машини нічого не залишилось. Шансів у хлопців просто не було.

Розбита техніка знаходиться за кільканадцять кілометрів від лінії фронту — з того часу хлопці сильно продвинулися вперед. І не збираються зупинятися.

Іван, військовослужбовець ЗСУ

У нас нема вибору, ніхто і не збирається між чимось вибирати. У нас тільки одне — відвоювати назад свою вільну країну.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: «Озброєння вистачає: як ЗСУ воюють із окупантами на Ізюмщині – репортаж із передової (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 июля 2022 в 16:38;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Українська, американська, німецька зброя – на захист України стає все більше видів озброєнь. У тому числі – трофейні російські. Кореспонденти МГ «Об’єктив” побували в кількох кілометрах від позицій ворога та на власні очі побачили, як усе це працює на вигнання окупантів з української землі".