• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

«Сиділи на сходах кав’ярні з рушницею»: як команда волонтерів годує захисників Харківщини (відео)

Общество   
«Сиділи на сходах кав’ярні з рушницею»: як команда волонтерів годує захисників Харківщини (відео)

Власник кав’ярні збирався піти до тероборони, але зранку 25 лютого отримав дзвінок від дружини військового із проханням нагодувати 100 бійців.

Так почалася історія волонтерського об’єднання «Паляниця Харків», до якого вже входить близько сотні людей. Подробиці – в сюжеті МГ «Об’єктив”.

Одна з харківських кав’ярень. Та серед багатьох вона виділяється духом патріотизму — на вході прапор із підписами військових та публічних осіб, а поруч — частини зброї, привезеної з передової. До вторгнення тут пили каву цивільні, а нині заклад перетворили на польову кухню, щоправда, в місті.

Влад, кухар

Перші, основні гарніри. За потреби соусу додаємо, компоти варимо.

Власники кав`ярні — харків’яни, які почали допомагати українській армії після 2014 року. Але з початку повномасштабної війни перешли на новий рівень – взялися за питання харчування для наших захисників. Ідея виникла спонтанно. 24 лютого Денис евакуював двох доньок і повернувся назад до Харкова.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Харківські волонтери готують 15 тисяч порцій їжі на день (відео)

Денис Островський, голова правління ГО «Паляниця Харків»

Я збирався йти в тероборону зранку 25 лютого. Але о 7 ранку зателефонувала дружина бійця знайомого та попросила нагодувати 100 бійців. І так ми з дружиною прийшли сюди, почали готувати на 100 людей — і воно так закрутилось. Я виїхав на Центральний ринок, там усе зачинено. Усе вибухає, прилітає десь. Знайшов якусь жіночку на складі, вмовив її, щоб вона мені продала їжу, на борщ там, мішками.

Згодом до подружжя долучилися й інші харків’яни, які вирішили допомагати. Волонтери зареєстрували громадську організацію, до якої увійшли близько сотні людей.

Вони допомагають армії: закуповують спорядження, форму та бронежилети, ремонтують автомобілі військових та готують близько 250 тисяч порцій їжі українським бійцям. Також допомагають із їжею поліцейським і медикам. Готові обіди розвозять по Харкову та області. На складі — гори продуктів, які звозять з різних регіонів України та з-за кордону. Кухарі пораються на трьох кухнях — до волонтерства долучилися ще два кафе. За майже п’ять місяців війни команда стала міцнішою, але розслаблятися ще рано, вважає Денис.

Денис Островський, голова правління ГО «Паляниця Харків»

Мені здавалося, що тоді було найскладніше, коли орки зайшли саме в місто, що ми сиділи на сходах кав’ярні з рушницею. За два квартали вони бігали, їх тут відстрілювали. Мені здавалось, що то було найскладніше. Але зараз, коли пішли важкі ракети на Харків, тепер мені здається, що складніше зараз, ніж тоді, коли бігала тут піхота.

Денис додає, що волонтери будуть потрібні й після завершення війни. Вважає, що роботи вистачить ще як мінімум на кілька років — це допомога сім’ям загиблих, постраждалим внаслідок бойових дій, сприяння у відновленні міста та багато іншого.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: ««Сиділи на сходах кав’ярні з рушницею»: як команда волонтерів годує захисників Харківщини (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 19 июля 2022 в 19:07;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Власник кав’ярні збирався піти до тероборони, але зранку 25 лютого отримав дзвінок від дружини військового із проханням нагодувати 100 бійців".