• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Адміністративна відповідальність за булінг в Україні (відео)

Общество   
Адміністративна відповідальність за булінг в Україні (відео)

Штрафи коливаються від 340 до 850 гривень.

Юлія Бойко, кореспондентка 

В Україні будуть штрафувати директорів шкіл, педагогів, учнів та їхніх батьків. Таким чином держава збирається боротися зі цькуванням у навчальних закладах. На минулому тижні почав діяти закон, яким встановлюється відповідальність за булінг і вперше дається визначення цьому терміну.

2017 рік. Учень однієї з харківських шкіл заявив, що його побила викладачка молодших класів. Жінка своєї провини не визнавала. А це вже Одеса, 2018 рік. Школярки жорстоко лупцювали дівчину та викрикували нецензурні вирази. Інцидент зняли інші учні та виклали відео в Інтернет. Обидва випадки відносяться до так званого «булінгу». Це систематичне цілеспрямоване приниження неповнолітнього однією або групою осіб. Булінг буває декількох видів: з боку дітей, учителів та дорослих. За словами спеціалістів, у цькуванні задіяні три сторони: «жертва», «агресор» і «спостерігач».

Юлія Букіна, дитяча та сімейна психологиня

Везде, в любом обществе или коллективе инаковые дети, инаковые взрослые. Те, которые не похожи на других. Вот именно они становятся «жертвами». 

За словами психологині, цькування не залежить тільки від «жертви» й «агресора». У вирішенні ситуації важливу роль відіграють «спостерігачі», особливо в дитячому колективі.

Юлія Букіна, дитяча та сімейна психологиня 

Если «наблюдатели» не вмешиваются, ничего не делают по разным причинам – нежелание, непрофессионализм или, наоборот, оставить все, как есть и управлять ситуацией в коллективе… Тогда буллинг будет усиливаться и может дойти до драки, травли и суицида.

У більшості випадків діти не розповідають дорослим про знущання. Ті ж, що розповідають, іноді залишаються незрозумілими.

Катерина Святець, голова ГО «Благосвіт»

В большинстве случаев родители переводят в другое учебное заведение или переводят в параллельный класс ребенка. Это называется не выносить сор из избы, не раздувать конфликт. Все тихо заминается и не выходит в публичное пространство.

Відтепер передбачена адміністративна відповідальність за булінг. Штрафи коливаються від 340 до 850 гривень. За повторне цькування — стягнення від 1700 до 3400 гривень. Також передбачені виправні роботи — від 20 до 60 годин.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

В этой ситуации любому родителю необходимо обратиться в полицию с соответствующим заявлением. И уже по заявлению этого родителя должна быть проведена проверка и установлено, имели ли место те факты или нет. Если будет установлено, что действительно это происходило, виновники, и в том числе работники школы, будут привлечены к административной ответственности.

Відповідальність за булінг несуть і «спостерігачі». За приховування цькування передбачено штраф від 850 до 1700 гривень.

Тетяна Єгорова-Луценко, начальниця Головного територіального управління юстиції у Харківській області 

У цьому законопроекті також чітко передбачена відповідальність не тільки батьків, дітей, але і керівництва навчальних закладів за пасивне відношення саме до булінгу, коли вони бачать, що це відбувається, і не звертають на це увагу.

За даними ЮНІСЕФ, в Україні за останні півроку піддавалися цькуванню 67% неповнолітніх. Найбільш уразливими є сором’язливі і закриті для спілкування діти. 40% школярів ніколи не розповідають батькам про випадки булінгу. При цьому майже чверть дітей вважає себе жертвами. 44% свідків знущань з однолітків ігнорували це через страх.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: «Адміністративна відповідальність за булінг в Україні (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 22 января 2019 в 12:01;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Штрафи коливаються від 340 до 850 гривень. За повторне цькування — стягнення від 1700 до 3400 гривень. Також передбачені виправні роботи — від 20 до 60 годин".