• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

День пам’яті кіборгів. «Кіборги вистояли, не встояв бетон»: згадуємо героїчний подвиг

Украина   
День пам’яті кіборгів. «Кіборги вистояли, не встояв бетон»: згадуємо героїчний подвиг

В Україні 16 січня згадують подвиг оборони Донецького аеропорту. 

Щороку 16 січня в Україні вшановують героїв, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Кіборгами українців прозвали т. зв. сепаратисти, які були шоковані, що живі люди могли так довго і стійко боронити будови аеропорту.

«Кіборги вистояли, не встояв бетон» — фраза, яка увійшла в історію України разом із подвигом бійців-героїв.

16 січня, за ініціативою самих кіборгів, у різних містах України вшановується День пам’яті захисників Донецького аеропорту та усіх загиблих воїнів.

В обороні цього об’єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, що надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому пам’ять присвячена усім, хто стояв за Україну в ті дні — оборони Донецького аеропорту.

 

 

На фото та сама диспетчерська вежа, яку утримували українські бійці. Вона стала символом боротьби кіборгів.

 

 

 

Згадуємо, як це було. 

Бої за Донецький аеропорт тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у війні на сході України. Бої розгорнулися між українськими військами і бійцями добровольчих формувань з однієї сторони та силами проросійських збройних угруповань і окупаційних військ з іншої за контроль над Донецьким міжнародним аеропортом.

Бій за Донецький аеропорт 26 травня 2014 — перший бій між кіборгами та проросійськими збройними угрупованнями за встановлення контролю над летовищем Донецького міжнародного аеропорту.  В результаті штурмові групи росіян були змушені відступити і зазнали важких людських втрат.

Українські сили не втратили жодного бійця загиблим. За даними Генерального штабу, 3 військовослужбовці дістали поранення. Серед поранених був «Тайсон» і 2 його побратими, вояки 3 ОПСпП. Вони перебували на даху півкілець, споруд під диспетчерською вежею. З вежі працював український снайпер, і проросійські сили спробували придушити його вогонь з автоматичного гранамтомета АГС-17. Граната АГС через вітер не долетіла до самої вежі і поранила трьох бійців.

Загальні втрати у бою 26 травня становили приблизно 100 осіб, включаючи мирне населення. Серед загиблих у бою 26 травня, було ідентифіковано 33 громадян РФ. 15 бойовиків лишилися на полі бою.

Після бою 26 травня бойовики кілька місяців не робили спроб штурму, проте восени 2014 року бойові дії поновилися у значно більшому масштабі у боях за Донецький аеропорт.

Українські військовики утримували старий та новий термінали аеропорту, опорним пунктом українських сил було селище Піски — через нього захисникам аеропорту поставляли провізію та боєприпаси, через нього здійснювалася ротація бійців. У цьому ж селищі була розгорнута артилерія вогневої підтримки. Проросійські сили атакували аеропорт з прилеглого Київського району м. Донецьк, з території монастиря на півдні та с. Спартак на сході.

Проросійські сили здійснювали систематичні штурми терміналів, займаючи нові позиції, втрачаючи їх та знову готуючи штурми. Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту — у грудні 2014 року значних руйнувань зазнав старий термінал, 13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, яку утримували українські бійці. У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи — на фінальних етапах битви українські вояки утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. 22 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапила до полону. Оборона терміналів аеропорту тривала 242 дні.

За час боїв українська армія вибудувала оборону, створивши лінію укріплень навколо злітної смуги по периметру навколишніх сіл — у Пісках, Водяному, Опитному, біля вентиляційного стволу шахти Бутівк.

Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів отримали прізвисько — «кіборги».

Новий термінал. 16 жовтня 2014:

Руїни аеропорта (зовні):

Руїни терміналу:
Втрати

За даними українського незалежного проекту «Книга пам’яті полеглих за Україну», які були оприлюднені в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими. Волонтер проекту Герман Шаповаленко підкреслив, що число 100 — не заокруглення, а верифікований перелік. Точне місце загибелі чотирьох бійців не вдалося встановити, тому їх імена не були внесені до цього переліку. Ще четверо чоловік на січень 2018 були відсутні у тому списку — їх тіла не були знайдені. Враховуючи ці фактори, повний перелік імен, за словами Шаповаленка, може дещо змінюватися в залежності від того, що вважати територією ДАП, тому перелік може мати 99—109 прізвищ. Число поранених оцінюють у 440 осіб, згідно повідомлень у ЗМІ.

Герой України

За оборону аеропорту дістали звання Героя України:

  • * солдат Брановицький Ігор Євгенович (23 серпня 2016, посмертно)
  • * молодший сержант Зінич Ігор Вікторович (14 жовтня 2015, посмертно)
  • * старший лейтенант Зубков Іван Іванович (10 червня 2015, посмертно)
  • * капітан Колодій Сергій Володимирович (23 серпня 2016, посмертно)
  • * майор Межевікін Євген Миколайович (14 жовтня 2015)
  • * доброволець Табала Сергій Олександрович (21 листопада 2016, посмертно)

День пам’яті кіборгів 2020

Цього року в міністерстві оборони нагадали, що бої між українськими кіборгами та проросійськими бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбулися наприкінці травня 2014 року.

Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року…

Опубліковано Міністерство оборони України Середа, 15 січня 2020 р.

Екс-президент України Петро Порошенко написав, що сподівається на повернення Донецька, та що на відновленій диспетчерській вежі аеропорту завжди майорітиме український прапор.

«Цими днями 5 років тому тривало запекле протистояння українських воїнів з російським агресором у Донецькому аеропорту. «Кіборги» вистояли, не вистояв бетон… Нам випала честь жити в один час із справжніми Героями. Історія кіборгів – історія мужності, незламності та боротьби. 242 дні героїчної оборони… Для всіх українців вони стали символом України, яку неможливо перемогти», – написав Порошенко у Фейсбуці.

Цими днями 5 років тому тривало запекле протистояння українських воїнів з російським агресором у Донецькому аеропорту….

Опубліковано Петром Порошенком Середа, 15 січня 2020 р.

Нацгвардія України також опублікувало допис, в якому згадали 242-денний подвиг: «Захисники донецького аеропорту увійшли в історію України як «кіборги». Серед мужніх і незламних воїнів були і гвардійці.»

Автор: Артем Некрасов
Популярно

Вы читали новость: «День пам’яті кіборгів. «Кіборги вистояли, не встояв бетон»: згадуємо героїчний подвиг»; из категории Украина на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 16 января 2020 в 18:11;
  • Корреспондент Артем Некрасов в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В Україні 16 січня згадують подвиг оборони Донецького аеропорту. ".