• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Фахове журі обрало найкращих проєкт ескізу Великого Державного Герба України

Общество   
Фахове журі обрало найкращих проєкт ескізу Великого Державного Герба України

Обраний фаховим журі ескіз Великого Державного Герба названо кращим з усіх, які було подано на конкурс. Відомо, що їх було 120. 

Про завершення конкурсу оголосив міністр культура та інформаційних технологій Олександр Ткаченко. До конкурсу, що проходив з 1 жовтня по 1 листопада, допустили 125 проектів. Найкращим було визнано ескіз Олексія Кохана, він отримає премію у розмірі 100 тис. грн. Як відомо, він же є співавтором Малого герба.

За словами міністра, ескіз, який обрано переможцем конкурсу, містить всі необхідні деталі. Зокрема, у ньому, за словами пана Ткаченка, є «герб Війська Запорозького, воїна-козака, лицаря з мушкетом та знак Княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб».

Премію за друге місце вирішили не присуджувати. Робота, яка посіла третє місце, сподобалася членам журі своєю лаконічністю і сучасної подачею. До групи, яка створювала цей ескіз, входив Дмитро Дубілет. Він написав розлогий коментар на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

«Перше. Чи потрібен Великий герб України взагалі? Звичайно, це не найважливіше питання, але все ж він прописаний в Конституції … Якщо б ми вибрали по-справжньому крутий, прогресивний герб, ми б заявили про себе на весь світ. Багато країн мають і малий і великий герб (Латвія, до речі, має три). Українські міста також часто мають два герба. І це ні скільки не повинно применшувати тризуб, який ми всі так любимо. Друге. В гербі, який посів перше місце, одним з щитотримачів є архангел. Особисто я вважаю, що у світській країні на державну символіку не повинно бути релігійних символів», — наголосив він.

Натомість очільник УІНП Дробович сказав про це так:

«З точки зору експертної фаховості, з точки зору процедур це була надзвичайно багаторівнева робота. Ми обирали з того, що нам надіслали. Якщо нам надіслали понад 120 пропозицій і вибрано з них найкращі з погляду геральдики, історії, ідеології консолідаційної і так далі, то це – те, що є. Але якщо серед усіх цих гербів не було нічого, що навіть поряд стоїть з досконалістю Малого Державного Герба, то ми не можемо самі намалювати цей герб. Що отримали, те й відібрали. Ми як виконавча влада виконали все». 

Варто нагадати, що нинішня спроба затвердити Великий Державний Герб буде четвертою. Остання невдала спроба була у 2009 році, а ескіз-переможник цього року брав участь у конкурсі ще у 1997 році, проте тоді його не підтримала Верховна Рада.

Перший конкурс на герб оголошували ще у 1993 році.

Завершення конкурсу та обраний переможець викликали велику хвилю коментарів та заяв у соцмережах та ЗМІ. Писали про буцімто наманікюрені нігті лева, про намішану символіку, непотрібну еклектику та багато інших проблем, але знайшлися й ті, кому обраний ескіз сподобався з усіма деталями.

За даними проведеного опитування, сподобався ескіз 16,7% українців, ще майже 35 відсотків сказали, що ескіз їм скоріше подобається, аніж ні. Натомість категорично не сподобався він 16,4% українців.

Автор: Олександра Пруднікова
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Фахове журі обрало найкращих проєкт ескізу Великого Державного Герба України»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 ноября 2020 в 21:02;
  • Корреспондент Олександра Пруднікова в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Обраний фаховим журі ескіз Великого Державного Герба названо кращим з усіх, які було подано на конкурс. Відомо, що їх було 120".