• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Коронавірус і війна: як лікують хворих на COVID-19 військових (фоторепортаж) — Вільне Радіо

Общество   
Коронавірус і війна: як лікують хворих на COVID-19 військових (фоторепортаж) — Вільне Радіо

У зоні ООС багато українських військових, яких не оминув коронавірус. Як саме їх лікують та у якому стані вони знаходяться. 

Армія ж веде свій облік окремо. І цифри наразі доволі «стримані». Попри це, для прийому інфекційних хворих у формі вже прораховують можливі основні та додаткові ліжко-місця.

Станом на ранок 30 листопада, у Збройних силах України на COVID-19 хворіють 3140 людей. Вже одужали за час пандемії – 7064 військових, померли — 26. Такі дані наводять в довідці Медичні сили ЗСУ.

У військових на Донеччині є мобільні лабораторії ПЛР, а на Луганщині роблять забір біоматеріаліоматеріалу і везуть у цивільну лабораторію

Здоровий чи хворий, закладений ніс чи присутні інші симптом COVID-19, — найточніше перевірити, чи є у вас коронавірус, можна тестом. Саме ПЦР-тест може сказати, чи хворий військовий на коронавірус. Для цього використовують мобільні лабораторії.

Поки що такої можливості у 59-го мобільного госпіталю в Сєвєродонецьку немає. Тут використовують експрес-тести або ж роблять збір біоматеріалу і відправляють його в цивільну лабораторію.

З температурою 37٥ і більше на територію госпіталю пускають тільки через «карантинну зону»

 

В Сєвєродонецьку армія орендує будівлю міської лікарні. Біля військового об’єкту — на це вказує окрема огорожа та контрольний пункт.

Вибір термометрів тут — між ртутним та ртутним.

На температуру згодом орієнтується лікар-інфекціоніст, якщо оглядає хворого або військового з підозрою на COVID-19. Якщо вона підвищена у людини, яка приїхала на прийом до стоматолога або хірурга, то спочатку доведеться зробити експрес-тест на виявлення коронавірусної хвороби.

Якщо температура вища за 37 градусів, то військового відправляють в інфекційну ділянку та далі його обслідують.

В карантинних умовах на території госпіталю в Сєвєродонецьку довелося зробити «перестановки». В основну будівлю більшість пацієнтів не йдуть. Їх приймають або в інфекційному, або в обладнаних під кабінети машинах, які знаходяться далі. Розставили все так, щоб ймовірно заражені пацієнти та військові з умовним хворим зубом не перетиналися.

Пацієнти, яким підтверджують коронавірусну хворобу, без симптомів — повертаються на місце служби. Якщо ж стан не стабільний — їх розміщують в стаціонар. Загалом зараз в госпіталі готові одночасно лікувати 50 хворих з COVID-19. Але, в разі потреби, розширяться до 86.

Вікно інфекційного якраз відкрите на провітрювання, і через нього з колегами спілкується голова відділення. Він тут вже не на роботі, а лікується як пацієнт.

Зона розміщення пацієнтів з підтвердженим діагнозом відділена та закрита для відвідувачів

Є умовна «чиста зона» та «брудна зона».

Заходити треба через захисну плівку. Лікарі ходять у захисних костюмах.

Головний показник хворого COVID-19 на стаціонарному лікуванні — сатурація. Її перевіряють регулярно.

Лікують пацієнта з легкою формою COVID-19, в середньому, 2 тижні. За потреби, відправляють його на комп’ютерну томографію легень.

Саме КТ показує, наскільки уражені органи дихання.

Якщо вірус пошкодив більше ніж 10% легень — пацієнта везуть на лікування в Харків або Дніпро.

Інколи показання до перевезення є і без того — пацієнт, який потребує кисневої підтримки, не залишається в мобільних госпіталях. Госпіталі мають свій запас для екстренних випадків, але цього не достатньо для постійної підтримки важких хворих.

В Харкові та Дніпрі приймають всіх військових з ускладненнями із зони ООС

В Харківському військовому госпіталі інфекційне відділення — це окрема будівля. Тут все своє, а не в оренді, тож приміщення більші, і загальна територія.

Один з тих, хто потребував тої самої кисневої підтримки — Володимир Семенов. Володимир — чинний військовий. А поряд лікуються і пенсіонери Міноборони. Тут лежать 4 чоловіків, ще 2 ліжка вільні.

З травня у госпіталі Харкова є місце для одночасного лікування 70 хворих, які потребують кисневої підтримки. Але зараз завантаженість не критична, тож вдається в різні палати розподіляти навіть за інтересами: окремо офіцерів, окремо бійців. Так само є розподілення по часу надходження, щоб новоприбулі та хворі, які одужують, не перетиналися.

Автор: Анна Сердюк, Анастасія Шибіко.

Популярно

Вы читали новость: «Коронавірус і війна: як лікують хворих на COVID-19 військових (фоторепортаж) — Вільне Радіо»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 1 декабря 2020 в 18:53;
  • Корреспондент в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У зоні ООС багато українських військових, яких не оминув коронавірус. Як саме їх лікують та у якому стані вони знаходяться".