• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

У ХНУВС створили центр протидії кіберзлочинності (відео)

Общество   
У ХНУВС створили центр протидії кіберзлочинності (відео)

 Там готують фахівців з розкриття та попередження інтернет-шахрайств. 

Олексій Перець навчається на першому курсі факультету кіберполіції Харківського університету внутрішніх справ. Хлопцю подобається займатися програмуванням та допомагати людям, а працюючи в кібербезпеці, говорить Олексій, улюбленими справами можно займатися одночасно.

Олексій Перець, курсант факультету кіберполіції ХНУВД
 В час нанотехнологій існування департаменту кіберполіції — це дуже потрібна ланка в сфері поліції. Тому що зараз набувають популярності кібератаки, такі, як вірус Петя.

На факультеті здійснюється підготовка фахівців для підрозділів Нацполіції. Працює навчально-тренувальний центр для курсантів та працівників університету. Вивчаються питання протидії кіберзлочинності та злочинам у сфері торгівлі людьми. Фахівці вишу кажуть, найчастіше зустрічається фінансове шахрайство.

В’ячеслав Марков, декан факультету кіберполіції ХНУВС
 Случаи эти учащаются. С этим в настоящее время борется и подразделения, и киберполиции, и другие действующие подразделения, Мы  оказываем им максимальное содействие в плане и сбора информации, и скажем так её первичной аналитической обработки. После чего мы по своим каналам передаем актуальную информацию.

В центрі займаються мониторингом інтернету за певними темами: кібератаки, злом соціальних мереж та електронної пошти, продаж зброї та наркотичних засобів. Також фахівці аналізують громадську думку та приймають участь у пошуку зниклих дітей.

 Олексій Рвачов, старший викладач кафедри кібербезпеки ХНУВС
Аналізуючи їх віртуальне життя, ми можемо дати інформацію прцівникам, які їх розшукують: хто їх найкращі друзі, кого потрібно опитати, чи не знають вони, де знаходиться дитина, яке його улюблене місце, бо інколи батьки цього не знають. Ми за час, коли ми займалися цією роботою, за останні роки допомогли знайти десь приблизно 10 дітей.

Як відомо, на Харківщині неодноразово були випадки заволодіння коштами з банкоматів. Грабіжники їх підривають та вчиняють вандальські дії. За словами викладача кафедри кібербезпеки, в деяких випадках, правоохоронці не знають устрою банкомату, через що виникають проблеми.

Олексій Рвачов, старший викладач кафедри кібербезпеки ХНУВС
Поліцейський, який прибув на місце злочину повинен зрозуміти та знати, що це таке. Що гроші в сховищі знаходяться, а не в верхній частині. Що саме зламали і яким шляхом, та що саме мали зробити.

Під час занять курсанти вивчають устрій банкомату та пристрої, які злочинці можуть використовувати задля заволодіння грошима.

Олексій Рвачов, старший викладач кафедри кібербезпеки ХНУВС
 Зараз у мене в руках накладка зроблена для банкомата на 3D-принтері. Всередину додають спеціальні чіпи, які в момент вставляння картки до банкомату зчитують значення магнітної полоси. А у верхній частині банкомату може стояти камера прихована. Вона камуфлюється під розмір банкомату: особа підходить вбиває свій пін-код, а він фіксується на відеокамеру.

Існує безліч пристроїв задля крадіжки коштів. Як радять кіберфахівці, банкомат треба перевіряти на наявність сторонніх предметів, а під час вводу пін-коду краще прикривати клавіатуру рукою.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: «У ХНУВС створили центр протидії кіберзлочинності (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 15 февраля 2019 в 18:46;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что " Там готують фахівців з розкриття та попередження інтернет-шахрайств".