• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +18°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Чи похитнулась економіка харківських театрів, які раніше приймали гастролерів з Росії? (відео)

Культура   
Чи похитнулась економіка харківських театрів, які раніше приймали гастролерів з Росії? (відео)

З 2015 року діють зміни до закону щодо захисту інформаційного телерадіопростору. Перелік осіб, яким заборонено в’їзд до України, поповнюється. 

Аліка Піхтерева, кореспондентка
Михайло Боярський, Аліса Фрейндліх, Сергій Безруков, Михайло Порєченков, Іван Охлобистін, Евеліна Бльоданс та багато інших зірок російської сцени наразі не мають права в’їзду до України ані у складі театральної трупи, ані самостійно. Зараз у цьому списку — 146 прізвищ акторів, музикантів, режисерів. В афішах все рідше можна побачити вистави російських гастролерів. Чи постраждала економіка театрів, які здавали приміщення в оренду, спробуємо дізнатися. 

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає Мінкульт на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони, СБУ, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Заборона на в’їзд до України артистів, які відвідували Крим з боку Росії, діє з 2015 року. За словами художніх керівників театру опери та балету і палацу студентів юридичного університету, спочатку така ситуація сильно вдарила по кишенях орендодавців.

 Олег Оріщенко, генеральний директор ХНАТОБу
 Это была катастрофа. Весь финансовый план был завален и нам пришлось очень сильно напрячься в плане менеджмента, чтобы удержать театр на плаву и не дать ему обанкротиться. 

Ігор Галенко, художній керівник палацу студентів ХНЮУ
Прекрасный кризис случился, когда закрылся российский рынок. И это дало серьезный толчок развитию украинского рынка. Мы это видим и в популярной, и в классической музыке, и в театре. 

Представники обох закладів зійшлися на думці, що кризова ситуація, яка склалася декілька років тому, допомогла поглибитися в національну культуру та налагодити діалог між українським театром та вітчизняним глядачем.

Армен Калоян, головний режисер ХНАТОБу
За три года — двадцать премьер и сильных премьер. К нам молодежь потянулась, мы создаем массу новых проектов. Молодежно-музыкальный хаб, поддерживаем молодежь. Не только в Харькове, но и во всей Украине. При поддержке Культурного фонда выиграли грант и сделали конкурс композиторов в сфере оперы и балета. Никто в мире этого не делал. Молодежный конкурс.

Юрист і політолог Тимур Андрієвський вважає, що наразі ситуація як с державними, так і з недержавними театрами дуже змінилася. Зокрема, у харківського глядача прокинувся живий інтерес до того, що відбувається в культурному житті його міста. Однією з основних причин цього він називає саме часткову заборону виступів російських артистів.

Тимур Андрієвський, юрист, політолог
После Революции достоинства, действительно, произошел своеобразный культурный бум и, опять же, эта цикличность повторяется. Вспомните, бум украинской культуры произошел после большевистской революции, как ни странно. 

Думка ж харків’ян з цього приводу розбігається.

Ольга, харків’янка
 Нельзя замыкаться в таком кружочке, только в Украине. Здесь хорошо, отличные театры, а Харьков — это вообще лучше всех, я считаю. Одаренный город. Но почему другим нельзя выступить? Они что? Я не считаю их врагами. 

Інна, харків’янка
Искусство и политика не должны мешать друг другу. Искусство — искусством, политика — политикой. 

Наталя, харків’янка
Не увеличивать этот конфликт нужно. Я думаю, что нам это нужно просто принять и пережить. И развивать лучше свой театр.

Наразі у Харкові діють шість державних та близько 30 недержавних театрів.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Чи похитнулась економіка харківських театрів, які раніше приймали гастролерів з Росії? (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 7 марта 2019 в 16:01;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "З 2015 року діють зміни до закону щодо захисту інформаційного телерадіопростору. Перелік осіб, яким заборонено в’їзд до України, поповнюється".