• Пн 29.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

Лебеді у новому озері в саду Шевченка: що буде з птахами (відео)

Общество   
Лебеді у новому озері в саду Шевченка: що буде з птахами (відео)

У реконструйованій частині саду Шевченка відтепер є водоймище, яке підсвічується вночі, міст, сходинки, лавки та два чорних лебеді. Саме до цих пернатих нещодавно забажали приєдналися деякі харків’яни.

Такі ж запливи в озері продемонстрували і відвідувачі парку Горького.

Події викликали обурення серед городян, очільник міста прокоментував ситуацію.

Геннадій Кернес, Харківській міський голова
Ми відкрили озеро, а люди роздягаються на очах у інших і починають заплив від берега до берега, назвемо це — від борта до борта. Там залишилося тільки розмітку зробити, що це заплив в басейн. Чи як? Я пам’ятаю, коли ми робили набережну. Тільки почали реконструкцію, а вранці нам доповідають: п’ять куль вкрали,15 лавок розламали, урни вкрали, туї посадили — туї вкрали, квіти вкрали.

Аліка Піхтерева, кореспондентка
Чорний лебідь має австралійське походження. Зоологи кажуть, що перебування під пекучим сонцем для цих птахів не завада. Поряд із цією молодою парою постійно чергують охоронці, тому погодувати чи погладити птахів не вийде.

Зоолог Сергій Шапаренко порівнює умови для птахів у саду Шевченка та парку Горького. Розповідає: біля водоймища у парку Горького є острівець суші, водяно-болотна рослинність та тінь, у якій можна заховатися від людей.

Сергій Шапаренко, голова екологічної групи «Печеніги»
В саду Шевченка сховатися нема де, постійна спека, птах перебуває в постійному стресі, може перегрітися і передчасно загинути.

Чоловік вже надіслав відповідне звертання до департаменту комунального господарства Харківської міськради. Також активісти планують подати петицію «Щодо лебедів у саду Шевченка» та закликають її підтримати. Натомість, орнітологиня Тетяна Атемасова вважає: загрози життю та комфорту птахів немає.

Тетяна Атемасова, орнітологиня
 Судя по их настроению, состоянию, поведению им очень комфортно. Птица, которой некомфортно — так себя не ведёт. Черный лебедь изначально — это австралийское животное, но они очень давно уже живут на прудах, в таких искусственных условиях, зоопарках. Разработана методика кормления, даже разведения, поэтому, всё давно известно и отработано. 

Обидва зоологи зійшлися на думці, що найбільшу небезпеку для птахів все ж таки становлять люди. У свою чергу, психологиня Тетяна Балан каже: у такої поведінки є низка попередніх факторів. На таку кризу моральності впливає соціальна, економічна, або політична незадоволеність .

 Тетяна Балан, психологиня
Обеспечение взаимопонимания и взаимодействия не ради того, чтоб выжить. Потому что когда речь идет о выживании — люди как-то готовы сплатиться и идти на революцию, к примеру. А здесь вопрос не на выживаемость, а на развитие. То есть — обеспечить взаимопонимание и взаимодействие, как дальше развиваться.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Лебеді у новому озері в саду Шевченка: що буде з птахами (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 июля 2019 в 19:31;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У реконструйованій частині саду Шевченка відтепер є водоймище, яке підсвічується вночі, міст, сходинки, лавки та два чорних лебеді. Саме до цих пернатих нещодавно забажали приєдналися деякі харків’яни".