• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

«Щеплені — значить захищені»: харків’ян закликають зробити щеплення від дифтерії і правця

Общество   
«Щеплені — значить захищені»: харків’ян закликають зробити щеплення від дифтерії і правця

В Україні триває місячник із вакцинації від дифтерії та правцю. Упродовж цього часу люди можуть безкоштовно робити щеплення у сімейного лікаря. 

Дифтерія — підступна хвороба. Лікарі попереджають: може не бути високої температури та нежиті, а горло болить менше, ніж під час звичайної ангіни. Однак дифтерія вкрай загрозлива тим, що забирає життя.

Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика
Токсин який продукує збудник дифтерії уражає наше серце. Він здатен уражати нашу нервову систему та нирки. Також здатен уражати дихальні шляхи.

Щоб подолати хворобу, треба змусити організм виробляти антитіла. Для цього потрібна спеціальна сироватка. Тільки вона може нейтралізувати токсин і врятувати людину. Єдиний спосіб профілактики дифтерії — щеплення. Вакцину повинні отримувати і діти, і дорослі протягом усього життя, кожні десять років.

Юлія Бойко, кореспондентка
За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від дифтерії: вакциновані лише 70% дітей. Що стосується дорослих, то у минулому році кожен другий не зробив цього щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху дифтерії. 

Експерти зазначають, епідемії дифтерії носять циклічний характер. Хвороба повертається кожні 15-25 років. Востаннє Україна глобально стикнулась із дифтерією у 90-тих роках.

Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика
Пік припав 1995 рік. Більше 5 тисяч випадків було лише за 1 рік зареєстровано в Україні. За ці роки з 1991 по 1998 ми мали більше 19 тисяч випадків дифтерії, ми мали більше 600 випадків смертей. 

За даними Міністерства охорони здоров’я, до 2008 року 90% українців були вакцинованими проти дифтерії. У 2016 році показник знизився до 21% у дітей, та до менш ніж 1% одного у дорослих. За словами виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, є дві причини низького рівня вакцинації.

Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України
Перше — це потужна антивакцинаторська кампанія. Дезінформація, яка підірвала довіру до вакцин, які купувала держава і також до самого процесу вакцинації. Ну і друге — це те, що держава не могла забезпечувати вчасно усіма вакцинами. І як був брак вакцин, батьки не могли вакцинувати своїх дітей.

У минулому році через доступність вакцини від дифтерії кількість щеплених почала збільшуватись – 68% у дітей, та 56% у дорослих. За півроку на Харківщині таке щеплення зробили більше 83 тисяч людей.

Михайло Черняк, заступник голови ХОДА
У нас більше 400 тисяч доз вакцин є в наявності. Сьогодні нема проблем отримати цю вакцину в певний період. Ми отримуємо дози постійно, тобто це не разово привезли нам пів мільйона доз — вони у нас на складах. Були залишки з минулого року, невикористані, — близько 50 тисяч. Надійшли нові протягом цього року. Ця вакцина є і в роздрібній мережі аптек. Вона недорого коштує, близько 20 гривень.

Наприкінці липня в Україні розпочали місячник із вакцинації від дифтерії та правця. В усіх регіонах є безоплатні дози препаратів. У Дергачівській амбулаторії люди охоче щеплять і себе, і своїх дітей.

Катерина, мешканка Дергачів
Безопасность здоровья — это в первую очередь. Наслышана много неприятного об болезнях. Не хочется заболеть. 

Наталія Степаненко, завідувачка амбулаторією загальної практики сімейної медицини м. Дергачі
Явка людей за останній час збільшилась в зв’язку з тим, що напередодні була епідемія кору. Люди дізналися про те, що необхідно проводити щеплення, що це надзвичайно важливо.

У медзакладі розповідають: вакцин достатньо та вистачить на кожного пацієнта.

Експерти зазначають: як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції. Побічні ефекти — болісні відчуття і припухлість у місці ін’єкції або невелике підвищення температури — це звичайне явище. Це доводить, що вакцина працює і організм формує імунітет.

Програма безкоштовної ревакцинації проти дифтерії триватиме до 29 серпня.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: ««Щеплені — значить захищені»: харків’ян закликають зробити щеплення від дифтерії і правця»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 8 августа 2019 в 16:01;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В Україні триває місячник із вакцинації від дифтерії та правцю. Упродовж цього часу люди можуть безкоштовно робити щеплення у сімейного лікаря. ".