• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

На Харківщині знайшли близько 200 зрубаних дубів (відео)

Общество   
На Харківщині знайшли близько 200 зрубаних дубів (відео)

Маркування на деревах є — згідно з даними, пиляли ліс у межах Гутянського лісгоспу. У поліції розпочали розслідування. Керівництво Вовчанського лісгоспу своєї вини не вбачає, а працівники Гутянських лісів стверджують: маркування у них вкрали. 

Десятки дубових колод, знайдених неподалік Вовчанська, привласнив мешканець дачного будинку у селі Графське. Зазначив, що купував у полтавського підприємця. На знахідку звернули увагу члени «Антикорупційного блоку учасників АТО». Активісти викликали копів.

Антон Сосницький, голова ГО “Антикорупційний блок учасників АТО”
Це велика кількість дубу, який був, як ми згодом з’ясували, незаконно зрубаний у Вовчанському районі. Місцеві мешканці конкретно вказали на осіб, які причетні до цих оборудок і взагалі багато питань виникає до місцевого лісгоспу.

Антикорупціонер припускає: серед винуватців може бути керівництво Вовчанського лісгоспу. Там стверджують: територію — контролюють.

Олександр Набока, головний лісничий ДП «Вовчанське лісове господарство»
Загальна площа підприємства — 27925,1 гектара. До лісгоспу входять шість структурних підрозділів, два цехи переробки і автотранспортний цех. 

Під час розмови на території господарства з’являється вантажівка з деревиною. У причепі бачимо тільки три бирки. Працівники пояснюють: усе легально — деревина не приймається поштучно. Скільки партій — стільки й маркувань.

Олександр Набока, головний лісничий ДП «Вовчанське лісове господарство»
Продукція отримана від вибіркової санітарної рубки, якщо я не помиляюся, так? — Так. — Ми бачимо, якої вона якості. Тобто тут немає свіжих кряжів, тут береться сухостій. На кожну пачку є відповідний електронний чіп, який можна пробити за наявності інтернету і встановити легальність.

Причетність до знайдених 200 дубів керівництво підприємства спростовує. Стверджують: дерева мають маркування Гутянського лісгоспу. Воно знаходиться за 150 кілометрів від Вовчанська.

Олександр Набока, головний лісничий ДП «Вовчанське лісове господарство»
Про походження, про придбання даної лісопродукції, про місцезнаходження — як вона тут опинилась, ми ніякого відношення, тим паче керівництво лісгоспу, на ім’я якого посилалися у відео активісти чи громадська організація, ми відношення не маємо.

У поліції підтвердили причетність Гутянського лісгоспу. Але й там відхрещуються, мовляв, бирки у них викрали.

Олександр Гончаренко, слідчий Вовчанського відділу поліції ГУ Нацполіції в Харківській області
Частина вказаних бирок, яка виявлена біля території домоволодіння, була продана ТОВ НВФ «Спектрон», інша частинка деревини була направлена до Гутянського лісництва, де перероблена на пилорамах. Однак, з відповіді Гутянського лісгоспу — нібито в них були викрадені вказані бирки.

Як десятки зрубаних дерев непомітно для лісничих та поліції могли викрасти та привезти до дачного будинку — загадка.

Марія, місцева мешканка
Зараз не возять вже тижні два, а то возили. Много машин? — Одна чи дві. Оцьому возили, я й не бачила. Видно, вночі возили. А лісництво возили Писаренку на пилораму. — Одна или две — это в неделю или в день? — В неделю.

За інформацією антикорупціонерів, чоловік, що придбав дрова, займається нелегальним будівництвом на березі річки Сіверський Донець. Себто, деревина могла знадобитися для цього. До того ж незрозуміло, чи легально зрубаний ліс він купував раніше.

Валентина, місцева мешканка
В Харькове работает, сюда приезжает работает — по компьютеру. Мы откуда знаем. Я же говорю — необщительный. Он только в выходной бывает — пятница, суббота, воскресенье. 

За незаконно зрубані дерева винуватцям загрожує до 3 років позбавлення волі або штраф.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «На Харківщині знайшли близько 200 зрубаних дубів (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 августа 2019 в 18:46;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Маркування на деревах є — згідно з даними, пиляли ліс у межах Гутянського лісгоспу. У поліції розпочали розслідування. Керівництво Вовчанського лісгоспу своєї вини не вбачає, а працівники Гутянських лісів стверджують: маркування у них вкрали. ".