• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася україно-словацька виставка

Интервью   
В галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася україно-словацька виставка

З 31 серпня по 14 вересня 2019 року в галереї Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва буде експонуватися виставка художніх творів сучасних словацьких та українських художників «Словаччина – Україна. Подих мистецтва».

Виставку присвячено 100-річчу заснування Словаччини та організовано при підтримці Посольства Словацької Республіки в Україні за сприянням Почесного консульства Словацької Республіки в м. Харкові. Куратор виставки Віра Лагутіна  розказала про урочисту подію.

— Розкажіть будь ласка, як виникла ідея україно-словацької виставки?

— Ідея виставки виникла спонтанно. У нашій галереї склалися дружні робочі стосунки з телеканалом «Сiмон», оскільки я часто ходжу анонсувати виставки на телепрограму «Об’єктив-позиція» до журналіста Юрія Борщa і близько пiвтора року тому він запропонував організувати конкурс образотворчого мистецтва, присвячений дню авіації України, про що ми і домовилися. Але обставини розпорядилися інакше та ідея не знайшла втілення, але оскільки час на виставку вже було заплановано, а в нашій галереї, як Вам відомо, черга на 2 роки вперед, то він запропонував виставку словацьких художникiв. Дав контакт людини з Почесного консульства Словаччини в Харкові та ми почали підготовку.

— Скільки робіт представлено на виставці?
— 54 картини та 3 скульптури.
— Які теми показано авторами?
— Словацькі художники представили роботи різних сучасних напрямків, в основному contemporary art, українські ж зображували Словаччину: пейзажі, люди і є навіть дві дитячі роботи.

— Розкажіть про митців, які пріймають участь у проекті та їх роботи.
— Почну з наших словацьких гостей. Ігі Бреза,  1965 року народження, амбітній художник, автор монументальних картин, які є віддзеркаленням нашого неймовірного життя. Художник акриловими фарбами створює емоційні переживання світу та казок. Це народжує неймовірній образ сьогодення. Мислення, пошук та шлях до  Сенсу Існування.
Ігор П’ячка,  1962 року народження, видатна художня особистість сучасного європейського живопису. Його творчість взагалі відображується на великих полотнах, лінії людської фігури. Колір та загадкова історія відіграють головну роль у його творчості, яка звертається до філософії людського, таємнічіх, але існуючіх Стосунків. Він справжній майстер живопису, в якому відображується унікальний досвід. Життя має надзвичайні цінності, нам треба тільки звернути на них увагу й ми зможемо відшукати у них себе.
Павол Шіма Юрічек,  1958 року народження, видатний живописець з великою педагогічною практикою та мистецькою просвітніцькою діяльністю. Картини художника відображують сучасне життя, відзначаючи Неповторність людини.
Павол Штеско, 1968 року народження, видатний скульптор, живописець. У його творчості переважає блискуча робота з формою та розвиток художніх цінностей попередніх творчих періодів.
Катаріна Відрова, 1952 року народження, художник творчої абстракції. Її картини передають діапазон почуттів, які вона постійно доповнює новою композіцією, певною лінією та вражаючими кольорами.
Що стосується українських авторів, то їх роботи нам надала громадська організація «Барви свiту». На виставці глядачі зможуть побачити роботи Наталії Полінкевич, Ірини Павлюченко, Юлії Чорнобай,  Ірини Леонової, Марії Лемешової, Ірини Дробот, Юлії Степанюк, Тамари Рогозіної, Ольги Тіборовської, Катерини Івониної.
— За Яким принципом ви складали експозицію?
— З естетичної точки зору перш за все, але і, звичайно, намагалися розділити блок словаків і українців, а також роботи одного автора експонувати поруч.
— Це перший україно-словацький проект Вашої галереї?
— Так.
— Чи планується продовження?
— Співпраця зі словацькою галереєю Artem.art, яка надала роботи словацьких художників звичайно, але, можливо вже з іншими проектами.
Автор: Ігор Нещерет
Популярно

Вы читали новость: «В галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася україно-словацька виставка»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 31 августа 2019 в 17:15;
  • Корреспондент Ігор Нещерет в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Віра Лагутіна про проект «Словаччина – Україна. Подих мистецтва».".