• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Погоріти на хабарі та вийти під заставу: історія працівника харківського вишу (відео)

Происшествия   
Погоріти на хабарі та вийти під заставу: історія працівника харківського вишу (відео)

У Харкові працівника університету будівництва та архітектури звинуватили у вимаганні грошей. Суд залишив для чоловіка право звільнитися під заставу у 160 тис. гривень.

Студентка Анна навчається на третьому курсі Харківського національного університету архітектури та будівництва.

Анна, студентка

Наш університет дуже, як сказати, дуже класний! Нам дуже подобається тут навчатися, дуже хороші кафедри та викладачі. 

 

 

За кілька хвилин розмови дівчина зізнається: про хабарництво в університеті чула. Щоправда, від студентів інших факультетів.

Анна, студентка

Ні, зі мною особисто не було, але плітки по універу завжди ходять. Так, таке чулось. Знаючи, що у нас в державі взагалі твориться, мені здається, що така практика є у кожному університеті, просто не завжди про це всі знають. 

 

Напередодні на хабарі погорів працівник університету — директор центру по роботі з іноземними студентами. Чоловіку — 26 років, він уродженець Азербайджану. Його взяли під варту, але залишили шанс вийти під заставу у 160 тисяч гривень.

Студент

Да, понятно, что он может помогать в таких ситуациях. Если что-то нужно — иди к ним, да. Может решить такие вопросы.

 

 

 

Студенти-іноземці нарікають: якщо на батьківщині бачать диплом з України, одразу запитують «навчався чи купив?». Про які суми йдеться — не кажуть.

Студент

Мы слышали, что в других университетах такое бывает сильно, но у нас этого очень мало. Как студенты, понимаете, особенно иностранные, мы не можем влиять сильно на ситуации такие. Просто много студентов используют эти ситуации, чтобы не ходить на пары и получить диплом.

 

За хабарництво працівнику вишу загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі із забороною обіймати певні посади до 3 років. Також можуть конфіскувати майно. Щоправда, чоловік не має власного помешкання в Україні, натомість у нього є родичі за кордоном. У суді зазначили: у зв’язку з цим зловмисник може покинути країну та переховуватись від слідства. Юристи ж застерігають: відповідальність за дачу хабара така ж, як і за отримання.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Якщо особа не займає службове становище, то її відповідальність значно менша. Якщо ж вона займає певне службове становище — відповідальність посилена. Законом встановлений розмір градації хабарів, які розмежовуються відповідальністю. Наприклад, значний розмір — це 192 тис., великий розмір — більше 400 тис.

А от мінімальної суми, яка може вважатися хабаром, законом не визначено, каже Роман Чумак.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Погоріти на хабарі та вийти під заставу: історія працівника харківського вишу (відео)»; из категории Происшествия на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 15 октября 2019 в 16:39;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові працівника університету будівництва та архітектури звинуватили у вимаганні грошей. Суд залишив для чоловіка право звільнитися під заставу у 160 тис. гривень.".