• Ср 24.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.59
  • EUR 42.26

Автобус до Мерефи зробили платним: пільговики не згодні (відео)

Общество   
Автобус до Мерефи зробили платним: пільговики не згодні (відео)

У Харкові на одному з приміських маршрутів водії відмовились возити пільговиків. Тепер в автобусі 1154, який курсує до Мерефи, за проїзд платять всі.

71-річна Алла Колеснікова — мешканка Мерефи. До Харкова літня жінка їздить на базар. Каже: пенсія маленька, тому доводиться продавати врожай з власного городу. Раніше користувалася автобусом 1154, а тепер не може. Дорога до Харкова і назад обходиться майже в 40 гривень.

 

Алла Колеснікова, мешканка Мерефи

Пільги відмінили. Наприклад, проїзд у других із Васіщево раніше люди приїжджали у лікарню, раніше безкоштовно їздили, а тепер кожний пенсіонер 5 гривень платить. Хотя би тут пенсіонерам якусь скидку дали.

 

В автобусі 1154 Харків-Мерефа 2 тижня висить оголошення про припинення перевезення пільгового контингенту. Натомість водії кажуть: для пенсіонерів запустили соціальний автобус.

 

Водій автобуса №1154

А это решение чье-было Мерефянское. Это Мерефа заказывает автобус. Это мер города Мерефы, громада, я не знаю там кто это все решает.

 

 

Алла Колеснікова розповідає: користувалась би соціальним автобусом, але ходить він рідко, ще й пересадку потрібно робити.

 

Алла Колеснікова, мешканка Мерефи

А мені все одно в центрі потрібно пересісти на оцей. І заплатити 8 гривень. А йти 3,5 кілометра з центра, я дойду. Звісно не дойду.

 

 

Як пояснюють юристи, коли водій або перевізник відмовляє пільговику у проїзді вони порушують закон України. За це можуть притягнути до адмінвідповідальності та накласти штраф. Тож у такому випадку краще робити фото та відеофіксацію.

 

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Тобто якщо був запущений так званий соціальний автобус і органи місцевого самоврядування підтримують такий соціальний автобус, це трошки не узгоджується з положеннями чинного законодавства, оскільки положення говорять про зворотне і перевізник все ж таки зобов’язаний забезпечити безкоштовний проїзд пасажирів на власному транспорті.

 

Тетяна, мешканка Мерефи

Автобус который социальный, но он же никуда не годный тот автобус. Он ходит только на Холодную Гору. И там ездят люди, но им это не удобно. По времени даже. Так что все платят, остальные перешли на электричку. 

 

 

На одному з харківських автотранспортних підприємств кажуть: перевозять безкоштовно 28 категорій пільговиків.

 

Олександр Степко, директор АТП

На сегодняшний день по отношению к платным мы возим в зависимости от маршрута. Залютино — это старый район, там люди живут пожилые, там 63% Сортировка, которую мы обслуживаем — 60%, берем Алексеевку — там чуточку поменьше, половина.

 

Загалом це підприємство працює на 12 автобусних маршрутах.

 

Денис Таран, замдиректора АТП

Маршрут №40 общий пассажиропоток 533 человека, из них 219 льготного контингента, оплатили 314. Маршрут 43 общий пассажиропоток 783 человека, льготный 337. 97 маршрут общий поток 462. Льготчиков 134, оплатило 320. 

 

 

Кошти за перевезення пільговиків АТП повинні надавати з місцевих бюджетів, частину — виділяти з державного. Але перевізники скаржаться — з відшкодуванням не поспішають.

 

Олександр Степко, директор АТП

Мне никто ничего не возмещает. Одна основная причина, почему они не возмещают, потому что нет учета. Я в этом виноват. Я должен как-то, либо власти должны определиться как их учитывать. У меня по закону прописано, что я должен их возить. Но мне по закону прописано, что за это мне должны заплатить.

 

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Коли підприємство, яке надає послуги з перевезення приймає участь в аукціоні, тобто приймає участь у конкурсі щодо перевезення на певному маршруті, воно розуміє з якими складностями стикнеться в майбутньому. Перше — це некомпенсація органами місцевого самоврядування та державою вартості пільгового проїзду. Але це питання перевізника та держави і органів місцевого самоврядування. Якщо хтось комусь не платить — для цього є суд.

 

З цього року по всій Україні почнеться монетизація пільг у транспорті. Місцеві ради повинні визначитися з розміром компенсацій. Кабмін встановив мінімум — 30 поїздок на місяць на кожну людину. Виплати робитимуть підрозділи Мінсоцполітики. Зокрема, у Харкові — на проїзд одному пільговику будуть виділяти 130 гривень.

 

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «Автобус до Мерефи зробили платним: пільговики не згодні (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 30 января 2020 в 14:50;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові на одному з приміських маршрутів водії відмовились возити пільговиків. Тепер в автобусі 1154, який курсує до Мерефи, за проїзд платять всі".