• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Панахида та флешмоб: як у Харкові вшановували пам’ять Небесної сотні (відео, фото)

Общество   
Панахида та флешмоб: як у Харкові вшановували пам’ять Небесної сотні (відео, фото)

У Харкові вшанували пам’ять Небесної сотні. Традиційну акцію провели у новому місці. Таким чином ініціатори хочуть актуалізувати питання встановлення меморіального комплексу героям.

Артем Листопад, кореспондент

Минуло 6 років від найбільш кривавого дня подій Революції Гідності. 20 лютого 2014 року загинули десятки мітингувальників, яких розстріляли у центрі Києва. Не обійшли кулі і трьох харків’ян: Владислава Зубенка, Юрія Паращука та Євгена Котляра.

 

Трагічний список Небесної сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло евромайданівця Юрія Вербицького зі слідами тортур. До 18 лютого вже налічувалось 9 полеглих. З 18 по 20 загинуло найбільше людей – 78 осіб, пізніше – ще 20.

 

Леонід Онищенко, активіст Євромайдану

Як 100 років перед ними хлопці на полі під Крутами… Крутянці ж не врятували Київ від більшовицького погрому. Але вони врятували честь. Так і наша Небесна сотня. Вона не врятувала Україну від російської навали чергової, вони врятували нашу честь.

 

За полеглими активістами священики провели панахиду.

 

 

Віктор Маринчак, настоятель храму Іоана Богослова

Ми подолали частково, хоча б, зрозуміло, що повністю ще ні, але подолали синдром постголодоморний, коли посідає страх в душі людей. А тепер у нас немає страху, у нас є тільки сила духу, прагнення свободи, гідність. 

 

 

Галина, харків’янка

Такие как Допы, Гепы — мы помним хорошо как нас здесь били, как нас здесь гоняли — очень помним хорошо. Обидно и жалко, что так делается, что сколько детей погибло.

 

 

Цьогоріч курсанти Нацгвардії провели акцію «Час літати» — вони вишикувались у формі журавлиного клину та по черзі згадували кожного загиблого і підіймали вгору його портрет.

Традиційну акцію цьогоріч організували на майдані Героїв Небесної Сотні. Ініціатори запевнили, що таким чином хочуть актуалізувати питання встановлення меморіального комплексу на цьому місці. Символ журавлиного клину — не випадкова символіка, саме такої форми має бути пам’ятник загиблим у сквері посеред майдану.

 

Володимир Чистилін, співкоординатор харківського Євромайдану

Все, що тут є — воно буде повністю зруйноване. От нічого не залишиться, крім дерев. І заново буде побудована сучасна європейська площа з меморіальним комплексом, де будуть відбуватися не тільки такі заходи жалоби, тут будуть відбуватися і рок-концерти, і мами з візочками будуть ходити і буде гуляти молодь.

 

Про початок будівельних робіт можна буде говорити вже навесні, кажуть активісти.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Панахида та флешмоб: як у Харкові вшановували пам’ять Небесної сотні (відео, фото)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 21 февраля 2020 в 15:50;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові вшанували пам’ять Небесної сотні. Традиційну акцію провели у новому місці. Таким чином ініціатори хочуть актуалізувати питання встановлення меморіального комплексу героям".