• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +19°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

«Не кицька», «Не принцеса», «Не тьолочка»: у Харкові відбувся марш жіночої солідарності (відео)

Общество   
«Не кицька», «Не принцеса», «Не тьолочка»: у Харкові відбувся марш жіночої солідарності (відео)

У Харкові вже вп’яте відбувся марш жіночої солідарності. За даними поліції, захід зібрав більше півтисячі мітингувальників. Стільки ж було і правоохоронців.

8 березня о 14:00 від станції метро Університет рушила колона активістів на підтримку прав жінок.

О пів на другу неподалік вишикуються нацгвардійці. Вздовж перекритої Сумської — десятки поліцейських автівок. Активісти перевдягаються, розгортають гасла та вигукують перші промови.

«Не кицька», «не принцеса», «не лялька». У концепції перформансу цих дівчат — відсутність посмішки. Вони тут, аби заявити: їм неприємно чути пестливі звертання до себе від сторонніх людей.

 

Ірина «не кицька»

У робочих ситуаціях я не називаю чоловіків півнями, биками, або оленями. Я собі цього не дозволяю. Чому вони собі це дозволяють? Я не розумію.

 

Чоловіки також відвідали марш, аби підтримати жінок у їхній боротьбі.

 

Олександр, підтримує марш жіночої солідарності

В день жінок ми відмічаємо зовсім не день квітів і не день, коли жінки найніжніші і найкрасивіші. А день, коли жінки вибороли своє право бути людиною.

 

Рівно о 14 колона починає повільно рухатись. Не встигають мітингувальники пройти кілька сотень метрів, як рух припиняється. Представники громадського об’єднання «Традиція і порядок» влаштували свій перформанс та перегородили шлях колоні.

За словами хлопців, вони пришли свататися до дівчат. Хліб, тюльпани та література про традиційні сімейні цінності — таким є набір юнаків.

 

Андрій Дацик, прийшов свататись

Ми прийшли, принесли їм квіти, принесли їм хліб, а вони не хочуть з нами спілкуватися. Коли патріархат був обмеженням жінок? Патріархат завжди укладає захист.

 

 

Аліка Піхтерева, кореспондентка

Марш жіночої солідарності саме восьмого березня у Харкові проходить вже п’ятий рік поспіль. Цьогоріч поліція, мітингувальники та опозиція знаходяться дуже щільно і відрізнити їх один від одного буває важко.

 

 

Активісти виступали проти сексизму, нерівноправності, зокрема, за ратифікацію Самбульскої конвенції — міжнародної угоди ради Європи щодо насильства по відношенню до жінок.

 

Ян, приїхав на марш із Запоріжжя

Якщо не виходити на марш, нічого не робити — нічого і не буде відбуватися. Сто років тому жінка не мала права, навіть, голосу. А зараз все міняється і я тут задля того, аби змінювати світ на краще.

 

Перехожі зустрічали ходу здивовано та боязко. Аліса та Єгор — закохана пара. Разом відстоюють права жінок.

«Не боїшся рівності? А чого її боятись?»

 

Учасники маршу без перешкод дісталися кінцевого пункту. Там на них чекали прихильники традиційних сімейних цінностей.

«Абсолютна більшість українських дівчат прекрасні. Дійсно, серед них є дрібнобуржуазні кашолки, але їх мало». 

Попри всі старання, парубки отримали гарбуза.

На майдані Конституції учасниці дякували одна одній, спілкувалися, обіймалися та цілувалися. Тетяна отримала тюльпан від представників «традиції і порядку». Каже: була задоволена.

«Больше всего понравилась толпа полицейских!»

Мама Тетяни Катерина працює кризовою психологинею. Каже: відстоювати права жінок надзвичайно важливо, адже жахливих випадків дуже багато.

 

Катерина, учасниця маршу жіночої солідарності

Я много сталкиваюсь с насилием в адрес женщин. С домашним, с гендерно обусловленным. Я читаю,что это очень большая проблема и ущемление прав женщин в нашей стране еще как проблема существуют.

 

Організаторки акції зауважили, що цьогоріч була зафіксована максимальна кількість учасників — понад 500. Правоохоронців було стільки ж.

 

Анна Шаригіна, організаторка маршу жіночої солідарності

На жаль, ми йшли все ще в коробці з поліцією. на щастя, поліція працює задля реалізації наших прав. Нарешті! Ми дуже пишаємося цим. Нам дуже прикро за акцію, на підтримку пригнічення жінок.

 

По закінченню маршу всі гасла зібрали та відвезли до Pridehub. А найбільш яскраві учасники акції, аби уникнути неприємностей, в супроводі поліції сіли до автобусу та поїхали до іншої станції метро.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: ««Не кицька», «Не принцеса», «Не тьолочка»: у Харкові відбувся марш жіночої солідарності (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 10 марта 2020 в 18:15;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові вже вп’яте відбувся марш жіночої солідарності. За даними поліції, захід зібрав більше півтисячі мітингувальників".