• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +18°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Урядові документи щодо COVID-19 суперечать одне одному

Общество   
Урядові документи щодо COVID-19 суперечать одне одному

Зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року, прийняті 29 березня, суперечать алгоритмам надання допомоги інфікованим на COVID-19, затвердженим МОЗ України.

Зокрема, у Постановою Кабміну № 241 від 29 березня 2020 року «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211», яку підписав прем’єрміністр Денис Шмигаль,  хворим на коронавірусну інфекцію людям, котрі знаходяться на домашній самоізоляції, дозволяється виходити з дому в магазин та аптеку «у невідкладних випадках». Також там ідеться про те, що лікар, який займається лікуванням хворого на коронавірус «самостійно визначає строк самоізоляції хворого та осіб, які потребують самоізоляції внаслідок контакту з хворим, на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я».

Однак, відповідно до оприлюдненого 31 березня Міністерством охорони здоров’я України алгоритму дій при виявленні особи, інфікованої COVID-19, та за наявності підозри такого інфікування у пацієнтів, що належать до груп ризику, такі особи мають бути ушпиталені.

Відповідно, вони не можуть перебувати на домашньому карантині та фізично не можуть відвідувати місця загального користування — аптеки і магазини.

Єдиний варіант, який напрошується: люди з «легким» перебігом коронавірусної хвороби, навіть попри беззаперечну загрозу інфікувати інших, можуть відвідувать магазини, лікарні та аптеки.

Однак, алгоритм надання допомоги хворим на COVID-19 у домашніх умовах, оприлюднений 29 березня, передбачає, що «лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов’язково мають використовувати засоби індивідуального захисту».

До цього у рекомендаціях МОЗу неодноразово наголошувалося, що за підозри на інфікування COVID-19, людина не повинна йти до лікарні, а має сповістити свого сімейного лікаря про свої симптоми телефоном.

Дії осіб, котрі знають про своє зараження на коронавірус, спричиняють до захворювання інших, такі люди матимуть відповідати за це згідно до Кримінального кодексу України. Як раніше повідомлялося МГ»Об’єктив», Верховна Рада України на позачерговому засіданні 17 березня затвердила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавирусной хвороби COVID-19». За це депутати проголосували конституційною більшістю, документ підтримали 344 законодавця.

Автор: Вікторія Березка
Популярно

Вы читали новость: «Урядові документи щодо COVID-19 суперечать одне одному»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 31 марта 2020 в 18:37;
  • Корреспондент Вікторія Березка в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року, прийняті 29 березня, суперечать алгоритмам надання допомоги інфікованим на COVID-19, затвердженим МОЗ України.".