• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

«Перевертні у погонах»: в якому стані перебуває правоохоронна система Харківщини (відео)

Происшествия   
«Перевертні у погонах»: в якому стані перебуває правоохоронна система Харківщини (відео)

23 «перевертні у погонах» викрили з початку року на Харківщині.

Роман Лихачов, юрист ГО «Чугуївська правозахисна група»

У нас были существенные претензии к следствию сначала, в основном к работникам розыска, которые формально отрабатывали любые материалы. И, более того, на первых порах расследования фактически было утрачено очень большое количество доказательств.

Так юрист із Чугуєва Роман Лихачов відгукується про розслідування власної справи. Майже рік тому під двері його квартири та офісу невідомі принесли траурні вінки, труну та сокиру. І застереження, що наступна буде в його голові. Справа відкрита за статтею «погроза вбивством», але жодного підозрюваного досі немає. Це одна з численних претензій до Нацполіції Харківщини. На початку лютого активісти пікетували будівлю «главку», заявляючи про бездіяльність правоохоронців щодо розслідування незаконної вирубки лісів.

Але все виявилося серйозніше. У квітні про підозру повідомили 4 співробітникам Валківського райвідділу, які, за версією слідства, «кришували» незаконну вирубку цивільними на території Жовтневого лісгоспу. Окрім цього, поліціянти забезпечували вільне пересування транспорту з деревиною не тільки Харківщиною, а й за її межами.

А потім в одному з райвідділів вирішили покращити статистику. Підшукали місцевого, який погодився зізнатися у вирубці. Відвезли чоловіка до лісу, де вже були зрубані дерева, дали в руки бензопилу і показово затримали.

З повідомлення теруправління Державного бюро розслідувань 

Слідча знаючи, що людина не має відношення до скоєння злочину, повідомила потерпілому про підозру… Задокументовано передачу поліцейськими потерпілому коштів у сумі 300 гривень в якості винагороди за зізнання у злочині, який той не вчиняв.

Цьогоріч в облпрокуратурі по декілька разів на місяць заявляють про викриття «перевертнів у погонах». Вони разом з ДБР також займаються поліціянтами, які вимагали у свідків крадіжки велосипеду тисячу доларів. У протилежному випадку погрожували перекваліфікувати їх на підозрюваних. А також справою копа, який побачив, як крадуть автівку, але за хабар дав злодіям втекти. Підозрюють поліцейських і у серйозніших злочинах. За інформацією облпрокуратури, двоє правоохоронців допомогли неповнолітньому вбивці, який жорстоко поквитався із дівчиною на Холодній Горі.

З повідомлення прокуратури Харківської області

Не повідомили своєму керівництву та органу досудового розслідування про вказаний злочин. Більше того, поліціянти вчинили активні дії з приховування особи, яка скоїла вбивство, та трупу дівчини.

Загалом з початку року повідомили про підозру 48 правоохоронцям у 35 кримінальних провадженнях. Серед них 23 людини — а це майже половина — працівники Нацполіції Харківщини.

Дмитро Чубенко, речник прокурора Харківської області

За цей же період за результатами досудового розслідування направлено до суду 20 обвинувальних актів щодо 27 правоохоронців. З цих обвинувальних актів — 10 обвинувальних актів стосовно 13 правоохоронців стосуються корупційних правопорушень.

Проблеми дійсно є, погоджуються в облуправлінні Нацполіції, але заявляють, що в цілому система — працює. Свою позицію аргументують реакцією керівництва на гучні викриття.

Олена Баранник, речниця ГУ Нацполіції у Харківській області

Національна поліція, вона демонструє своє бажання очиститися від тих елементів, які заради якоїсь вигоди можуть просто начхати на свої обов’язки і на те, що пропагує поліція: «Служити і захищати».

Проблеми з кадрами в поліції знищують найцінніше – довіру людей. Прикладом цього може служити акція під облдержадміністрацією на початку червня.

Навесні лишився посади очільник Слобідського райвідділу Сергій Торопов — але після того, як до мережі потрапила відеонарада за його участю. Голова слідчого управління Сергій Чиж заявив, що райвідділ не виконує план. Топоров на це обурився, що від нього вимагають піклуватися про кількість закритих справ, а не займатися розслідуванням серйозних злочинів.

А минулого тижня звільнили начальника Київського райвідділу, бо саме там відбулося одне з найрезонансніших за останній час викриттів. Затримали 6 поліціянтів, які збагачувалися на наркозалежних. Імітували затримання тих, хто забирав у громадських місцях «закладки», а потім вимагали хабар за те, щоб відпустити. Гроші поліціянти отримували за допомогою посередників. Таким чином заробили як мінімум 150 тисяч гривень.

Олена Баранник речниця ГУ Нацполіції у Харківській області

Безумовно, це прикрий випадок. На превеликий жаль це не єдиний випадок, який і в харківській поліції стався, і як їх загалом відбувається по Україні.

В ефірі програми «Відзеркалення» на телеканалі «АТН» в очільника облуправління Нацполіції Валерія Сокуренка запитали, що він думає з приводу такого стану справ.

Валерій Сокуренко, начальник ГУ Нацполіції у Харківській області

Неприємна для мене, звичайно, тема. Будь-який начальник хотів би, щоб його підлеглі були чесними і порядними. Щоб служили і щоб не вручали їм підозри.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: ««Перевертні у погонах»: в якому стані перебуває правоохоронна система Харківщини (відео)»; из категории Происшествия на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 17 июля 2020 в 16:30;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "23 «перевертні у погонах» викрили з початку року на Харківщині".