• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

Як не потрапити на «ґачок» аферистів та вберегти гроші на банківській картці (відео)

Происшествия   
Як не потрапити на «ґачок» аферистів та вберегти гроші на банківській картці (відео)

У Харкові працівники СБУ затримали двох чоловіків, які ставили так зване «скімерське обладнання» на банкомати і термінали.

Анна Шевченко, кореспондентка

Це — Вулиця Полтавський шлях, 56. Саме тут знаходиться один із банкоматів, де шахраї встановлювали так зване «скімерське обладнання». Завдяки пристроям, зловмисники мали змогу у подальшому знімати кошти із чужих банківських карток.

Із початку поточного року до облуправління СБУ почали звертатися харків’яни. Люди скаржилися, що з їхніх банківських карток зникають гроші. Ярослав Гербалі — серед тих, кому пощастило. Чоловік напередодні змінив пін-код і наступного дня на мобільний телефон почали надходити повідомлення, що з його рахунку намагаються зняти гроші. Тоді, каже Ярослав, зателефонував до банку та заблокував картку.

Ярослав Гербалі, харків’янин

— Сколько раз пытались войти в карту — столько раз и приходило. По-моему, 3. — С разных мест, получается? — По Холодной горе. Вот так вот они шли и с трех разных мест приходили сообщения в течение там 10-15 минут.

На цьому оперативному відео зафільмовано, як двоє чоловіків прямують до банкомату. Переконавшись, що поряд нікого немає, шахраї встановлюють так зване «скімерське обладнання». За інформацією СБУ, шахраї встигли встановити пристрої на 7 банкоматах та 5 терміналах в різних районах Харкова.

Керівник підрозділу УСБУ в Харківській області

Зловмисники викрадають дані щодо інформації, яка розміщена на даній чорній плівці банківської карти та інформацію щодо натискання особою пін-коду на терміналі чи на банкоматі. В подальшому зловмисники використовували отриману, таким чином, інформацію для виготовлення дублікатів банківських карток, які використовували для зняття, викрадання грошей з даних карток.

 

Роман Дудін, начальник УСБУ в Харківській області

В управлінні Харківської області сформовано підрозділ, який займається виключно зазначеною проблематикою. На сьогоднішній день — це є один із найкращих підрозділів на території нашої країни.

Двох чоловіків із оперативного відео, які таким способом викрадали гроші із чужих банківських карток, працівники СБУ затримали ще на початку березня цього року. Керівник підрозділу Служби безпеки України зауважує: шахраїв взяли «на гарячому».

Керівник підрозділу УСБУ в Харківській області

У вересні поточного року двох затриманих мешканців Харкова засуджено за частиною другою, статті 359 ККУ «Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації». На сьогодні вирок суду вступив в законну силу.

Начальник облуправління Служби безпеки України Роман Дудін зазначає: тільки за минулий місяць працівники СБУ затримали 2 групи зловмисників, які пов’язані із кіберзлочинністю. Низка груп шахраїв поки що перебуває у так званій «розробці» силовиків.

Роман Дудін, начальник УСБУ в Харківській області

Фактично, кожен день ми отримуємо інформацію про ті чи інші злочини, пов’язані з кібербезпекою нашого суспільства. Ми намагаємося реагувати, намагаємося крокувати разом із технічним прогресом.

Експерт із цифрової криміналістики Віталій Балашов пояснює: шахраї зазвичай встановлюють «скімерське обладнання» на банкомати та термінали, які знаходяться на вулицях. За словами фахівця, користувач може навіть не помітити, що дані його картки вже зчитує пристрій.

Віталій Балашов, експерт із цифрової криміналістики

Это могут быть наклейки вот в то место, куда вы вставляете карту в банкомат или в терминал. Это могут быть накладки на клавиатуру. Скорее всего — это и то, и другое. За частую, еще присутствует небольшая видеокамера, которая закреплена таким образом, чтобы можно было на видео снять, как вы набираете пин-код.

Віталій зазначає: «скімерське обладнання» вже давно користується популярністю серед кіберзлочинців. Фахівець рекомендує власникам банківських карток завжди переконуватися у безпеці своїх персональних даних.

Віталій Балашов, експерт із цифрової криміналістики

Мы знаем точно случаи, когда людям удавалось отрывать зеленую накладку на банкомате. Человек подходит, начинает ее дергать и просто отрывает. После этого зачастую подбегает какой-нибудь мужчина и говорит «так, отдай сюда и пошел отсюда». Потому что, люди, которые ждут накопления этой информации, они сидят в машине где-то неподалеку. Следят за происходящим. Ну это безопасность их устройств.

Віталій радить людям прислуховуватися до рекомендацій банківських установ. По-перше, нікому не передавати персональні дані власної картки. По-друге: по можливості користуватися безконтактними банкоматами та терміналами, які знаходяться у приміщеннях.

Автор: Анна Шевченко
Популярно

Вы читали новость: «Як не потрапити на «ґачок» аферистів та вберегти гроші на банківській картці (відео)»; из категории Происшествия на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 15 октября 2020 в 15:56;
  • Корреспондент Анна Шевченко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові працівники СБУ затримали двох чоловіків, які ставили так зване «скімерське обладнання» на банкомати і термінали".