• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

«Росії потрібна вся Україна», — військовий аналітик з Харкова про можливі загрози з боку Кремля (відео)

Общество   
«Росії потрібна вся Україна», — військовий аналітик з Харкова про можливі загрози з боку Кремля (відео)

Чи загрожують Харківщині провокації з боку Росії?

Ніколь Костенко, кореспондентка

На початку квітня РФ почала стягувати свої війська до кордону України, а також до анексованого Криму. Попри заклики Євросоюзу та США відвести армію, Росія називає такі дії «контрольною перевіркою» готовності своїх Збройних сил. Чи є загроза для Харківщини та чи готується регіон до можливих провокацій — з’ясую просто зараз.

Військовий аналітик В’ячеслав Целуйко вважає, що ситуація на кордоні могла скластися з декількох причин. Однозначну, каже, встановити важко через авторитарний режим сусідньої країни.

В’ячеслав Целуйко, військовий аналітик

Коли рішення приймає одна або кілька осіб, то ми розуміємо, що вони можуть жити у своїй паралельній реальності. Вони стягують свої війська й дивляться, що з цього вийде. По-перше, вони тестують свою армію. Дивляться, наскільки сильно вони можуть наростити сили на українському напрямку. По-друге, дивляться на реакцію США, європейської спільноти.

Також, додає експерт, ймовірно Україна може очікувати лише на інформаційну та матеріальну допомогу інших держав і НАТО.

В’ячеслав Целуйко, військовий аналітик

Українцям треба сподіватися тільки на себе, на свої Збройні сили, на інші формування силового блоку й на єдність хоча б значної частини українського суспільства у протистоянні агресії.

Сподіватися на себе закликає харків’ян і Костянтин Немічев. У 2014 році 18-річним вісімнадцятирічним хлопцем він сам пішов боронити кордон. Та, зазначає, за 7 років від початку бойових дій на Донбасі із готовністю до провокацій у нашій державі досі є проблеми.

Костянтин Немічев, доброволець, голова харківського осередку «Національного корпусу»

У нас немає територіальної оборони. Ось цей законопроєкт лежить вже рік у комітетах Верховної Ради, чомусь його не хочуть приймати. Також важливий законопроєкт і про колаборантів. Треба президенту Зеленському як головнокомандуючому прийняти цей закон та оголосити навчання. Як вони кажуть, що оголосили навчання, так і ми оголосимо навчання.

Раніше голова держави заявив, що вторгнення російських військ — можливе.

Володимир Зеленський, президент України

Можливість вторгнення РФ є реальною. Ми знаємо це: із 2014 року це може бути кожного дня. Вони готові, але ми теж готові, тому що це наша земля і наша територія.

 

Руслан Хомчак, головнокомандувач ЗСУ

Наша армія забезпечена і озброєнням, і боєприпасами для того, щоб надати відповідне реагування і відповідну відсіч.

Наприкінці березня Верховна Рада ухвалила закон про прИзов на військову службу резервістів без оголошення мобілізації в особливий період. Йдеться про бійців першої черги — тих, які брали участь в АТО, та другої черги.

Володимир Тріщенко, заступник військового комісара Харківського обласного ТЦК та соцпідтримки

Які комплектуються у військових частинах і входять до бойового складу, а також тероборони. В особливий період через військові частини командири військових частин викликають дану категорію людей до військової частини протягом доби.

За останні роки побільшало мешканців Харківщини, які усвідомлюють себе українцями, каже Костянтин Немічев. А тим, хто все ще далекий від цього, радить поцікавитися, як на Донбасі змінилося життя із приходом бойовиків. Деякі жахіття, каже чоловік, назавжди закарбувалися в його пам’яті.

Костянтин Немічев, доброволець, голова харківського осередку «Національного корпусу»

Це коли клали голови мої побратими, з якими я їв, пив, в одній кімнаті жив. Ми бачили тих людей, які там живуть. Є патріотичні люди, але є й ті, які там живуть у такому Радянському Союзі. У них затримки по 4 місяці зарплати, до них не доходить цивілізація. У них тільки є телевізор, по якому показують Новоросію.

Чи можливі провокації на території Харківщини та чи готовий до них регіон?

В’ячеслав Целуйко, військовий аналітик

Росії потрібна вся Україна. Харківська область — є один із найбільш вірогідних місць російської агресії. Якщо це не відбудеться завтра, це може відбутися через рік, два роки. Тепер ми приречені жити на пороховій діжці.

 

Костянтин Немічев, доброволець, голова харківського осередку «Національного корпусу»

Провокація може бути в Харкові, тобто реально 50 батальйонів стягнути на кордон — це дуже багато. Це непроста ситуація, такого ще не було. Тому я вважаю: щось готується. Але ми готові, й ми як добровольці. Ми тренуємось, ми робимо тероборону.

 

Володимир Тріщенко, заступник військового комісара Харківського обласного ТЦК та соцпідтримки

Військові частини укомплектовані на 100%, тому якщо буде потреба — Харківщина у визначені терміни та підрозділи будуть готові для призначення.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: ««Росії потрібна вся Україна», — військовий аналітик з Харкова про можливі загрози з боку Кремля (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 апреля 2021 в 18:59;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Чи загрожують Харківщині провокації з боку Росії?".