• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +19°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

Стрільба по собаках на Ізюмщині: зоозахисники нарікають на бездіяльність поліції (відео)

Общество   
Стрільба по собаках на Ізюмщині: зоозахисники нарікають на бездіяльність поліції (відео)

Двох безпритульних собак та цуценя застрелили в Ізюмському районі.

Наталія Коваленко, зоозахисниця, адвокатка

Це ненормально. Це є вбивство. Це є кримінальний злочин.

Зоозахисниця Наталія Коваленко описує подію, яка сталася четвертого квітня у селі Гороховатка, що на Харківщині. Тоді біля Оскільського водосховища застрелили двох безпритульних собак та цуценя.

Наталія Коваленко, зоозахисниця, адвокатка

Маленьке цуценя, яке лежало поряд, воно було ледь живе, але в нього була прострілена голова. Після цього небайдужі люди під’їхали, намагалися врятувати це цуценя, повезли до ветеринарної клініки. Але в нього була черепно-мозкова травма, і цуценя не підлягало вже лікуванню.

Свідками події стало подружжя, яке прогулювалося неподалік. Анна розповідає: повз них швидко проїхав Volkswagen Golf, попереду вже стояла Нива.

Анна, очевидиця

Volkswagen не доехал до Нивы, там возвышенность такая была. И он возле этой возвышенности остановился, быстренько вышел из машины. Достал ружье и начал стрелять. Собачки там лежали, отдыхали. Они бедненькие даже не успели среагировать.

Анна згадує: побігли до водія Volkswagen, який і зробив постріли. Загалом їх було близько десяти, однак на місці знайшли лише п’ять гільз для спортивного полювання, додає жінка. Діалогу з водієм Volkswagen завадив керманич Ниви.

Анна, очевидиця

Он на нас начал кричать. «Что вы вообще здесь делаете? И кто вы такие?». Начал нам задавать такой вопрос. Муж мой говорит :»Ну вот полицию я вызываю».

Проте чоловіки поїхали, не дочекавшись правоохоронців. А коли поліцейські прибули, каже Анна, вони прийняли заяву, але не забрали речові докази. Застрелених тварин поховало подружжя, і де саме — знають тільки вони. Як пояснює юрист Роман Чумак, на місце правоохоронці мали викликати слідчо-оперативну групу.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

До складу якої входить у тому числі експерт. Експерт фіксує гільзи, фіксує всі ознаки злочину. Робить фото та відеофіксацію. І собаки вилучаються теж, віддаються для перевірки. Це повинно було теж проведено.

Особи чоловіків встановили за номерами їхніх автівок.

Наталія Коваленко, зоозахисниця, адвокатка

Ними виявилися житель смт. Борова Роман Галуза, 52-річний чоловік. Та його товариш – це був єгер. Це був керівник Борівського мисливсько-рибальського товариства, який є підлеглим народного депутата України Дмитра Шенцева.

У собак, за словами Анни, стріляв 52-річний мешканець Борової.

Анна, очевидиця

Егерь не стрелял. Он просто, я так думаю, руководил этой операцией.

Із 1 квітня на Харківщині діє режим «тиші». До середини червня забороняється полювання, стрільба та взагалі будь-який шум на природі – аби дикі звірі мали можливість розмножитися. Згідно з інформацією в Єдиному державному реєстрі компаній, єгер Віталій Шевченко — той, що керував Нивою, є головою Борівського мисливсько-рибальського товариства «Хантер». А нардеп Дмитро Шенцев є співзасновником цієї організації.

Сергій Муковоз, речник облуправління лісового та мисливського господарства

Охотничьи хозяйства, в любой формации, они сейчас частные. То, что он в УОРе работает, это общественная организация УОР. Они подчиняются обласному УОРу.

Телефонуємо до Українського товариства мисливців та рибалок, але там слухавку не знімають. За фактом вбивства собак правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «жорстоке поводження з тваринами». Проте, згідно з інформацією на сайті облуправління Нацполіції, стріляв мисливствознавець Ізюмського лісгоспу, бо нібито був у небезпеці.

З інформації на сайті ГУ Нацполіції в Харківській області

Як пояснив 60-річний чоловік, під час об’їзду мисливських угідь на нього напала зграя диких собак, деякі тварини були із зовнішніми ознаками сказу. Щоб відігнати їх, чоловік здійснив постріл із мисливської рушниці в бік зграї.

 

Наталія Коваленко, зоозахисниця, адвокатка

Ми поїхали з ними, свідками на допит до Борівського районного відділення поліції. Це було цієї суботи. Особа, яка проводить дізнання в цій справі, він допитав людей і окрім того, що допитав, ми подали заяву про перекваліфікацію цього кримінального провадження.

Зоозахисниця пояснює: вимагають розслідування за частиною 3 цієї ж статті. Мовляв, мала місце особлива жорстокість, а вбитих собак бачила 9-річна дитина.

Анна, очевидиця

А дети вышли буквально через полчаса, как это все произошло. Дети были тоже в шоке от увиденного.

 

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Частина 3 цієї статті передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

У перекваліфікації правоохоронці відмовили, і жодному з чоловіків не вручили підозру. Тож, зазначає Коваленко, вона разом із нардепом та депутатом облради відправила скаргу на бездіяльність копів начальнику облуправління Нацполіції Андрію Рубелю. Ми також відправили запит посадовцеві. Одразу після події до нашої редакції звернулася ще одна зоозахисниця. Проте пізніше жінка категорично відмовилася від коментарів. Пояснила це тим, що у справі замішані впливові люди, тож вона боїться. Наші кореспонденти продовжать слідкувати за розвитком подій.

Автор: Вікторія Яковенко
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Стрільба по собаках на Ізюмщині: зоозахисники нарікають на бездіяльність поліції (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 апреля 2021 в 18:49;
  • Корреспондент Вікторія Яковенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Двох безпритульних собак та цуценя застрелили в Ізюмському районі".