• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

«Я скучив за харків’янами» – Мирон Маркевич (відео)

Интервью   
«Я скучив за харків’янами» – Мирон Маркевич (відео)

Напередодні матчу ¼ фіналу Євро-2020 між збірними України та Англії свій прогноз щодо гри в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу Simon надав голова Комітету національних збірних Української асоціації футболу (ФФУ) Мирон Маркевич.

Він також поділився враженнями від чемпіонату, розповів, хто є його фаворитом, оцінив стан справ у чемпіонаті України та спрогнозував перспективи відкриття української збірної – Артема  Довбика.

Наводимо розмову із улюбленим тренером харків ‘ян, що відбулась у програмі «Інформаційний вечір».

«Завжди намагаюсь дивитись футбол наодинці»

— Дуже емоційно напружений чемпіонат Європи цього разу: то повне розчарування з Австрією, то такий успіх зі Швецією. Яке ваше враження: нам фартить чи це така свідомо обрана стратегія?

— Перш за все вітаю всіх харків’ян. Я за вами скучив і з радістю згодився взяти участь у цій програмі.

Правильно ви сказали: трошки нас лихорадить, тому що з Голандією було досить непоганих 30 – 40 хвилин, де ми показали хороший футбол. Перший тайм із Македонією також можна занести в плюс нашій збірній.

Ну, й провальна гра з Австрією…

Але так усе зійшлося, так склалося, що ми продовжили турнір, і була досить непогана гра зі шведами. Принаймні була повна самовіддача, десь по перших хвилинах відчувалось, що хлопці налаштовані на всі 100%. І воно врешті дало позитивний результат.

— Де та як ви спостерігали за грою зі шведами?

— Я дома дивлюся. Я завжди намагаюсь бути один і дивитись футбол, аналізувати для себе.

— Аналізувати або на нервах?  Бо були моменти, коли серце тьохкало від гри наших…

— Ну, знаєте, то є футбол. Ще крім того є таке поняття, як фарт. Десь він був на нашому боці, десь був і на боці шведів. Тож була така гра – від ножа, як то кажуть: і з боку Швеції, й із нашого боку. Але все-таки я десь вірив, що наша збірна доведе гру до позитивного закінчення.

 

«У нас є одна проблема – це коротка лава запасних»

— Так воно врешті й сталося. Я хотів уточнити: ви сказали, що наша збірна достатньо динамічно грала з македонцями, непогано з Нідерландами. Ну, Австрія – там окреме питання. Тобто показувала динамічний футбол. Але за гру зі шведами низка аналітиків критикувала збірну – що в нас звичка «постояти«. Нединамічно граємо, пресинг був провальний тощо.

— Знаєте, якщо порівняти з матчем із Австрією, то команда набагато краще грала. Ясно, що цього не вистачить зі збірною Англії. Такий рівень гри. Але будемо сподіватися, що Швеція – це була така відправна точка, тому що принаймні хлопці у фізичному плані витримали – й додатковий час. І не просто так вони в кінці забили. Але ясно, що з Англією треба добавляти.

— Давайте поговоримо про фізичний стан збірної та про її моральний стан. 8 діб було між матчами груповими та грою зі Швецією. Тобто було достатньо часу, щоб футболісти відпочили. Зараз набагато менше буде. Наскільки у формі будуть наші хлопці після вже зіграних матчів та отриманих травм?

— У нас є одна проблема – це коротка лава запасних. Якщо порівняти, наприклад, зі збірною Італії  — в них також гра не пішла проти Австрії. І там було все досить проблематично для італійців.
Але ці п’ять замін, які зробив Манчіні… Вийшли рівноцінні футболісти на заміну. І вони вирішили долю матчу. У нас такої можливості, на жаль, нема. І тут дуже важливо, як тренери підготують футболістів до матчу з Англією. Тому що тут не 8 днів, а всього 4. Але будемо сподіватися, що вони й відпочили, й вийдуть із таким само настроєм на гру з Англією, як було зі шведами.

«У футболістів є стимул довести, що ми не гірші за Англію. Тому я думаю, що буде хороша гра»

— Там достатньо молодий склад команди. Має їм вистачити на відновлення чотирьох діб?

— У принципі, мало б вистачити. Ще раз повторюю – перед  Швецією я не давав інтерв’ю, але я був впевнений, що ми виграємо. Чому? Тому що відчувалось, що футболісти дістали багато критики й вийшли на поле з однією думкою – доказати, що вони можуть набагато краще. Так воно, в принципі, й сталося. У мене в тренерській кар’єрі також не раз так було, що навіть не треба було установки робити. Я бачив по футболістах, що вони сьогодні точно виграють. Ну, так воно сталося. І я сподіваюсь, що тренерський штаб правильно зреагує й принаймні з Англією буде достойна гра.

— Давайте про психологічний настрій. Ви вже згадали про такий чинник, як критика – і від експертів, і від уболівальників у соцмережах. Настрої коливалися від тотальної критики після гри з Австрією до загальнонаціональної любові після гри зі Швецією.  Я не знаю, в якій точці психологічного стану наші хлопці. Наскільки ця суспільна думка впливає на них?

— Дійсно, в нас від любові до ненависті один крок. Ви абсолютно праві. Після Австрії, звичайно… Критика – то добре, але коли занадто критикують, це може зіграти злий жарт. Але не цього разу. І все-таки футболісти пройнялися тою критикою та вийшли максимально заряджені. То було видно після того, як Зінченко забив гол, і в кінці. Зарядженість на гру була максимальна. Зараз футболісти повинні продовжити цей настрій позитивний. Ні в якому разі не впадати в ейфорію. Відверто скажу, на нас мало хто ставить у матчі з Англією. Ну, то з однієї сторони добре. Тому що у футболістів є стимул довести, що ми не гірші за Англію. Тому я думаю, що буде хороша гра.

Радість збірної України після гри зі Швецією

«Не думаю, що склад буде змінюватися»

— Як би ви будували стратегію гри саме зі збірною Англії?

— Якщо ми згадаємо наші кращі матчі – проти Португалії, проти Іспанії, тобто проти лідерів світового футболу – ми грали від оборони, на контратаках, і воно приносило успіх. Я не думаю, що треба щось змінювати – й зіграти на контратаках. Це не значить, що сидіти в глухій обороні, але зосередити основні сили в середині поля й вибігати швидко в контратаку. Ця тактика нам приносила успіх. Будемо сподіватися, що принесе ще.

— Тобто несподівані атаки та індивідуальна майстерність наших форвардів?

— Звичайно.

— Наскільки в нас зараз є ці сили? Травмований Бєсєдін. Герой попереднього матчу Артем Довбик – кажуть, що він не був фаворитом у Андрія Шевченка. Його випустили в останні хвилини. Він став сенсацією цього матчу для нас. Але наскільки Довбика вистачить на цю гру, на вашу думку?

— Я не думаю, що склад буде змінюватися. Напевно, почнуть так само, як грали. Ну, можливо, Малиновський вийде замість Шапаренка. Мені так здається. А Довбик, я думаю, що буде в запасі. Але він уже такий твердий гравець майже основного складу, тож, я думаю, що він, якщо вийде на заміну, має достойно замінити нашого основного форварда Яремчука.

Читайте також: Троє українських футболістів потрапили в ТОП-20 кращих футболістів Євро-2020

Довбик может стать основным форвардом сборной Укрианы, считает Мирон Маркевич

«Довбик з часом стане основним форвардом у нашій збірній»

— Я думаю, що багато хто чекав серії пенальті. Шведи очевидно, що чекали, оскільки  в них така була ситуація. Для вас гол Довбика чим став?

— Я добре знаю Довбика, тому що я свого часу брав «Дніпро». Це був 2016-й рік, він був ще зовсім молодий, і я подивився 2 тренування — й зразу ми його підписали. Тож він дійсно форвард, і я думаю, що в нього все попереду. Зараз він психологічно після такого голу додав. Я думаю, з часом він стане основним форвардом у нашій збірній. Так що я радий за нього.

— Як ви гадаєте, чи вплине цей гол у подальшому на його карєру? Які клуби можуть уже зацікавитися цим гравцем?

— Ну, йому треба ще доводити, тому що один гол – то добре й вирішальне, але я думаю, що йому ще треба попрацювати – і в збірній, і у своєму клубі. Обов’язково, щоб клуб вийшов до єврокубків, тому що там, в основному, слідкують за нашими футболістами.

І в збірній грати, звісно. Зараз із Англією грати, щоб він вийшов – ну, це покаже хід самої гри. І вже восени стартує відбірковий турнір чемпіонату світу. Тож там він повинен доводити.

«Уважно грати з Кейном, не дати розбігтися Стерлінгу»

— Що ви можете сказати про наших супротивників? Наскільки це буде комфортна або некомфортна команда для нашої збірної?

— Там зібрані серйозні футболісти. Вони демонструють такий раціональний футбол зараз. Вони не пропускають. Може, небагато забивають. І, звичайно, хороша лінія атаки – Стерлінг, Кейн. Не знаю, Фоден вийде – не вийде. І головне – в них є серйозні заміни. Навіть із Німеччиною було видно: вийшли серйозні футболісти, й вони дуже серйозно додали та в принципі зробили результат. Тож нашим захисникам треба буде дуже серйозно попрацювати. Треба сказати, що команда Англії набагато швидше грає, ніж ті ж шведи.

 — А стосовно якихось тактичних особливостей саме англійців?

— Вони грають у 3 захисники, й звичайно насичена середина поля. Тому нам також треба наситити середину й не дати їм там вільно грати. Тому що там усе й вирішиться: хто виграє центр поля, той і виграє гру. Захисникам треба уважно грати з Кейном, не дати розбігтися Стерлінгу, тому що він дуже швидкий футболіст, і з ним не так просто. Він не дарма забиває в кожній грі, тому що він з глибини вривається, його стримати досить непросто. Я не думаю, що англійці щось будуть змінювати, вони так і будуть грати. Нам основне – добре зіграти у відборі м’яча в центрі поля й вибігати в бистрі контратаки.

— Це буде восьма гра збірних України та Англії, й, на жаль, баланс не на нашу користь. У нас 3 забитих, 9 пропущених мячів, 1 перемога, 2 нічиїх та 4 поразки. При такому бекґраунді, на вашу думку, який можливий результат цього матчу?

— Тут, по-перше, не треба думати за результат. Треба виходити та грати у свою гру. Те, що відпрацьовується на тренуваннях. І думати про краще, тому що дивитись статистику… скільки там ми програли чи не програли. Раз виграли, значить, можна й ще раз виграти. Треба бути впевненими у своїх силах і думати тільки в позитиві. Ото є основне.

«Приємно, коли на команди не ставлять, а вони виходять і виграють»

— Якщо говорити взагалі про перебіг подій на чемпіонаті, наскільки він для вас цікавий?

— Дуже цікавий чемпіонат. Я просто у захваті від багатьох ігр. Особливо Швейцарія здивувала, тому що, знаєте, програвати 3:1 із такою командою й вирівняти рахунок, ще й виграти по пенальті – звичайно, це дуже-дуже приємно дивитися. А щодо збірної Франції – це той момент, коли до гри команда вже виграла, а ще по ходу гри вигравала, й нібито зірковий склад, але нічого в них не вийшло. Так само іспанці були за крок від поразки – якщо пам’ятаєте, за рахунку 3:3 якщо б забили хорвати гол, то це був би 100-відсотковий момент. І я все-таки думав, що Голандія (принаймні з того, що я бачив у матчі з нашою збірною) до півфіналу дійде. Але бачите, як воно сталося. Чехи за рахунок дисципліни, самовіддачі в чисту виграли в них. Це приємно, коли на команди не ставлять, а вони виходять і виграють. Того я бажаю в суботу нашій збірній.

— Тут одного фарту мало…

— Звичайно, фарту мало. Я все прекрасно розумію, але ще раз повторюю, що треба виходити та грати. Нічого страшного немає.

— На вашу думку, хто виграє цей чемпіонат? Хто фаворит?

— Важко сказати. Поки що для мене Італія. Вони грають у дуже швидкий футбол, намагаються все вперед грати. У них є рівноцінні заміни. На сьогодні для мене то Італія.

«У наших захисників немає того навантаження, яке б повинно було бути»

— Повернімося до нашої збірної та до філософії та принципів комплектування й того, що впливає врешті на результат. Якщо брати зараз стан українського чемпіонату, наскільки рівень гри в ньому впливає на рівень гри збірної?

— Це хороше питання. Таке професійне. Не секрет, що в нас зараз низький рівень чемпіонату. У нас із Голандією грали Караваєв, Забарний, Матвієнко та Миколенко, плюс Сидорчук в опорній зоні. То є всі футболісти фактично «Динамо» Київ та «Шахтаря». І що «Шахтар», що «Динамо» Київ грають практично на чужій половині поля.

Тобто захисники в нас не дістають такого навантаження, як, наприклад, у матчі зі збірною Голандії. Тому що там швидкі форварди. Тому ми й пропустили 3 м’ячі. Тобто що «Динамо», що «Шахтар», які є основою нашої збірної,  — вони фактично грають у одні ворота з усіма командами, починаючи від «Зорі» і закінчуючи там «Мінаєм». Усі грають від оборони. Тому в наших захисників немає того навантаження, яке б повинно було бути. Зараз ми це відчуваємо по Чемпіонату Європи. Тож нам потрібно піднімати наш рівень чемпіонату.

Щоб були хороші форварди, тому що їх обмаль. Це зараз основне. Як на мене, нашим футболістам, особливо молодим, треба їхати за кордон, у топ-клуби, й там набиратися досвіду. Ми бачимо зараз по збірній: Зінченко, Малиновський, Ярмоленко – вони й тягнуть за собою збірну. Тому що вони звикли вже працювати в іншому режимі, й вони грають по 2, а то й 3 рази на тиждень.

— «Динамо» та «Шахтар» зараз є основними «донорами» гравців для нашої збірної. Якщо згадати попередні часи – навіть радянські, коли казали, що «Мунтян та 10 киян – це наша збірна», принцип «монобільшості», який є основою для формування збірної команди – це, на вашу думку, правильно?

— Хотілося б, щоб і в інших командах були футболісти, які підходять під рівень збірної, тому що добре, що «Динамо», «Шахтар», але хочеться, й щоб інші клуби працювали в тому плані. Тому що й хочеться когось взяти, але так, тяжкувато вибрати когось. Будемо сподіватися, що покращиться ця ситуація.

— Тренер спирається на тих футболістів, яких він добре знає?

— Звичайно. Це все перевірені футболісти, яких він знає. Добре, Довбик вдало вийшов та забив. Сподіваємося, що він буде в збірній постійно грати. Хочеться, ще щоб футболісти прибавляли.

— У нас завжди була ставка на зіркових футболістів у нападі, на яких працювала вся решта команди. Наскільки це виправдано зараз?

— У нас, як правило, якщо так прослідкувати, збірна, якщо вона у фізичному плані готова, може обіграти  будь-яку команду. Тільки трошки команда «підсідає», одразу відчуваються провали. Шевченко не просто так сказав, що нам важко грати 3 гри поспіль.

«Хотілося б, щоб у нашій збірній звучала українська мова»

— Навколо нашої збірної було достатньо моментів, повязаних не зі спортом, а умовно політизованих таких, починаючи від форми нашої збірної й закінчуючи останнім скандалом, який був повязаний із мовними питаннями. Чи слідкуєте ви за такими сторонами цього чемпіонату та що думаєте з цього приводу?

— Нам своє треба робити, не звертати увагу на те, хто там що каже по формі. Зробили форму – форма гарна, тут нема про що говорити. І реагувати на то не потрібно.

— А стосовно мови?

— Ну, сказав футболіст і сказав. Я в тому нічого поганого не бачу. Але разом із тим, звичайно, хотілося б, щоб у нашій збірній звучала українська мова. Це збірна України. Тим більше, що футболісти вміють говорити. Можна в ефір прямий говорити на українській мові. Але нічого страшного, треба йому вибачити. На тому загостювати увагу не слід.

Україну вже знають. Україна є держава, й у нас є мова. Не думаю, що це складно – навчитись.

Читайте також: Довбик не був Довбиком: Ларису Ніцой розіграли

— Що б ви побажали нашим футболістам на цю гру?

— Я бажаю їм такого настрою, як був зі Швецією. І виходити, грати й не думати про результат, а тільки про хорошу гру. Я завжди це говорив у роздягальні «Металіста» й зараз говорю. Не в роздягальні збірної, але, сподіваюсь, вони мене почують.

Автор: Оксана Горун
Популярно

Вы читали новость: ««Я скучив за харків’янами» – Мирон Маркевич (відео)»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 2 июля 2021 в 19:20;
  • Корреспондент Оксана Горун в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Напередодні матчу ¼ фіналу Євро-2020 між збірними України та Англії свій прогноз щодо гри в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу Simon надав голова Комітету національних збірних Української асоціації футболу (ФФУ) Мирон Маркевич".