• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

З-під завалів Харківського педуніверситету відкопали пам’ятник Григорію Сковороді (відео)

Происшествия   
З-під завалів Харківського педуніверситету відкопали пам’ятник Григорію Сковороді (відео)

Яких руйнувань завдали будівлі Харківського національного педагогічного університету ім.. Сковороди російські ракети – подробиці в сюжеті МГ «Об’єктив».

З початку вторгнення окупанти регулярно завдають ракетних ударів по закладах освіти Харкова та області. Позаду мене — наслідки нічного прильоту по педагогічному університету імені Сковороди. Зрозуміло, що так звана «денацифікація» України — це позбавлення її душі: культурних та освітніх закладів.

Зранку на місці працюють прокурори — оцінюють ступінь руйнувань. У внутрішньому дворі вишу трактором розгрібають завали.

Федір Захаров, прокурор Київської окружної прокуратури Харкова 

Був масований обстріл з 24 години до першої години. Проводиться виймання частин боєприпасів, звіряння їх та встановлення військового маркування.

У педагогічному університеті здобувають освіту близько 5 тисяч студентів. Половина із них навчалася саме в головному корпусі, що розташований на Салтівці. У результаті вибуху обвалилися стіни, частина першого й другого поверху. Загинув 40-річний сторож.

Юрій Бойчук, ректор Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди 

Це один із найбільших наших корпусів. Тут зосереджена більша кількість факультетів. Серйозно постраждав український мовно-літературний факультет, наукова бібліотека, зала засідань. Звичайно, ця площа, де ми приймали наших студентів.

Зранку до свого місця роботи сходяться працівники. Навідався і Олександр Дронов, який проживає неподалік. До війни чоловік приймав участь у наукових конференціях в університеті, а тепер прийшов, аби допомогти розібрати завали.

Олександр Дронов, харків’янин 

У меня одно из увлечений — биология. И вот мы тут часто собирались, проводили даже всеукраинский слет биологический. Тратить драгоценную дорогущую ракету, чтобы разворотить — это военное преступление. Чтобы лишить нас будущего. Забирают, увозят детей в Россию, уничтожают школы, вузы.

З початку вторгнення Салтівка перетворилася на один із найнебезпечніших районів — через нещадні обстріли окупантів. Тому працівники вишу вирішили вивезти хоча б частину цінного обладнання.

Юрій Бойчук, ректор Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди

Тут місце таке неспокійне було з перших днів. Тут поряд Північна Салтівка. Ми перебували на онлайн-навчанні. Найцінніші речі були вивезені. Намагалися забрати інтерактивні дошки, цінне лабораторне обладнання. Звичайно, що багато речей залишилися тут, ми не розраховували на такий результат.

Коли фахівці розгрібали руїни, серед уламків залізобетону та скла вони відкопали майже неушкоджений пам’ятник Григорію Сковороді, що стояв у внутрішньому дворі університету.

Пам’ятник погрузили на трактор та відвезли у безпечніше місце. Ректор вишу каже, що згодом його відновлять. Адже зруйнувати залізобетонну будівлю ракета може, а ось символ українського духу — аж ніяк.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: «З-під завалів Харківського педуніверситету відкопали пам’ятник Григорію Сковороді (відео)»; из категории Происшествия на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 6 июля 2022 в 18:18;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Яких руйнувань завдали будівлі Харківського національного педагогічного університету ім.. Сковороди російські ракети – подробиці в сюжеті МГ «Об’єктив»".